🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Росана Дачева: Последните две години бяха силни за нас

Изпълнителният директор на "Метал технолоджи груп" пред "Капитал Градове"

"Северозападна България има такова бъдеще, каквото всички работещи и живеещи там изградим", казва Росана Дачева
"Северозападна България има такова бъдеще, каквото всички работещи и живеещи там изградим", казва Росана Дачева
"Северозападна България има такова бъдеще, каквото всички работещи и живеещи там изградим", казва Росана Дачева    ©  Силвия Златкова
"Северозападна България има такова бъдеще, каквото всички работещи и живеещи там изградим", казва Росана Дачева    ©  Силвия Златкова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Росана Дачева е собственик и управител на "Метал технолоджи груп", която управлява три металургични завода в Северозападна България. Дачева, заедно с баща си Красимир Дачев, е и в борда на "Група технология на металите - А.Балевски", която приватизира заводите през 1997 г.

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Какви резултати постигнахте през изминалата година?

През изминалите години се случиха доста промени, имаше сътресения и несигурност в бизнеса, но имаше и желание за оцеляване и налагане на пазара. Така че резултатите са плод на усилията на целия екип, на всеки един служител и работник. Горди сме, че нашите заводи се наложиха като сериозен и надежден работодател и партньор. С удоволствие ще споделя, че заводът ни "Осъм" в град Ловеч получи през май тази година специалната награда за "Двигател на промяната" за град Ловеч за повишаване на работната заплата с 15% и подобряване на стандарта на живот в града. Друг наш завод - "Центромет" в гр. Враца, получи приз за работодател на годината за 2017, връчен от областната администрация във Враца.

Признанието на водещи клиенти в световната индустрия, които одобряват и сертифицират нашите заводи за техен доставчик, е признание и отговорност, както и сериозен стимул да подобряваме всеки наш процес и като цяло в нашето представяне и производство.

Двадесет и една години след придобиването на трите завода в групата каква е равносметката ви?

Успяхме да наложим добри търговски и производствени практики, да отговорим на сериозните клиентски изисквания на фирми от световен мащаб, успяхме да станем предпочитан доставчик на световноизвестни имена в индустрията и заедно с тях да се развиваме и ние. В последните години признание за нас е и фактът, че сме предпочитан работодател в Северозападния регион.

Фокусирали сте бизнеса си в сферата на леенето. С развитието на трите направления в металолеенето затваряте ли напълно цикъла?

Всъщност можем да се похвалим, че фокусът ни вече далеч не е отливката, а един максимално завършен продукт за вграждане и поради тази причина често сме предпочитан доставчик. С новите ни инвестиции и технологии. ние вече предлагаме боядисване, механообработване, сглобяване и т.н и това добавя една допълнителна стойност към изделието, скъсява веригата на доставки на клиента, оптимизира неговите процеси, спестяваме му време и ресурси и най-вече ние се развиваме чрез нашите клиенти, за да може да им доставяме това, което заслужават и желаят, а именно най-доброто.

Желанието ни е да имаме засилен контрол върху качеството на довършителната обработка при външни подизпълнители. Последното се оказа доста трудно да бъде постигнато при нашите поддоставчици. Заводите ни непрекъснато са одитирани от нашите основни клиенти. Одитите са както физически, така и по документи. Опитахме се да пренесем тази практика и върху нашите поддоставчици, но се оказа доста трудно. Затова предпочетохме да инвестираме. През тази и следващата година плановете ни основно са насочени към инвестиции в енергийноефективно оборудване с висока степен на автоматизация.

Експортът ви е за над 25 държави, какви са очакваните резултати за 2018 г.?

Ние не се възприемаме като голяма компания, за нас е важно да се развиваме, като разширяваме производствената си гама с нови и технологични детайли, някои от които са иновативни и тепърва ще бъдат част от клиентските проекти за производство.

Последните две години бяха определено силни за нас с ръст над средния за леярския бранш. За България той е от порядъка на 6%, в Европа 13%. Тази година очакваме задържане на нивата, защото поехме много нови проекти, които тепърва ще минат целия цикъл на усвояване при нас като продукт, одобрение и влизане в производство за регулярна серия.

Клиентите ни работят на проектен принцип и самите те участват в търгове, които печелят или губят, и възлагат на нас изпълнението.

Какво е мястото на Северозападна България в бизнес стратегията на компания от вашия ранг?

Северозападна България има такова бъдеще, каквото всички работещи и живеещи там изградим. Все по-голяма част от нашите усилия отива за работа с местните учебни заведения, местните и държавни органи на управление, защото само съвместната работа ще ни осигури по-добро бъдеще. Правим всичко възможно за привличане на хора не само от останалите региони на България, но и от околните страни. Смятаме, че бизнес климатът у нас се подобрява, макар и много по-бавно от възможното.

От какви кадри има нужда индустрията, в която работите?

Стига да се видят обявите ни за търсене, става ясно, че трябват както високообразовани и опитни хора, така и хора, които просто искат да работят, но са без квалификация – било поради своята младост, било поради социален статус или други причини. Ние ще направим необходимото да обучим всеки, който иска да работи с нас: имаме както вътрешни обучения за повишаване на квалификацията, така и стипендиантски програми за учещи.

Колко души са ангажирани и работят в трите дружества в Плевен, Ловеч и Враца и каква е средната работна заплата?

Общо в трите завода и холдинга работят около 600 души. Най-много хора са заети в завода ни в Ловеч, около 300, и там изпитваме сериозни затруднения с кадрите. Средната заплата в производството е 1000 лв., като предоставяме допълнителни поощрения под формата на бонус и редица допълнителни социални придобивки като осигурен обяд, ваучери за храна, работно облекло, карти за спорт и други. Опитваме се да бъдем гъвкави и спрямо работното време, доколкото цикълът на работа го позволява.

Интервюто взе Силвия Златкова

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал