🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Free tour Плевен

Тематични маршрути запознават плевенчани с любопитни факти от миналото на града

Фондация “Съвременна плевенска медия”
Фондация “Съвременна плевенска медия”
Фондация “Съвременна плевенска медия”    ©  Фондация “Съвременна плевенска медия”
Фондация “Съвременна плевенска медия”    ©  Фондация “Съвременна плевенска медия”
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Един град е толкова жив, колкото е жива паметта на хората, които живеят в него. А в много български градове тази памет за съжаление си отива с хората, които изчезват или заминават. Иванка Ватева не иска да допусне това да се случи с Плевен. Местната журналистка, която е и издател на местния сайт posredniknews.com, се е заела със задачата да съживява историята на града по необичаен начин - чрез организирането на туристически обиколки по тематични градски маршрути.

Например следващата година Плевен ще отбележи 150 години от създаването на първото читалище в града - "Съгласие". То отваря врати през 1869 г., само няколко месеца след като Васил Левски основава в града втория (след ловешкия) таен революционен комитет в България, и в следващите години се превръща в мястото, на което са поставени основите на културния живот в града. От него водят началото си например местният драматичен театър, археологическият музей, филхармонията, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци, музикалното училище, разказва Ватева.

Основаната от нея и Злати Ватев фондация "Съвременна плевенска медия" припомня на по-възрастните им съграждани забравени истории, лица и места от миналото на Плевен и се старае да ги разказва и на младите. Проектът, за който си партнират с фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум, се нарича "Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите стари сгради". През миналата година той стана един от общо 31 проекта, финансирани в първото издание на инициативата "Ти и Lidl за по-добър живот" на търговската верига "Лидл България".

"Малцина могат да изредят сградите, вдигнати със средства на най-големия плевенски дарител – Димитър Константинов, в които той е вложил не само част от милионите си, а и вярата си в бъдещето. Единици знаят кой и за какво е строил сградата, в която днес се помещава общината, подобие на чий дворец е Върбеновата къща, кой е обитавал красивите постройки във виенски стил по старата главна и в центъра на града", разказва Иванка Ватева.

Създадени са общо пет тематични маршрута - "Дарители", "Строители", "Търговци", "Политици" и "Меценати". Само за месец в началото на настоящата учебна година по тях минават над 550 ученици от 3-и до 7-и клас от осем плевенски училища. В рамките на инициативата те се запознават с историите на строителите на съвременен Плевен - фамилиите Бурджеви, Върбенови, Стоянови, Константинови, Чорбаджиеви, Бурмови, Несторови, Оббови. В ролята на екскурзоводи пък влизат ученици от по-горния курс, които запознават по-малките си съграждани със забравените истории на търговци, фабриканти, адвокати, лекари, писатели, музиканти и учители, оставили в наследство на града си не само материални придобивки, но и личния си пример.

В рамките на проекта са отпечатани пет тематични брошури с карти на съответните маршрути и любопитни факти и снимки на сградите по тях. Информацията е достъпна и в създадения блог на инициативата, а най-ентусиазираните измежду младите екскурзоводи, участвали в проекта, вече са планирали да проведат обиколки по познатите им маршрути за всички желаещи и по повод деня на освобождението на Плевен - 10 декември.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал