🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бавен бизнес

Най-голямата ферма за охлюви в България изнася над 90% от продукцията си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Охлюви по бургундски е един от кулинарните символи на Франция. Освен част от традиционната трапеза на местните, включително и около празници, ястието попада в радара и на много туристи. Затова и не е чудно, че Франция е най-големият пазар за бизнеса с охлюви - за 2016 г. там е реализиран внос за 48 млн. долара и износ за 26 млн. долара при световен пазар около 154 млн. долара по данни на ООН.

Но Франция не е единствената страна, за която охлювите са деликатес - Италия, Испания, Португалия и Белгия също попадат сред най-големите консуматори. Но докато Западна Европа се радва на тази продукция, Източна Европа все по-усърдно я произвежда. А едно от местата, където това се случва, е плевенското село Крушовица.

Най-голямата ферма

Бизнесът с охлюви се осъществява по два начина. Единият е чрез събирането им в природата, като в България това се прави от десетилетия. Вторият е чрез отглеждането им във ферми. България влезе на скорост в този пазар покрай кризата през 2009 г. - тогава редица дребни предприемачи, привлечени от ниските първоначални инвестиции и обещанията за сигурен пазар, решиха да създадат свои стопанства. Впоследствие обаче много от тях не успяха заради невъзможността да реализират продукцията си, а към днешна дата бизнесът с охлюви си остава по-скоро екзотично занимание в страната. Към момента се смята, че в страната има между 30 и 50 такива, създадени от 2000 г. насам.

Най-голямото стопанство в страната е в Крушовица и е собственост на трима съдружници - Петя Кировска, Огнян Кировски и Станчо Тотов. "Започнахме преди 15 години, идеята беше на Огнян", разказва ни Петя Кировска. След като решава да се захване с този бизнес, Огнян Кировски отива на обучение във Франция, а впоследствие започва и създаването на фермата, която в момента е разположена на над 30 декара.

Какъв е бизнесът в момента

Охлювите се продават в различни варианти на пазара. Едната възможност е да се търгува с малки живи охлювчета, чиято средна изкупна цена е около 5 лв. за килограм. Ако се продават хибернирани (големи) охлюви, цената се покачва заради по-дългото време, в което те са отглеждани във фермата и свързаните разходи с това. Тя вече достига около 3.50 евро за килограм. Третата опция е да се продава преработеното месо от охлюви, чиято цена се движи между 10 и 15 евро за килограм.

"През настоящата година сме продали 10 млн. малки охлювчета", разказва Петя Кировска, допълвайки, че над 90% от продукцията е за износ в Португалия, Франция и Гърция. "В България продаваме съвсем малки количества, обикновено по заявка от отделни клиенти", казва тя.

Това е 1/5 от капацитета, който е за 50 млн. малки охлюва годишно. Фермата в Крушовица решава да се специализира в продажбите на малки охлюви, като работи само по заявки на клиенти. "Причините за това са различни", разказва Кировска. От една страна, на международните пазари конкуренцията е силна, а от друга, в част от тях охлювъдството получава субсидии, които позволяват и продукцията да се предлага на по-ниски цени. Така българските производители са изправени пред ситуация да се борят с подпомагана продукция.

Нови ниши

Успоредно с традиционното ползване на охлювите в хранителната индустрия в последните няколко години в това направление се развива и нова ниша - т.нар. хайвер от охлюви, чиято цена достига над 300 евро за килограм. Същевременно обаче в последните години се засилва и приложението им в козметиката, тъй като се смята, че слузта от охлюви е подходяща за различни кожни проблеми. "Ние не работим в тази ниша, но в страната има компании, занимаващи се с "доене" на охлюви", разказва Петя Кировска. По думите й другият сегмент с потенциал е биологичното производство. В България обаче няма сертифицираща компания за това.

Технологията на охлювъдството

В края на есенните месеци фермата за охлюви в село Крушовица е след края на активния сезон, като охлювите са прибрани в хладилни камери. Предстои те да бъдат "събудени" през януари, когато ще бъдат пуснати родителите за оплождане. Снасянето на яйца се случва в отделна зала за репродукция, а след излюпването охлювите бебета се местят в специална "детска градина" за известен период, след което и в оградено парково пространство, засято с бяла детелина, която задържа необходимата за охлювите влага. Въпросните паркове разполагат и с дървени скари, които през деня служат за подслон за охлювите, а вечер - за хранилка. Най-големият риск за охлювъдството са жегите.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал