🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тихият голям град

Плевен има потенциала да набира скорост и тепърва ще открие ползите от това да си партнира с Ловеч

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Област Плевен има 26 места за настаняване, 1300 легла и миналата година е посетена от 46 хил. души от които едва 8 хил. чужденци. Това твърди статистиката на НСИ. От големите градове извън Северозапада само Ямбол има по-малко.

Плевен не е голям туристически център, но няма никакво съмнение, че се продава под себестойност. Ако беше акция, сега щеше да е добър момент да се купува. По няколко причини. Първо, градът има добре развит медицински хъб - университет, болници и сега развоен център. Отделно има потенциал да развие още една върхова област - авиационната. Чуждите инвеститори го забелязват - Leoni отвори голяма инвестиция там. Има стабилни местни компании, които засега остават под радара. И най-вече - тепърва ще открие ползите от това да си партнира с друг град наблизо - Ловеч.

Повечето от тези неща зависят не толкова от пари, колкото от желанието на местната власт, сътрудничеството на централната и малко вложения на правилни места. Важно е те да се направят сега, докато Плевен има потенциала да набира скорост. Така когато магистрала "Хемус" стигне до там, ще завари център, готов за полет.

Все още няма коментари
Нов коментар