🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех

С него компанията ще удвои капацитета и ще разшири производствените си мощности върху 18 000 кв.м площ

"Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех
"Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на годината най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти – "Алкомет" АД, ще открие нов валцов цех. С него компанията ще удвои капацитета и ще разшири производствените си мощности върху 18 000 кв.м площ.

Инвестициите

Във валцовото производство се предвижда пускане в експлоатация на ново поколение студеновалцов стан за обработка на лента с максимална ширина 2200 мм, линия за непрекъснато леене в леярен цех, съоръжения за термична и допълнителна обработка. Новият студеновалцов стан разполага със система за улавяне на маслените аерозоли, което позволява повторното им използване и води до съкращаване на оперативните разходи. Новата линия за непрекъснато леене ще доведе до увеличаване на капацитета за отливане на рулони с 12 000 тона на година. Тази линия също ще позволи на "Алкомет" да разшири продуктовата гама, като успоредно с това ще бъде в състояние да отлива рулони с тегло до 12 тона, което значително ще подобри производителността при последващите валцовъчни операции.

През месец май тази година компанията въведе в експлоатация ново поколение преса, произведена от европейските лидери в областта - SMS group, Германия. Марката HybrEx представя напълно нова концепция в дизайна на подобни съоръжения, която чрез уникална хибридна технология позволява постигането на по-високи скорости на пресоване при значително по-нисък разход на енергия.

Моделът Hybrex

Докато конвенционалните преси биват задвижвани почти изцяло от хидравлични помпи, моделът Hybrex залага на комбинация от високоскоростни електрически серводвигатели в съчетание с традиционното хидравлично задвижване. Иновативната технология на SMS Group значително съкращава времето на престой, осигурява по-висока прецизност, намалява загубите на електроенергия, като същевременно съоръжението е изключително компактно в сравнение с традиционните модели.

До момента подобна технология се ползва единствено в Германия и Япония, а сега благодарение на "Алкомет България" заема своето място на световната карта. С мощност 2500 тона пресата HybrEx дава възможност на "Алкомет" значително да разшири гамата произвеждани продукти в областта на пресовото производство в посока профили с по-големи габарити и по-висока степен на сложност и прецизност. Този тип продукти намират широко приложение в отрасли като автомобилостроене, строителство и архитектура, машиностроене, електротехника.

Основна цел на "Алкомет" е автомобилният сектор, като за удовлетворяване на изключително високите изисквания на този отрасъл компанията стартира и процедура за сертифициране по международния автомобилен стандарт IATF16949. Очаква се процедурата да приключи през 2020 г. и да доведе до двуцифрен ръст в продажбите на продукти, предназначени за автомобилната промишленост.

През последните няколко години компанията значително увеличи производството на пресови изделия с различни видове механични обработки и декоративна повърхност. Тези изделия се използват за фотоволтаични системи, автомобилни аксесоари, енергийно ефективни сгради и прочие. Наред с допълнителните обработки обаче клиентите от тези отрасли изискват и изключителна прецизност в произвежданите детайли, която се изразява в значително стеснени допуски по габаритните размери и висока стабилност на показателите при всяка произведена партида. Благодарение на пресата Hybrex "Алкомет" вече е в състояние да удовлетвори и най-взискателните изисквания на клиентите.

Целите

Компанията предвижда още инвестиции в оборудване за допълнителни обработки както във валцов, така и в пресов цех. Стратегията на фирмата е да запази пазарния си дял в традиционните си продукти и да насочи допълнителния си производствен капацитет от инвестициите към диверсификация на продуктовото портфолио с нови високотехнологични продукти. Същевременно новите технологии ще допринесат и до съществено повишаване на производствената ефективност и при вече утвърдените продукти на дружеството.

През 2019 г. компанията получи знак за качество на елоксирани продукти Qualanod, както и знак за качество на прахово боядисаните продукти Qualicoat. Фирмата е силно ангажирана с програми за опазването на околната среда, намаляване количеството на генерираните отпадъци и увеличаване ефективността на ресурсите. Непрекъснатите инвестиции в съвременни технологии и оборудване осигуряват подобряването на продуктите и гарантират устойчивото развитие на дружеството.

Още от Капитал