🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инж. Юлиян Стръмски: Присъстваме практически на всички континенти

Изпълнителният директор на "Хранинвест-ХМК" - Стара Загора, пред "Капитал"

Инж. Юлиян Стръмски    ©  Хранинвест-ХМК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каква беше 2018 г. за компанията?

- Миналата година беше много интензивна, напрегната и изпълнена с предизвикателства, но преди всичко успешна. В оперативната ни дейност приоритет беше поставен върху две задачи – повишаване на обема реализирана продукция и организационно оптимизиране на производствените структурни звена. Екипът ни се справи добре, икономическият резултат го доказва красноречиво. Съпоставката с предходната година сочи двуцифрен ръст общо за приходите от продажби, а ръстът ни в направление "Производство на резервоари" е над 30% при разумни маржове на оперативна печалба.

Започнахме изпълнението на множество мерки по проект "Енергийна ефективност" на обща стойност 4.5 млн. лв., в рамките на който ще бъдат пуснати или вече са пуснати в експлоатация: оборудване за измерване на електропотреблението по разходни центрове, софтуер за мониторинг на ел. и газово потребление, система за оползотворяване на отпадна топлина и система за енергиен мениджмънт (съгласно БДС ISO50001), листошлифовъчна машина, електрополирна инсталация, 4 обработващи центри с хоризонтален шпиндел за комплексни обработки на дребно-, средно- и едрогабаритни детайли и заваръчни конструкции. Завършихме успоредно с това и някои съществени подобрения в сградния фонд.

Тези дейности вече дават своя положителен резултат, като способстват за разширяване на производствения капацитет. Подобрена е и процесната ефективност – съкратени са производствени срокове, облекчават се непривлекателните ръчни обработки, а особено важно е да подчертая, че така гарантираме и устойчиво високо качество.

Какво е съотношението вътрешен пазар - износ, кои са международните партньори и пазари на компанията?

- Износът при нас е около 56% от общия оборот на дружеството, като една трета от него е за страните от ЕС. От години работим в партньорство със световни лидери в областта на хранително-вкусовата промишленост, пивопроизводство, винопроизводство, фармация, пречистване на води, шумозаглушаване, филтрация и въздухоподготовка за енергетиката и пресевни технологии с широко приложение, имаме много широка продуктова гама и дългогодишни и стабилни търговски отношения с традиционните си партньори. Всъщност косвено чрез инженеринга на партньорите ни дружеството ни присъства практически на всички континенти. Сред клиентите ни са имена като: Rotex Global (САЩ), Rotex Europe (Великобритания), KHS (Германия), GEA Group (Германия), Rober Bosch (Германия), Bucher Unipektin (Швейцария).

Чувствително нараснаха и продажбите ни в страната – изпълняваме част от оборудването на знаков за българската икономика инвестиционен проект като новия завод на "Биовет" - Пещера. Наш дългогодишен и добър партньор е и "Термохранинженеринг" - Стара Загора.

Как се развива компанията през 2019 – какви са резултатите досега, какви са очакванията?

- През настоящата 2019 г. акцентът ни е отново върху повишаване на ефективността, в т.ч. енергийната и организационната, заради редицата предизвикателства, които стоят пред нас и пред всяка друга машиностроителна и не само машиностроителна фирма.

С какви проблеми се сблъсква компанията и пред какви предизвикателства е изправен секторът?

- Драстичните повишения на цената на електроенергията, недостигът на обучен и квалифициран персонал от всякакъв характер, многобройната конкуренция, динамиката и спецификите в машиностроителния бранш изискват постоянно внимание, ангажираност към пазара и са предизвикателство към адаптивността ни.

Наблюдавам обаче трудност в поддържането и повишаването на възлагането на поръчки в сравнение с 2018 г., т.е., отчитайки факта, че нашите клиенти са потребители на инвестиционни стоки и продукция, виждам, че инвестиционната активност е ограничена. Предизвикателство е неопределеността в глобалната търговска система, трусовете, предизвикани от небалансираните отношения между икономически гиганти като САЩ, Китай, ЕС. Уви, всичко това се отразява не просто върху финансовите и валутните пазари, но и върху реалния сектор и в частност - върху потреблението и нагласите за потребление на инвестиционни стоки. Същото се споделя и от колеги.

Как решавате проблема с липсата на работна ръка, от който страдат много сектори?

- Подходът ни към кадрите е да приемаме в състава си млади и ентусиазирани колеги с желание за обучение и усвояване на нова професия. Ангажираме и мотивираме опитни специалисти със стаж и рутина, умения и опит, както и преподавателски подход, методичност и търпеливост, чрез които предаваме на младите от фирменото знание, за да ги образоваме и професионализираме подходящо за нуждите на съответните работни места. Прилагаме подхода си и за средния технически, и за инженерния състав.

Интервюто взе Мара Георгиева

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал