🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тежката индустрия: Успешна година, но с едно наум

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Тежка индустрия"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тежката индустрия е един от добрите примери за ускорено развитие през миналата година. Металургията отчита добри резултати на фона на търговската война между САЩ и Китай, която пренасочи пазарните потоци. Все пак ефектът от нея се усеща по-осезаемо в сектора и у нас през тази година. Предприятията обаче масово се пренасочват към продукти от по-евтини суровини или с по-висока добавена стойност, което им дава перспектива за растеж. Рудодобивните компании също са в групата на печелившите – тяхната продукция е най-скъпа, което обяснява и ръста на приходите им.

Машиностроенето се радва на нарастващи чужди инвестиции, особено при производството на части за автомобилостроенето. Макар че почти сигурно Volkswagen ще построи новия си завод в Турция, България спечели много от тази надпревара. Освен че достигна до нейния финал, тя натрупа безценен опит във воденето на преговори от толкова висок ранг, който ще е от полза при следващото, надяваме се, успешно кандидатстване.

Строителният бум и инвестициите са факторите за добрата изминала година за производителите на цимент и стъкло. Повече динамика в развитието си отчитат и компаниите, занимаващи се с биогорива и етерични масла.

Енергетиката ще придобива все по-ключова роля за икономиката на страната и точно затова случващите се промени в нея имат особено значение. Досега най-големите играчи в бранша бяха държавната НЕК и частните снабдителни и разпределителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". С развитието на свободния пазар на ток обаче част от техните функции преминават към Българската независима енергийна борса и търговците на електроенергия. Подобна трансформация предстои да се случи и при природния газ. Така от централизирана и индустриална енергетиката става все по-свободна и насочена към услугите.

Предизвикателствата пред тежката индустрия през тази и следващата година ще бъдат най-вече свързани с притесненията за забавяне на световната икономика. Ако САЩ и Китай се договорят за бъдещите си икономически отношения, това ще бъде сериозен фактор за спадане на търговското напрежение.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал