🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Христо Христов: В следващите 4 години производството трябва да нарасне до 12 млн. продукта на месец

Управителят на "Витте аутомотив България" – Русе, пред "Капитал"

Д-р Христо Христов
Д-р Христо Христов
Д-р Христо Христов    ©  Витте аутомотив България
Д-р Христо Христов    ©  Витте аутомотив България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На какво се дължи силният ръст на приходите на компанията през 2018 г.?

- "Витте аутомотив България" (ВАБ) следва стриктно плана за растеж на компанията майка и специално този за завода в България. Ръстът на продажбите е следствие от нарасналия ни бизнес с нови проекти, както и трансфериране на текущи проекти от другите заводи на групата към завода в Русе.

Как се развива дружеството през 2019 г. – вече имате втори завод?

- През миналата година започнахме строителство на разширение на завода, което завърши през aприл 2019 г. С разширението производственият капацитет беше удвоен и ще допринесе оборота на компанията да достигне около 400 млн. лв. годишно.

Разширението включва: производствени халета, склад, технически помещения, социално-битова част – втора столова, втори паркинг за персонала, вътрешна автобусна станция, зони за отдих. Разширението беше официално открито през май и новите мощности вече функционират.

През 2019 г. беше усвоена нова стратегическа продуктова група – предни и задни камери, като първият клиент за тези продукти от завода в Русе е компанията Daimler с проект за новата S-класа.

Колко са направените досега инвестиции от компанията?

- Само за последния проект за разширение на завода са вложени над 14 млн. лв. Общата инвестиция в България досега надхвърля 50 млн. лв. Към момента в компанията работят 950 служители, а в средносрочен план предстои разкриване на над 400 работни места.

Какви са средносрочните планове по отношение на финансови резултати, инвестиции, заети?

- Плановете за развитие в следващите 4 години са за удвояване на продажбите и производството. Продуктовата специализация ще бъде в 5 продуктови групи от продуктовото портфолио на групата. Към момента се произвеждат 6.5 - 7 млн. продукта месечно, а след постигане на развитието в следващите 4 години производството трябва нарасне до 12 млн. продукта на месец, а оборотът до 200 млн. евро на година.

С какви проблеми се сблъскват компанията и браншът?

- Основните проблеми са в ограничените ресурси на българския трудов пазар (особено наличието на квалифицирани специалисти), както и лошата инфраструктура. Постоянните задръствания, които възпрепятстват навременното придвижване на материали, стоки и служители. Затова приветстваме и очакваме да се реализират проектите "Втори мост при Русе" и "Магистрала Русе – Велико Търново", тъй като са ключови за развитието на района. Не можем да очакваме, че инвеститорите ще наливат милиони в заводи, до които няма път, по който да се стига до тях.

Как се справяте с липсата на кадри - проблем за много сектори?

- Проблемът с наличието на кадри засяга и нашата компания. В предишните години изпробвахме различни подходи и практики, като най-подходящ за нас се оказа подходът да подбираме хората по персонални качества, които се вписват в основната фирмена култура и философия, и след това да ги обучаваме и изграждаме като специалисти за нашите процеси. Концентрирахме се около района на Русе и радиус около 100 км. Акцентирахме на стратегията, че за да бъде един специалист дългосрочно с нас, първо той трябва да има дългосрочното желание да живее в Русе и да подреди личния и семейния си живот, свързан с града. Затова въведохме не много популярната практика да назначаваме семейства. Установихме, че когато семейството работи в компанията, служителите се чувстват много по-съпричастни и свързани с фирмата и оценяват много повече значението й за тях. Създаваме условия и стимулираме служителите да си закупуват жилища и да планират дългосрочно живота си в Русе, като същевременно се стараем да създадем най-добрите условия на компания в града, с което да ги предразположим да се чувстват мотивирани и доволни от фирмата. Създадохме условия жените да могат да преминат без проблеми периода на майчинство, както и периода на порастване на децата. Така семейните специалисти планират своя личен живот паралелно с компанията. "Витте" има име в Русе на компания, в която можеш да работиш и да родиш и отгледаш децата си.

За мотивация на служителите прилагаме парични и непарични средства и мерки. Паричните са свързани с поддържане на по-високо ниво на заплащане от средното за града, като целим да бъдем около средното за страната, което е с около 20% по-високо от средното за Русе. За специалистите се съобразяваме с националните нива. Прилагаме допълнителни придобивки като месечен бонус, бонус лоялност. Допълнително се дават ваучери за храна, субсидия във фирмената столова, която осигурява около 50-75% субсидиране на храната, безплатен транспорт и др.

Прилагаме и много непарични стимули и придобивки: пълна целогодишна климатизация на всички фирмени помещения – офиси и производство. Ние сме една от малкото фирми в страната, които поддържат целогодишно постоянни температурни условия в работните помещения, въпреки че технологичните процеси не го изискват. Правим го, за да осигурим нормални условия на хората за работа.

Интервюто взе Мара Георгиева

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал