🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова реалност

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Българското селско стопанство се справи с ефектите от глобалната криза, но сега е изправено пред нови предизвикателства – стойността на произведената продукция спада, а конкурентоспособността на водещото зърнопроизводство намалява в сравнение с другите европейски страни. Освен това ненаучените уроци от грешките при изпълнението на първата Програма за развитие на селските райони ще превърне 2017 г. в ключова за изпълнението на втората. А усилията за евентуалното предотвратяване или намаляване на риска от загуба на средства ще трябва да стават в условията на управлението на служебния кабинет, предстоящи предсрочни избори и подмяна на хора на ключови постове.

Върху стопаните огромно влияние оказват понижаващите се цени на земеделските суровини, които в глобален мащаб през миналата година достигнаха най-ниските си нива от 2010 г. Поради тази ситуация все повече се говори за "невидимата заплаха" от фалити на малки и средни зърнопроизводители. Традиционните пазари на българските земеделски стоки губят значимостта си и всеки сезон трябва да се търсят нови дестинации за износ, но добрата новина е, че въпреки това предизвикателство експортът нараства.

Позитивно е, че част от предприемачите в отрасъла осъзнават, че субсидиите изкривяват в голяма степен пазара, но те продължават да са твърде важен фактор за развитието на сектора. Основно благодарение на тях се разрасна зърнопроизводството и голяма част от фермерите използваха възможността да модернизират стопанствата и да купят нова техника. Наблюденията обаче показват, че поради растящите цени на земята и рентите, както и увеличените разходи те вече са по-малко конкурентни – и това е резултат, който се очакваше.

Сега настъпва времето другите подотрасли да излязат от сянката на зърнопроизводителите и да станат значително по-успешни. Дали ще успеят – зависи от предприемачите.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал