🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три схеми на подкрепа

Националният гаранционен фонд поема 50% гаранция по кредитите на земеделски производители

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Националният гаранционен фонд (НГФ), който е част от групата на Българската банка за развитие, предлага индиректна подкрепа при достъпа до финансиране чрез предоставяне на гаранции на фирми и земеделски производители, които срещат трудности при кредитирането заради недостатъчни обезпечения или липса на кредитна история. Фермерите могат да използват тази подкрепа чрез две схеми, а скоро ще имат достъп и до трета.

Първата схема е изцяло насочена към сектора. Тя е разработена съвместно Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ще е отворена между 2016 г. и 2018 г. Началният капитал на новата програма е 50 млн. лв., а средствата са предоставени от Министерството на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. По този начин ще се използват повторно парите от миналия период в този, което е и едно от основните предимства при използването на финансови инструменти. В случай на по-голям интерес от НГФ имат готовност за допълнително финансиране на схемата със собствен ресурс.

Инструментът е продължение на мандатната схема от 2013 г. - 2015 г., която действаше при прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Тогава фондът даваше гаранции за инвестиционни проекти на земеделци, които използваха банково финансиране за реализация на проектите си по програмата.

В периода 2016 – 2018 г. схемата ще разшири обхвата си, като от нея ще могат да се възползват и регистрирани земеделски производители, които не са бенефициенти по ПРСР. Освен това те вече ще могат да използват гаранциите на фонда не само когато търсят финансиране от банките за реализация на инвестиционните си намерения, но и когато им трябват оборотни средства за бизнеса.

Гаранцията по схемата с МЗХ покрива до 50% от кредитите, отпускани от търговските банки. НГФ има подписано споразумение със 17 банки, които вече използват инструмента. За фермерите таванът на гаранцията, която може да бъде издадена от фонда, е 3 млн. лв. Те могат да се включат в схемата до края на август 2018 г.
Втората схема в помощ на земеделските производители е тази, която НГФ поема на собствен риск. Тя е отворена до края на март 2017 г. и макар че е насочена към всички малки и средни съществуващи или стартиращи фирми, около 20% от експозициите са в сектор "Селско, горско и рибно стопанство". И тук гаранцията покрива 50% от кредита, но за не повече 1 млн. лв. Средствата могат да се използват за инвестиционни или оборотни цели, а партньори са всички по-големи банки в страната.
Третият инструмент за подкрепа за малките и средните фирми, от който могат да се възползват и земеделските производители, идва от програмата COSME на Европейската комисия (по силата на плана "Юнкер"). В началото на годината Европейският инвестиционен фонд и НГФ подписаха споразумение, което осигурява 40 млн. евро за фирмите, които срещат затруднения при представянето на изискваните от банките обезпечения. И тук гаранцията покрива до 50% от кредита, а допустими за финансиране са инвестиционни и оборотни кредити и финансов лизинг на стойност не повече от 1.5 млн. евро. Минималният срок на финансирането трябва да е 1 година, а максималният – 10. Очаква се схемата да бъде отворена към бенефициентите до няколко месеца.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал