🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програмата вече е изменяна няколко пъти, предстоят още корекции

Планираните промени имат за цел да увеличат броя на потенциалните кандидати, които могат да получат финансиране

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Въпреки че програмата за развитие на селските райони беше официално одобрена в средата на 2015 г. и е действала реално по-малко от две години, вече са направени няколко изменения в нея, свързани с намаляване на таваните на подпомагане, разширяване на кръга на потенциалните кандидати по отделни схеми или добавяне на нови критерии за подбор на проекти. В момента в ход е и нова процедура за изменение, която също цели да намали тавана на финансирането, което може да бъде получено.

По-малки субсидии, но за повече кандидати

Част от направените и планираните изменения в програмата имат за цел да увеличат броя на потенциалните кандидати, които могат да получат финансиране. Така например през есента на 2016 г. България официално получи одобрение от Европейската комисия на предложението си максималният размер на допустимите разходи за един проект и за един кандидат по схемата за инвестиции в земеделски стопанства да намалее от 1.5 млн. евро на 1 млн. евро, а максималният размер на субсидията за един проект да бъде 60% или 70%, ако е подаден от група или организацията на производителите. В момента България иска от ЕК и втора такава промяна, като тя ще засяга другата голяма схема за бизнеса - инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти. Предвижда се, ако корекцията бъде официално одобрена, максималните допустими разходи за един кандидат вече да бъдат 2 млн. евро до края на програмата през 2020 г., а не 3 млн. евро, както е досега.

Нови дейности за подпомагане

С последните изменения в програмата се добавиха и няколко нови подсектори, които могат да получат финансиране по различни схеми. Така например през лятото на миналата година чрез изменение в тематичната подпрограма за малките производители беше добавена възможността планинското животновъдство да бъде сред приоритетните отрасли, а след това беше въведена и възможност в схемата за инвестиции в земеделски стопанства да се финансира и създаването на напоителни съоръжения. Компенсаторно плащане по схеми за хуманно отношение към животните ще могат да получават и ферми с говеда и биволици над 24 месеца, които осигуряват по-висока от минималния стандарт подова площ в стопанството.

Промени има и при общинските проекти - 30 млн. евро ще бъдат отделени за инвестиции в широколентов интернет по селата, като този приоритет беше защитен с тезата, че трябва да се създаде възможност за включването им към бъдещото електронно правителство.

Заетост и дълготрайни активи

Същевременно с последните промени в програмата бяха коригирани и някои от критериите за финансиране. Така например при инвестициите в земеделски стопанства приоритет ще имат тези, които са свързани със строително-монтажни дейности и оборудване в тях. Друг нов критерий, който дава предимство при финансирането, е свързан със запазването на работните места във фермата, което се очаква да "изкачи" в класирането проекти на вече съществуващи фирми пред тези на новосъздадените.На този етап не е ясно дали са планирани нови корекции в програмата, но такива са възможни както по условията за кандидатстване и видовете инвестиции, така и за преразпределение на пари измежду отделните схеми на следващ етап. В предходната програма за развитие на селските райони, която действаше в периода 2007 - 2013 г., бяха направени общо 15 корекции. Процедурата включва корекциите да бъдат одобрени първо на комитет на наблюдение на програмата, а впоследствие и от Европейската комисия. Обикновено процедурата отнема поне половин година.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал