🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В очакване на новите проекти

Приеми по 21 мерки по програмата за селските райони е планирано да се отворят през 2017 г.

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Темата накратко

- Есента е периодът, в който горският бизнес ще може да подава проекти.

- Неземеделският бизнес в селата ще може да поиска финансиране чак в края на годината.

- Ключовите мерки за общини ще отворят за втори път през октомври.

Обявяване на прием по общо 21 мерки от Програмата за развитие на селските райони, по повечето от които досега такива не е имало. Възможност за финансиране на малки стопанства, биологични производители, горски предприятия, работещи в селата компании, които развиват бизнес извън селското стопанство. Подпомагане на консултантски услуги, стратегии за местно развитие и общини. Амбициозният план на земеделското министерство беше публикуван в началото на февруари, но вече се движи със закъснение - в него има схеми, които трябваше да започнат още в първия месец на годината, но това така и не се случи. Подготвителната работа е много и притесненията за евентуално забавяне от страна на големите браншови сдружения в земеделския сектор изглеждат основателни, включително и заради рокадите на ключови постове както в агроминистерството, така и във фонд "Земеделие".

Схеми за екология и малък бизнес в първата половина на годината

Според плана на земеделското министерство в първата половина на 2017 г. трябва да бъде отворен прием на различни схеми за бизнеса, както и по мерки, които са с регламентирани получатели на финансирането. Не е изненада, че ведомството закъснява с изпълнението още в началото на годината. Например през януари трябваше да бъде отворена схемата за инвестиции в земеделски стопанства по тематичната подпрограма за малкия бизнес, но това така и не се случи. Не беше отворена в срок и схемата за консултантски услуги за малки стопани, по която може да кандидатства единствено държавната служба за съвети в земеделието. Тази схема също беше планирана за януари.

Според плана на агроведомството в първите месеци на годината трябва да започне прием и на проекти по различни схеми, свързани с екологични цели. Така например през март трябва да тръгнат мерките "Агроекология и климат", "Биологично земеделие", "Плащания по "Натура 2000" и директивата за водите", "Плащания за райони с природни ограничения" и "Хуманно отношение към животните". За всяка от тях е предвиден двумесечен срок за кандидатстване, сочи предварителният план.

Бизнесът ще може да кандидатства за еврофинансиране и по още схеми в първата половина на годината. Според графика за прием на проекти през май ще бъде възможно отново кандидатстване с проекти за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти, за което са предвидени 85 млн. евро и един месец срок за прием на предложения. По тази схема обаче се очакват промени предвид подаденото искане от България за намаляване на тавана на финансиране, което може да получи един кандидат. Други 3.9 млн. евро ще бъдат достъпни по схемата за учредяване на групи и организации на производители като предварителният график сочи, че такива проекти ще могат да бъдат подавани в рамките на месец юни.

По план консултантският бизнес също ще може да търси финансиране по програмата, като схемата за предоставяне на индивидуални консултантски услуги на фермери и горски стопанства трябва да бъде обявена през юни.

В първата половина на годината е предвиден и стартът на процедура за осигуряване на широколентов интернет достъп до селата, като за целта са отделени 30 млн. евро. За тези пари ще може да кандидатства единствено държавната агенция "Електронно управление" според последните изменения, направени в европрограмата. Местните инициативни групи също ще имат шанс за ново финансиране. До края на месеца е предвидено да започне нов прием на проекти за прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общността местно развитие, а през април - за изпълнение на дейности на местни инициативни групи.

Чакани бизнес и общински схеми - след лятото

Всъщност според графика на агроминистерството едни от най-чаканите схеми по програмата ще бъдат обявени след средата на годината. Едва в края на годината е предвиден прием на проекти по схемата за развитие на неземеделски дейности в селата, по която са предвидени 50.2 млн. евро. Началото на тази схема трябва да бъде през ноември, а приемът на проекти ще продължи до декември. Според консултанти на европейски проекти началото на тази мярка от програмата трябваше да е по-рано, предложенията бяха още за 2016 г. Като причините са, че тези проекти често включват строителни дейности, което изисква и по-дълъг срок на изпълнение. Друга атрактивна схема от програмата - за създаване на стопанства на млади фермери с бюджет от 41.5 млн. евро, трябва да стартира през юли. Кандидати по нея могат да бъдат производители под 40 години.

През есента е предвидено да се даде началото и на мерки, насочени към горския бизнес. През октомври според предварителния план трябва да бъдат приемани проекти за технологии в лесовъдството, възстановяване на щети от горски пожари, предотвратяване на горски пожари и други природни бедствия.

Есенният период ще бъде напрегнат и за общините, защото тогава трябва да започне и вторият прием на проекти по двете схеми за малка по мащаби инфраструктура и за проучвания и инвестиции в културното и природно наследство на селата. Сумата за кандидатстване още не е ясна, защото тече оценка на проекти и сключване на договори от първия прием по мерките. Все пак обаче инвестициите в инфраструктурата могат да бъдат максимално за 159 млн. евро, а тези в културно и природно наследство - до 15 млн. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал