🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Очакват се промени и при директните плащания

Нови изисквания за секторите плодове, зеленчуци и животновъдство влизат в сила от 2017 г.

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Темата накратко

- За пръв път ще се наказват строго дребните нарушения при декларирането на земи, които много често са плод на неволни грешки при очертаването на обработваните площи или попълването на документите.

- Ще отпаднат някои от досегашните критерии, по които се изчисляват екологично насочените площи - едно от изискванията, чрез които се получават "зелени" субсидии.

Очакваните корекции при директните плащания през тази година вече създадоха напрежение в земеделския сектор, като дори имаше организирани протести още в първия ден на служебния земеделски министър Христо Бозуков. Промените, които се готвят още от миналата година, вече са одобрени от Европейската комисия (ЕК) и ще важат до края на програмния период - 2020 г.

Те засягат секторите животновъдство и плодове и зеленчуци. Ще отпаднат и някои от досегашните критерии, по които се изчисляват екологично насочените площи - едно от изискванията, чрез които се получават "зелени" субсидии.

Нови изисквания за плодове и зеленчуци

Според плана на агроминистерството част от промените, които трябва да настъпят при настоящата кампания за субсидии, е свързана с промяна на нормативно определените минимални добиви при схемите за подпомагане на производството на плодове и зеленчуци. В мотивите за промяната е записано, че досега действащите минимални количества за някои видове са в пъти по-ниски от средните добиви, изчислени по технологични карти. Така според ведомството се получава на практика изкривяване на подпомагането - за някои видове плодове и зеленчуци, като например грах и тиква, получаваната субсидия е по-висока от стойността на разходите за производство. Това съответно води и до сериозен ръст на производството им, но то е продиктувано от подпомагането, а не от възможната пазарна реализация.

Същевременно при други видове, като например оранжерийно отглеждане на домати и краставици, подпомагането има най-нисък дял от технологичните разходи и е възможно да доведе до спад на отглеждането им. Поради това разминаване се предлага промяна, която засяга минималните добиви на 12 вида полско отглеждани зеленчуци, както и при доматите, краставиците и пипера, отглеждани в оранжерии. Промяната ще засегне и 10 вида плодове, сред които ябълки, круши, ягоди и др. Тези промени ще доведат до по-ниски субсидии по обвързаната подкрепа за част от продуктите или до увеличение на финансовата подкрепа за други.

Ново изисквания за животновъдството

За пръв път от тази кампания ще се въведат и нови изисквания към животновъдите, които кандидатстват за субсидии. Като критерий за подпомагане се въвежда и минимално изискване за произведеното количество мляко, което ще е различно за планинското животновъдство и равнинното. Предстои да се раздели на две схемата за подпомагане на млечни крави, като се въвеждат и такива под селекционен контрол.

Ще бъдат създадени и две отделни схеми - за подпомагане на млечни крави и на крави в месодайното направление. Отделно ще има и схема за отглеждане на млечни крави в планински райони, се вижда от предложените от агроведомството промени. Въвеждат се и промени за подпомагането на овце майки и кози майки. Финансиране ще получават само онези от тях, които са под селекционен контрол или се отглеждат в планински региони.

Промени и при екологично насочените площи

През настоящата кампания се очаква да има и известни корекции при т.нар. екологично насочени площи, които са едно от изискванията за получаването на т.нар. зелени плащания. Според изискванията всички стопанства, чиято обработваема земя е над 150 дка, трябва да поддържат поне 5% от нея като екологично насочени площи.

Очакванията са през 2017 г. от изчисляването им да отпаднат т.нар. буферни ивици, езера, канавки, тераси и изолирани дървета. Така като възможни екологично насочени площи остават земите, оставени под угар, площи с дървесни култури с кратък цикъл на ротация, зелена покривка, азотфиксиращи култури и др.

За пръв път влиза системата "жълт картон" при нарушения

Кампания 2017 ще бъде първата, в която ще влязат в сила нови правила при санкционирането при директните плащания, чиято цел е да не се наказват строго дребните нарушения при декларирането на земи, които много често са плод на неволни грешки при очертаването на обработваните площи или попълването на документите.

Предстои да влезе в сила т.нар. система "жълт картон", при която, ако фермерът е наддекларирал до максимум 10% повече от реално обработваните площи, ще се въведе предупреждение и намаление с 50% административна санкция. Това обаче ще важи само за първо нарушение, и то за част от схемите за получаване на субсидии - за единно плащане на площ, преразпределително плащане, земи в екомрежата "Натура".

Фермерите, които получат "жълт картон" през текущата година, ще влязат в регистър и през следващата кампания задължително ще подлежат на проверка на място от инспектората на фонд "Земеделие". Очаква се и през тази година подобно на 2016 г. след края на подаването на заявления за субсидии да бъде даден гратисен период, в който кандидатите могат да правят корекции в заявленията си за подпомагане.

Идеите за опростяването на контрола бяха обявени от комисаря по земеделие Фил Хоган в края на 2015 г. И дори се обсъждаше вариант да влязат в сила още за кампанията през 2016 г.

Кандидатстването започна на 1 март

И през тази година кандидатстването за директни субсидии, които са над 1 млрд. лв. годишно, започна на 1 март, като срокът за подаване на заявления без санкции е до края на май. До 28 февруари беше срокът, в който всички фермери, желаещи да получат плащания, трябваше да се пререгистрират в областните служби по земеделие. Финансирането за 2017 г. традиционно ще започне да се превежда на стопаните поетапно от декември и ще обхване и първите месеци на 2018 г.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал