Пазарът на агротехника бележи най-голям спад през последните пет години

Темпът на обновяване на автопарка в земеделието е около 2% годишно, а продажбите продължават да зависят от субсидиите

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Земеделие и бизнес. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Добра новина е, че банките вече са отворени към сектора и финансират без проблем покупките на земеделски машини.

Пазарът на нова агротехника се забавя, а през миналата година е бил отчетен най-големият спад на продажбите за последните пет години. Огромна част от машинния агропарк е морално остаряла - 79% от тракторите и 76% от зърнокомбайните са на възраст над 10 години. Темпът на обновяване на агротехниката е около 2% годишно според официални данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Очакванията за тази година на търговците на техника са разнопосочни.

Стабилно надолу

През 2016 г. в страната са регистрирани 1222 нови колесни трактора и 115 нови зърнокомбайна, отчита министерството. За сравнение - през 2015 г., която е върхова за последните пет години, регистрираните нови комбайни са били 337, а тракторите - 1832 (виж таблиците). В същото време двата центъра за изпитване и сертифициране са проверили и издали удостоверения за съответствие на 1144 трактора втора употреба. Произходът на тези машини е главно от Япония, Южна Корея, Беларус и Украйна, уточниха за "Капитал" от МЗХ.

"През 2016 г. отчитаме най-големия спад в регистрацията на нова техника за последните пет години", обобщава Тодор Николов, председател на Българската асоциация на търговците на агротехника и на съвета на директорите на "Ванто трейд ауто".

Без съмнение пазарът на земеделска техника в последните години се движи от субсидиите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Затова Тодор Николов обяснява низходящия тренд с философията на програмата през новия програмен период. "Най-големите потребители на агротехника - зърнопроизводителите, са отрязани от субсидии през 2014 - 2020 г. за сметка на зеленчукопроизводителите и овощарите. Новите приоритети на програмата обаче не доведоха до бум в продажбата на техника за тези два подсектора", уточнява той. По думите му не може да се твърди, че зърнопроизводителите вече имат достатъчно модерна техника.

"Земеделските стопанства в България нямат нищо общо като размери със земеделските стопанства в Западна Европа. В Италия например стопанство от 600 декара се смята за много голямо. В България, ако един производител обработва 4000 декара земя, ние го смятаме за рисков при изплащане на лизинговата вноска. За нас оптималното е клиентът да обработва повече от 6000 - 7000 декара, тъй като разходите са фиксирани и с една и съща техника се обработват и 5000, и 10 000 декара земя", коментира Николов.

Той твърди също, че агротехниката в България се натоварва твърде много, което води до бързото й износване. "В Западна Европа средният живот на земеделските машини е 10 - 15 години. В България те се амортизират за 5-6. Създава се впечатление, че има достатъчно техника при зърнопроизводителите, но въпросът е колко струва поддръжката й", обобщава Тодор Николов.

Любомир Занев, търговски директор на "Агромашина груп", е по-оптимистично настроен за развитието на пазара. "През 2016 има спад в продажбите на сектора, но да не забравяме, че имаше прием по мярка 4.1. от Програмата за развитие на селските райони с най-големия бюджет за "Инвестиции в земеделски стопанства". Това оказа влияние върху продажбите за 2016 г. и ще даде положителни резултати през следващите две години", прогнозира Занев. По думите му 2016 г. е била стабилна за "Агромашина груп". "Успяхме да запазим пазарния си дял със сервиз, наличност на резервни части, време за реакция и компетентност. Това са основните фактори, които влияят на решението на клиентите при избора на техника", обобщава той. И допълва, че през миналата година компанията е започнала изграждане на нови по-големи и по-модерни търговско-сервизни бази в София и Силистра. "Въпреки несигурната година решихме, че няма смисъл да отлагаме инвестициите в модерни сервизни бази, разположени във възловите земеделски райони", обобщава Любомир Занев.

Тодор Николов припомня, че интересът към мярка 4.1 многократно е надхвърлил определения бюджет за финансиране. "Това за мен означава, че или философията на програмата е сбъркана, защото не откликва на нуждите на хората, или кандидатите подготвят проекти на килограм, пък ако минат", казва Николов.

Финансирането - без проблем

Вносители на техника твърдят, че единствената добра новина е, че банките вече са отворени към сектора и финансират без проблем покупките на земеделски машини. Много от търговците имат и собствени схеми за финансиране и насърчаване на покупките, всички продават на разсрочено плащане.

"Агромашина груп" например улеснява своите клиенти с "Програма 5-звездна гаранция", разработена съвместно с производителя на тракторите Lamborghini. Инициативата предлага удължена гаранция до 5 години или 4000 моточаса работа на всички модели Lamborghini. "Програмата дава допълнителна сигурност на нашите клиенти, като им позволява да планират един от разходите си - поддръжката на самоходната техника", обясни Любомир Занев. През първите няколко месеца от обявяването й интерес към нея проявили само замеделски стопани, които използват техниката с максимална натовареност, но с времето кръгът им се разширил. "Клиентът се запознава с всички детайли на програмата, няма ситен шрифт, уловки или подвеждаща информация. Политиката на фирмата ни е доволни клиенти, които се връщат многократно, а не спонтанни единични сделки. Ние не правим разлика между малък и голям земеделец, за нас всеки е важен", твърди Любомир Занев.

А сега накъде

Нагласите в сектора за продажбите на техника през 2017 г. са различни. "Очакванията ни за тази година са оптимистични. Ако метеорологичните условия са добри, това ще е предпоставка за високи добиви и от своя страна несъмнено ще повлияе върху продажбите на земеделска техника", смята Любомир Занев. И посочва, че през 2017 г. "Агромашина груп" планира да завърши новите си търговско-сервизни бази в София и Силистра. "След това възнамеряваме да засилим присъствието си и в Централна България", уточнява Занев.

Тодор Николов обаче твърди, че е песимист за продажбите на нова агротехника през 2017. "За нас като търговци е по-добре да няма субсидии, защото те изкривяват пазара. Когато има неясноти дали и кога ще има субсидии, хората предпочитат да изчакат и това стопира инвестиционните им планове", категоричен е Тодор Николов. Според него "всеки министър идва като месия и започва нещо ново, а земеделието е консервативен отрасъл и се нуждае от ясна дългосрочна стратегия с приоритети, определени в резултат на дискусии и научни прогнози".

Регистрирана нова техника
Вид 2012 г. 2013 г. 2014 г. 2015 г. 2016 г.
Източник: МЗХ
Колесни трактори 1378 1504 1347 1832 1222
Зърнокомбайни 252 253 236 337 115

БАТА АГРО - веднъж годишно

През 2017 г. най-голямото изложение за земеделска техника в страната - БАТА АГРО, ще има само едно издание - от 16 до 19 май, отново на летището в Стара Загора. Досега изложението се провеждаше два пъти в годината. Решението е взето на заседание на общото събрание на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО). Членовете на асоциацията смятат, че веднъж годишно е оптималният вариант за показване на новостите в сектора. Освен това големите фирми в бранша имат отлично изградени дилърски мрежи и бази в страната, където фермерите могат да се запознаят с новостите в земеделието, уточняват от организацията. Месецът е избран заради това, че в този период на годината земеделските производители са по-малко натоварени с дейности на полето и имат достатъчно свободно време да посетят изложението, да присъстват на демонстрации, да тестват предложената техника.

За пръв път през 2017 г. на БАТА АГРО ще има нов сектор - "Животновъдство", в който ще вземат участие фермери, селекционери, фирми, предлагащи продукти и услуги. Освен агротехника изложението ще предложи богата гама от семена, торове и препарати. Участие ще вземат и банкови институции, университети, неправителствени организации.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал