Европа се надпреварва с времето, за да достави боеприпаси на Украйна

Нидерландия и Чехия водят европейските усилия за снабдяване на Киев

Доставките на боеприпаси за Киев трябва да се увеличат, за да има шанс да се обърне ходът на войната
Доставките на боеприпаси за Киев трябва да се увеличат, за да има шанс да се обърне ходът на войната
Доставките на боеприпаси за Киев трябва да се увеличат, за да има шанс да се обърне ходът на войната
Доставките на боеприпаси за Киев трябва да се увеличат, за да има шанс да се обърне ходът на войната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна най-неотложната нужда е от артилерийски боеприпаси
  • ЕС, който иска да ограничи руския напредък, започна през март 2023 г. инициатива за доставка на 1 млн. снаряда
  • Чешкото правителство играе централна роля в опитите за привличане на финансиране сред партньорите.

Чехи и украинци работят денонощно в източната част на Чехия, за да превърнат група от сгради от времето на Втората световна война в център за доставка на оръжие и боеприпаси за Украйна. Инициативата е част от усилията на Европа да осигури на Киев оръжия за отблъскване на руските сили след спирането на военната помощ от САЩ, която беше в основата на международната подкрепа. При посещението си в завода в Щернберк, собственост на чешкия частен производител на оръжие Excalibur Army, генерал Оно Айхелсхайм, ръководител на холандските военни, описа спешността на ситуацията, тъй като загубите на Киев в Източна и Южна Украйна нарастват.

"Трябва да я ускорим. Трябва да доставяме повече и трябва да го правим по-бързо", каза той пред Reuters по време на неотдавнашно посещение за инспекция на самоходни гаубици и ремонт на руски танк, който ще бъде изпратен на фронта.

Две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна най-неотложната нужда е от артилерийски боеприпаси, които са на изчерпване заради активното им използване по протежение на 1000-километровата фронтова линия.

Европейският съюз, който заедно с други западни съюзници иска да ограничи руския напредък, започна през март 2023 г. инициатива за доставка на 1 млн. артилерийски снаряда на Украйна в рамките на 12 месеца. Година по-късно той е доставил малко повече от половината от този брой, съобщиха официални лица, поради недостатъчен производствен капацитет и липса на дългосрочни поръчки.

Ролята на Чехия

Чешкото правителство играе централна роля в опитите за привличане на финансиране сред партньорите и в сключването на сделки с чешката отбранителна промишленост.

Нидерландия също е "доста заета от няколко месеца в няколко държави", опитвайки се да компенсира недостига на артилерийски снаряди, заяви полковник Симон Вуда, началник на холандската работна група за Украйна.

"Първата партида трябва да бъде готова до четири месеца, като това е много консервативно изчисление. Втората част със сигурност може да бъде доставена през втората половина на тази година", заяви Вуда, като за първи път подробно описа графика на доставките.

От началото на войната в Украйна цените на боеприпасите се покачват, а наличностите намаляват.

Той заяви, че се полагат усилия за сключване на допълнителни договори с Excalibur Army - която е част от частната компанията Czechoslovak Group (CSG), за закупуване на 155-милиметрови снаряди, които са подходящи за артилерийските оръдия, предоставяни от нидерландците.

CSG действа като производител и клирингова къща за боеприпаси - произвежда системи за противовъздушна отбрана и превозни средства, снабдява се с танкове, артилерия и снаряди от цял свят и ги преработва за Украйна.

Западноевропейските държави и други съюзници плащат за голяма част от материалите. Украйна също така купува военно оборудване и боеприпаси директно от партньорите си.

Нидерландия работи с Чехия, за да намери възможно най-много 155-милиметрови снаряди за Украйна. Вауда иска да гарантира постоянни доставки на боеприпаси като част от сделката за сигурност, уточнена от нидерландския премиер Марк Рюте и украинския президент Володимир Зеленски. Нидерландия и други държави ще финансират около 800 хил. артилерийски снаряда, които се доставят чрез Чехия.

Чехия обяви, че цели те да бъдат доставени от държави извън ЕС, като те бъдат купени със средства от участниците в проекта. Чешкият президент Петер Павел каза на Мюнхенската конференция по сигурността, че половин милион 155 мм и 300 хил. 122 мм снаряди са били "идентифицирани" в чужбина..

В края на миналата седмица стана ясно, че ръководената от Чехия инициатива е събрала достатъчно средства за купуване на първа партида от 300 хил. артилерийски снаряда

"Нашата работа не свършва дотук. Продължаваме да търсим партньори, за да можем да продължим да подкрепяме Украйна в смелата й битка срещу руския агресор", написа чешкият премиер Петр Фиала в Х.

Скок на цените на боеприпасите

Сред членовете на коалицията, които финансират краткосрочните покупки, са САЩ, Великобритания, Канада, Дания, Чехия, Франция, Германия, Нидерландия, Белгия, Канада, Литва.

Заедно намерихме възможности да осигурим боеприпаси от други места, извън Европа, каза Вуда, като отказа да посочи тези места. През двете години след пълномащабното нахлуване на Русия голяма част от украинските боеприпаси от чужбина са доставени в САЩ.

Западните компании увеличиха производството си, за да посрещнат неочаквания скок в търсенето, а Европейската комисия очаква годишното производство на снаряди в целия ЕС да достигне 1.4 млн. до края на 2024 г. Преди година то е било около 500 хил.

На всеки снаряд, изстрелян от Украйна на фронта, Русия изстрелва пет или шест, твърдят официални лица и анализатори в областта на отбраната. Този дисбаланс ограничава способността на Украйна да удържа руските атаки и да осигурява прикритие за придвижването на собствените си войски.

Русия е увеличила производството на оръжия и може да поддържа много по-активна стрелба от Украйна, но според западни експерти Москва също е изправена пред някои ограничения и се е обърнала към Северна Корея, за да подсили доставките си на боеприпаси.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви пред външните министри на ЕС миналата седмица, че Украйна се нуждае от 2.5 млн. артилерийски снаряди през тази година, съобщи Financial Times. Това предполага, че дневно са необходими 7000 снаряда - но ЕС е изпратил само 400 хил. Доставките на боеприпаси за Украйна бяха прекъснати заради политически разногласия - Конгресът на САЩ задържа пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара, а европейските страни се разделиха относно използването на средства на ЕС за закупуване на боеприпаси извън блока.

На световния пазар са налични около 2 млн. боеприпаси с голям калибър, заяви пред агенцията високопоставен чешки служител. Търсенето заради войната в Украйна доведе до повишаване на цените до 2800 - 3200 долара за брой от 700 - 1200 долара преди това, твърдят двама източници, запознати с пазара.

Доставките на боеприпаси за Киев трябва да се увеличат, за да има шанс да се обърне ходът на войната, пишат анализаторите Франц-Щефан Гади и Майкъл Кофман в изследователски документ от февруари за Международния институт за стратегически изследвания.

За подкрепящите държави предизвикателството е да увеличат значително производството на артилерийски боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана, се казва в доклада. "Киев се нуждае от около 75 хил. - 90 хил. артилерийски снаряда на месец, за да поддържа войната в отбранителен план, и от над два пъти повече - 200 хил. - 250 хил., за голяма офанзива."

В ЕС се обсъжда откъде да се осигурят боеприпасите. Нидерландия е отделила 250 млн. евро за закупуване на боеприпаси за Киев, включително неевропейски запаси чрез чешката отбранителна промишленост, и поиска от съюзниците си да допринесат за плана, който се изпълнява съвместно с чешкото правителство.

Високопоставен чешки служител заяви, че страните донори могат да избират от списък с оферти за различни видове продукти и произход, като няколко чешки компании работят като "клирингова къща". При положение че европейските боеприпаси са разпродадени за две години, служителят постави въпроса защо има колебание да се излезе извън рамките на местните пазари. Френският президент Еманюел Макрон подкрепи плана по време на посещението си в Прага през миналата седмица и отвори вратата за използване на европейски средства за него.

Нуждите на Украйна се простират отвъд артилерийските боеприпаси. Тя иска да укрепи въздушната си отбрана и се нуждае от повече оборудване по фронта, за да може да се справи с превъзхождащите ресурси на Русия. Южна Корея и Турция са сред страните, които досега са доставяли военна техника на Украйна.

По-късно тази година се очаква на Украйна да бъдат доставени американски изтребители F-16 от Нидерлания и Дания. Нидерландците са също така част от група, предоставяща усъвършенствани безпилотни самолети, способни да атакуват по-дълбоко в контролираната от Русия украинска територия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар