🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украйна се нуждае от 500 хил. нови военнослужещи, но ще може ли да ги осигури

Разглежда се нов закон за мобилизацията, който може да намали наборната възраст от 27 на 25 години

Новият закон вероятно ще задължи всички потенциални наборници да се регистрират в онлайн платформа. Неспазването на мярката може да доведе до наказания, които все още не са определени
Новият закон вероятно ще задължи всички потенциални наборници да се регистрират в онлайн платформа. Неспазването на мярката може да доведе до наказания, които все още не са определени
Новият закон вероятно ще задължи всички потенциални наборници да се регистрират в онлайн платформа. Неспазването на мярката може да доведе до наказания, които все още не са определени    ©  Reuters
Новият закон вероятно ще задължи всички потенциални наборници да се регистрират в онлайн платформа. Неспазването на мярката може да доведе до наказания, които все още не са определени    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Украйна е изправена пред недостиг на нови попълнения в армията.
  • В парламента е внесен законопроект, който може да намали наборната възраст от 27 до 25 години.
  • Силно противоречиво е предложението за т.нар. система за икономически резерв, която ще освободи критичните работници от служба. Вместо това ще подпомагат военните усилия финансово.

В края на миналата година командването на украинската армия поиска допълнително мобилизиране на няколкостотин хиляди граждани, за да се справи с настъплението на руските сили. Президентът Володимир Зеленски обаче отказа поради икономически съображения, което предизвика сблъсък относно стратегията между него и тогавашния главнокомандващ Валери Залужни.

Вътрешни източници смятат, че именно несъгласието е допринесло за уволнението на железния генерал, но въпреки това Киев има нужда от нови попълнения на бойното поле. Голяма част от най-мотивираните украинци се бият от началото на двегодишната война с Русия, без да получават необходимата почивка, защото няма свободни бойни части, с които да се извърши ротация на фронтовата линия.

"Две години без прекъсване, без смяна - разбира се, че моралът е нисък и това убива мотивацията", казва пред Financial Times Иля, който служи в щурмова бригада. И добавя: "Имаме нужда или от ротация, или от нормални ваканции, за да си починем правилно."

Войникът смята, че безсрочната служба е сред причините мъжете да се опитват да избегнат мобилизацията, но допълва, че "ако не дойдат нови хора, не можем да си починем". В неговата бойна част недостигът на военни е толкова голям, че предстоящите отпуски са отменени.

Нов закон за мобилизацията

В края на януари правителството на Украйна внесе в парламента законопроект, който ще затегне правилата за мобилизация в армията. Предложението ще се гласува на 31 март и ако бъде прието, ще позволи на Киев да призове още до 500 хил. души, като ще затегне наказанията за тези, които се укриват.

Новият закон за мобилизацията цели да даде глътка въздух на най-изтощените военни, възлизащи на 300 хил. души, твърди украинското министерство на отбраната, цитирано от Financial Times. Останалите новобранци ще запълнят местата на убитите и тежко ранените и ще бъдат използвани според ситуацията на бойното поле, допълни ведомството.

По-ранна версия на същия законопроект предизвика критики от някои политици и обществеността. Като основен недостатък бяха посочени корупционните рискове. На първия вариант са направени общо 4 хил. поправки, преди той да бъде внесен отново за гласуване.

Другата основна промяна в закона е за намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. Предложението обаче предизвика яростна реакция от някои политици, които определиха изпращането на най-младите в окопите като "самоубийство на нацията". Заради ниската раждаемост Украйна е със застаряващо население и по данни на Център за анализ на европейските политики 26% от мъжете са на възраст 35-49 години и само 17% са между 20 и 34 години. Средната възраст на военнослужещите, които участват във войната с Русия, е 43 години.

Данните за мъжкото население на Украйна, представени от парламентарната комисия по икономика, показват, че от 11.1 млн. украински мъже на възраст между 25 и 60 години само около 3.7 млн. отговарят на условията за мобилизация. Останалите или са вече мобилизирани, инвалиди, в чужбина или се считат за критично важни работници.

Проучване от февруари на Info Sapiens, украинска организация за социални изследвания, установи, че 48% от мъжете не са готови да се бият, докато 34% са готови. Останалите отговарят, че е трудно да се каже.

"Не се страхувам да призная, че не искам да умра", каза Ярослав, който миналото лято се опитва да избяга от страната, но е върнат на границата, когато представя фалшиви документи за освобождаване от служба по медицински причини. "Трябва да решиш какво обичаш повече, семейството или страната си", казва 32-годишният баща на малко дете.

Система за икономически резерв

Новият закон вероятно ще задължи всички потенциални наборници да се регистрират в онлайн платформа. Неспазването на мярката може да доведе до наказания, които все още не са определени. Укриващите се вероятно ще бъдат търсени по домовете от военни и ще им бъдат отнети шофьорските книжки по думите на депутати, работещи върху законопроекта.

Може би най-противоречивият аспект на промените е въвеждането на т.нар. система за икономически резерв, която ще освободи от служба мъжете, смятани за критично важни за икономиката. Вместо това те ще подпомагат военните усилия финансово чрез заплащане на определена месечна такса. Към момента Украйна има между 550 хил. и 700 хил. критично важни работници. Системата трябваше да влезе в новия закон, но предвид бурната обществена реакция, която предизвика, ще бъде въведена отделно или с правителствен указ, или с нов законодателен акт.

Премиерът Денис Шмигал отказа да даде подробности миналата седмица, но заяви, че "хората трябва да бъдат разделени на две категории - тези, които се бият [и] тези, които работят, за да напълнят хазната".

Олександър Завитневич, ръководител на парламентарната комисия по отбрана, която следи работата по законопроекта, предупреди, че темата е деликатна и служителите трябва да бъдат "внимателни [за това] как говорят".

"Всяко пени е необходимо, но трябва да бъде част от широка дискусия. Има хора, които смята, че това ще раздели обществото на богати и бедни", коментира Завитневич. Според системата тези, които не могат да си позволят таксата, ще трябва да бъдат мобилизирани.

Прогнозите сочат, че предложените от парламентарната икономическа комисия такси ще генерират между 5.2 млрд. и 13.1 млрд. долара годишно, въз основа на изчисления, че до 2 млн. мъже ще могат да си позволят да плащат предложената месечна такса от 520 долара.

Председателят на комисията Дмитро Наталуха призна, че предложението му е получило отрицателна обратна връзка, но настоява, че какъвто и подход да бъде избран, Украйна трябва да генерира средства.

"Може да звучи контраинтуитивно, но схемата за [икономически резерв] не е [предназначена] да спаси хората от мобилизация, а да генерира възможно най-много финансови ресурси, за да можем да мобилизираме войски", твърди Наталуха.

Министерството на финансите и въоръжените сили на Украйна заявиха, че новата мобилизация ще струва на държавата около 20.8 млрд. долара през 2024 г., разширявайки недостига заради това, че републиканците блокират помощта за Украйна в Камарата на представителите на САЩ. Тази сума е в допълнение към очаквания бюджетен дефицит от 41 млрд. долара за настоящата година.

Компаниите задават въпроса защо трябва да се набират цивилни за армията, когато Украйна разполага с хиляди служители в службите за сигурност и полицията, които вече са преминали основно обучение, казва Глиб Буриак, професор по икономика в украинско-американския университет "Конкордия" в Киев.

Министерство на отбраната отговаря, че полицията и службите за сигурност извършват "съществена работа" и част от тях вече се бият в батальони на вътрешното министерство. Буриак смята, че разясненията по новия закон са ключови, тъй като предприятията и работниците "изпитват остра нужда от предсказуемост".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 9

    Зеленски ще изтрепе още украинци за няма нищо и накрая Украйна ще загуби още територии. Това наистина трябва да си много нашмъркано човече, за да го правиш. За съжаление украинският народ е в безизходица. Групата около Зеленски държи парите, медиите, отстранява неудобните, не насрочва законни избори и няма отърване от него. Всички залагаха на Залужни да ги освободи от диктатора, но явно не се получиха нещата :(. Нищо добро не чака украинците. Лошото е, че и при нас има сложени подобни марионетки, а пушечното месо на фронта свършва. От къде най-лесно може да се добави ново? От Източна Европа разбира се!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    Четенето между редовете (на което ни научи комунизмът, а при "демокрацията" взехме докторат), на този обзор по FT за необходимостта от НОВИ половин милион украинци за месомелачката, означава едно-единствено нещо: приблизително толкова са вече миналите безвъзвратно през нея...

    Дори бившият нач.на Ген.щаб на Войска польска твърди, че става дума поне за милион убити и инвалидизирани. Докато Зеленский наскоро потвърди only 31 хил. жертви от началото на войната, което е нелепо отвсякъде, защото само в Бахмут м.г. ВСУ дават 65 хил. жертви.

    И не! Не Зеленский е най-големият враг на своя народ. Той играе ролята на Азазел - жертвения козел в юдаизма, на който преди да го заколят се прехвърлят всички грехове на племето и то чрез неговата жертвена смърт се пречиства.

    Не бива да се забравя, че актьорът Зеленский в битността си на президент без почивка влиза от роля в роля. На изборите през 2019 г. той отвя Прошенко с 3:1, защото убедително обеща на украинците, че ще прекрати гражданската война в Донбас, която Петро стартира. Всъщност през зимата на 2021/22 ВСУ бяха подготвени с един удар да премажат сепаратистите в Донецк и Луганск и да поставят пред свършен факт РФ. След отказа на САЩ от декември 2021 да се договорят системи за сигурност с РФ, гражданската война в Украина премина в друга фаза.

    За това не бива да се забравя и, че това в (и за сметка на) Украина е прокси война на САЩ срещу РФ. В military АД-то Киев участва с ролята на жертвата и с масовката от пушечно месо, а мажоритарните акционери от САЩ и Со - с режисьори, сценаристи, декори и инвентар. Но ако САЩ и приятели могат да си позволят да протакат вноски или доставки, Киев задължително трябва да поддържа нужното количество трупове, за да не пресекне впечатлението, че това е украинска, а не американска прокси война.
    Отново театър...

    Театър беше и "противопоставянето" на Залужний на Зеленский. Реално и двамата вършеха едно и също нещо - под американски/британски диктат пращаха на безсмислена смърт стотин хиляди украинци.
    Четейки горе FT - това ще продължи
    До последния украинец...

    И да - войната от един момент нататък става субектна и започва да се движи по своя логика без да обръща внимание на разума или на каквото и да било извън нея.
    Фактът, че в кървяща и методично разрушавана Украина никой не повдига глас за прекратяване на войната (като изключим заговорниците около полк.Щауфенберг подобна беше ситуацията и в Райха), говори, че войната в (и за сметка на) Украина вероятно приближава фазата да стане самоуправляема.

    И това вече няма да е театър, игран някъде далеко, а сурова реалност...

    Нередност?
  • 6
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • - 2
    • + 1

    Да ловиш като кучета мъже по улиците, да ги пращаш на сигурна смърт без въоръжение и подготовка, включително болни и сакати, а после да се чудиш, защо се крият от мобилизация и бягат от страната. Това ще влезе в учебниците "как не се прави при война".
    Още в самото начало трябваше да въведат такса за освобождаване от мобилизация, която да предотврати бягството на работна сила, бездействието ѝ по домовете, криейки се, и корупцията. Всички тия пари и пропуснати данъци можеха да влязат в хазната.
    Колкото до младите мъже под 27 години, спокойно могат да бъдат мобилизирани и да изпълняват други задачи, без да бъдат пращани на фронта. А там да отидат стотиците хиляди военни в подходяща възраст, които сега се скатават в тила.
    Но войната за Украйна е обречена, така или иначе.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "scuby":

    Браво!

    Нередност?
Нов коментар