🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Леден куб с височина 20 км - толкова е загубила Земята за близо 30 години

Седемте години с най-рекордно топене на полярната покривка са били в рамките на последното десетилетие

Сателитните записи показват, че в рекордната по загуби 2019 г. ледените покривки са загубили удивителните 612 милиарда тона лед.
Сателитните записи показват, че в рекордната по загуби 2019 г. ледените покривки са загубили удивителните 612 милиарда тона лед.
Сателитните записи показват, че в рекордната по загуби 2019 г. ледените покривки са загубили удивителните 612 милиарда тона лед.
Сателитните записи показват, че в рекордната по загуби 2019 г. ледените покривки са загубили удивителните 612 милиарда тона лед.

Седемте рекордни години с най-ускорено топене на полярните ледове и загуба на лед са били в рамките на последното десетилетие, а 2019 г. е била най-лошата година в историята по този показател, показва ново изследване. Топящите се ледени покривки сега са отговорни за една четвърт от общото покачване на морското равнище - петкратно увеличение от 1990 г. насам според IMBIE, международен екип от изследователи, който комбинира 50 сателитни проучвания на Антарктика и Гренландия, направени между 1992 и 2020 г. Техните открития под формата на доклад с име Mass balance of the Greenland and Antarctic ice sheets from 1992 to 2020, бяха публикувани през седмицата в плаформата Earth System Science Data. Безспорният извод е, че глобалното затопляне топи все по-ускорено полярните ледени покривки, повишава морското равнище и причинява крайбрежни наводнения.

Загубите на лед от Гренландия и Антарктида вече могат да бъдат надеждно измерени от космоса чрез проследяване на промените в техния обем, гравитационно привличане или леден поток. НАСА и Европейската космическа агенция (ESA) отпуснаха финансиране на екипа на IMBIE през 2011 г. за да събират сателитни записи за топенето на полярната ледена покривка. Данните се използват широко от водещи организации, включително от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC). В последното си изследване екипът на IMBIE - който се ръководи от Центъра за полярни наблюдения и моделиране към Университета но Нортумбрия - комбинира 50 сателитни проучвания на Антарктика и Гренландия, за да определи скоростта на топене на леда. И открива, че полярните ледени покривки на Земята са загубили 7560 милиарда тона лед между 1992 г. и 2020 г. - еквивалентно на леден куб с височина 20 километра.

Полярните ледени покривки намаляват всяка година от сателитния запис, а седемте години с най-високо топене са настъпили през последното десетилетие. Сателитните записи показват, че в рекордната по загуби 2019 г. ледените покривки са загубили удивителните 612 милиарда тона лед. Тогава гореща вълна в Арктика през лятото доведе до рекордно топене в Гренландия - 444 милиарда тона само там. Антарктида пък в същата година е загубила 168 милиарда тона лед - шестият най-висок записан резултат - най-вече от Западна Антарктика и Антарктическия полуостров, докато ледената покривка на Източна Антарктика остава близо до състояние на баланс, както е през целия период на сателитно наблюдение.

Топенето на полярните ледени покривки е причинилопокачване от 21 мм на глобалното морско ниво от 1992 г. насам, почти две трети (13,5 мм) от които идват от Гренландия и една трета от Антарктика.

В началото на 90-те години топенето на ледената покривка е допринасяло само за малка част (5,6 %) от покачването на морското равнище. Оттогава обаче се наблюдава петкратно увеличение на топенето и сега то е отговорно за повече от една четвърт (25,6 %) от цялото покачване на морското равнище. Ако ледените покривки продължат да губят маса с това темпо, IPCC прогнозира, че до края на века само те ще повишат глобалното средноморско ниво смежду 14.8 и 27.2 см. Д-р Инес Отосака от университета в Лийдс, която ръководи проучването, казва пред BBC, че "загубите на лед от Гренландия и Антарктика сега са основен фактор за покачването на морското равнище".

Според учените непрекъснатото наблюдение на ледените покривки е от решаващо значение за прогнозиране на бъдещото им поведение в затоплящ се свят и за адаптиране към свързаните с това рискове, пред които ще се изправят крайбрежните общности по света. Това е вече третия доклад за загубата на лед, направена от екипа на IMBIE. Първата и втората оценка бяха публикувани през 2012 г. и 2018/19 г. През последните няколко години ESA и NASA полагат целенасочени усилия за стартиране на нови сателитни мисии, способни да наблюдават полярните региони. Проектът IMBIE се възползва от тях, за да произвежда по-редовни актуализации и за първи път вече е възможно да се правят графики на загубите на полярния лед всяка година.

Тази трета оценка от екипа на IMBIE, финансирана от ESA и NASA, включва екип от 68 полярни учени от 41 международни организации, които използват измервания от 17 сателитни мисии, включително за първи път от гравитационната мисия GRACE-FO. Екипът съпоставя записите за загуба на лед от Антарктида и Гренландия, като използва същите методи и обхваща същия период от време. Оценката вече ще се актуализира всяка година, за да се гарантира, че научната общност разполага с най-новите оценки за загубите на полярни ледове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Не , спечелила е Н2О в течно с-е ...

    Нередност?
Нов коментар