🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отминалият месец март е бил вторият най-топъл март в света

Летни пожари изпепелиха големи площи в Испания, а в България температурните аномалии нанесоха поражения върху овошките

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Симеон Матев е доктор по климатология и автор в платформата "Климатека". В момента е асистент по климатология в катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" на Софийския университет, а основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси.

"Капитал" препубликува статията му с някои съкращения.

През месец март по-голямата част на Европа, Азия и Австралия бяха с наднормени температури. В България бяха отчетени и големи температурни отклонения от нормите - в края на месеца температурите в Източна България се понижиха до -8°C. Тези стойности нанесоха пораженията върху овошките, като загубите сред кайсиевите насаждения достигат до 100%. Големи отрицателни аномалии бяха отчетени и в Калифорния, Исландия и Гренландия. В същото време леденото покритие в Антарктида и в Арктика беше съответно на второто и четвъртото най-ниско ниво.

В глобален план отминалият март месец е на второ място по рекордно топли стойности

Средната температура на въздуха през март 2023 г. в глобален план е с 0.51°C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 - 2020 г.) и месецът е бил с 0.7°C по-топъл от предишния климатологичен период (1981 - 2010 г.), според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тази аномалия нарежда тазгодишния март на второ място в класацията за най-топъл март и е с близки, но малко по-високи стойности от следващите най-топли в тази класация 2017, 2019 и 2020 г. За последните 10 години глобалната температура се е повишила с 0.21°C.

В регионален план се наблюдават обширни територии с положителни температури над нормите, започващи от Северна Африка, преминаващи през почти цяла Азия и достигащи далеч на изток до Япония. В някои от тези райони са отбелязани и няколко "топли" рекорда. Например в Китай повече от 10 града отчитат температури над 30°C, като в някои от тях това е най-високата мартенска температура, а в други от тях са подобрени датите за най-ранно случване на 30-градусова жега от началото на годината. В Япония няколко станции регистрират най-топлия март в своята история на метеорологичните наблюдения.

Беше отчетена безпрецедентна гореща вълна в Аржентина

Големи положителни аномалии в средната мартенска температура се наблюдават и в североизточните райони на Северна Америка, както и в Аржентина. В латиноамериканската страна летният сезона завършва с безпрецедентна гореща вълна, която няма аналог в нейната метеорологична история. На места в централните и източни части на страната аномалията на средната температура е между 5 и 9°C.

От друга страна, през месец март по света има и немалко зони, макар и с по-малък обхват, които са с по-високи средни температури от нормата. С най-голяма такава аномалия са централните райони на Канада и западните части на САЩ. В Уинипег, Канада, през целия месец температурите останаха под нулата, като това се е случвало само веднъж, през 1899 г. Студени рекорди са отчетени на много места и в щата Калифорния, като Сан Франциско в края на месеца е отбелязал най-ниската си максимална температура през март, като базата с данни там води началото си от 1872 г. С по-ниски температури спрямо нормата бяха и полуостровите Камчатка, Индустан и Индокитай в Азия, северните части на Австралия и Южна Америка, както и Западна Антарктида.

Температурата на морските и океанските повърхности в голяма степен бяха по-високи от нормата, като след 3-годишен период на по-хладни условия в екваториалната зона на Тихи океан вече се наблюдават положителни аномалии вследствие на приключилата Ла Ниня. Правят впечатление големите стойности на по-ниски температури от нормалното в Северния Атлантик и най-вече - между Гренландия и Исландия. Тази аномалия се обяснява с наднормената концентрация на морски лед в този район, както и с преобладаващите северни течения, носещи по-студени води от нормалното, които охлаждат и въздуха над тези води.

В Европа месец март 2023 г. беше по-топъл от нормалното

Положителната аномалия спрямо средната за периода 1991 - 2020 г. възлиза на 0.86°C, като тази стойност е далеч от стойността на най-топлия март, отбелязан през 2014 г. През последното десетилетие средната мартенска температура се е повишила с 0.38°C.

През март времето на континента беше динамично с бързи и чести смени на въздушни маси с различен произход. Въпреки това в по-голямата част на Европа средните температури бяха по-високи, като особено голяма е положителната аномалия в Прикаспийската низина. Обратно, поднормени мартенски температури бяха отчетени на Скандинавския полуостров и в Исландия. В Рейкявик отбелязаха най-студения март от няколко десетилетия, а в град Тромсьо, Норвегия, освен рекордно дебела снежна покривка в някои дни бяха регистрирани само три дни с наднормени дневни температури - и то в самото начало на месеца.

В Испания са регистрирани рекордни температури и множество нетипични за това време на годината горски пожари

На обратния полюс беше в Испания, където след необичайно студено начало на месеца, в средата и в края на март, в резултат на наднормено и сухо време, бяха регистрирани множество горски пожари. Пожарите са нормални за Испания, но не и за тази част от годината. 29 март е обявен за най-топлият 29 март в метеорологичната историята на Испания, с превишение между 7 и 14°C от климатичните норми. На Канарските острови баха отчетени 37.8°C. Рекордни температури бяха регистрирани и в северните и в централните части на Испания.

В голямата част от България през март бяха отчетени по-високи температури от средните за периода

В по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месечното отклонение от нормата е било между 1 и 2°C (спрямо периода 1991 - 2020 г.), според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположените автоматични станции. В югозападните райони и в повечето планински райони средните месечни температури са били близки до нормата, но с няколко десети по-топли. За последните 30 години месец март се е затоплил с около 0.8°C в България.

Въпреки по-топлия от нормалното тазгодишен март, аномалията му е далеч от най-топлия март от началото на века, регистриран през 2001 г. Справка в архива на НИМХ показва, че през ХХ в. най-топъл март е бил отбелязан през 1947 г. Ненадминат по студ остава март от 1907 г., когато на много места в Северна България снежната покривка е била между 20 и 31 дни от месеца. През този век най-студеният март е бил отчетен през 2003 и 2022 г.

Изминалият март не се откроява с големи температурни аномалии, но през последните дни от месеца в по-голямата част от страната бяха отчетени минимални температури под нулата. Такива се случват често по това време на годината, но особеното тази година е, че в Източна България температурите се понижиха на места до -8°C. Тези стойности нанесоха увреждания по нацъфтелите и завързали овошки. Според някои стопани в Русенско и Силистренско пораженията върху кайсиевите насаждения достигат до 100%. Трябва да се отбележи, че вина за тези големи поражения имат освен ниските стойности на температурите, но и регистрираната най-топла зима, която провокира по-ранно развитие на земеделските култури и по този начин те станаха по-уязвими.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolov.asgr avatar :-|
    Hristo Nikolov
    • - 2
    • + 2

    Сериозно? "От друга страна, през месец март по света има и немалко зони, макар и с по-малък обхват, които са с по-високи средни температури от нормата. С най-голяма такава аномалия са централните райони на Канада и западните части на САЩ.".....Правят впечатление големите стойности на по-ниски температури от нормалното в Северния Атлантик и най-вече - между Гренландия и Исландия. Тази аномалия се обяснява с наднормената концентрация на морски лед в този район, както и с преобладаващите северни течения, носещи по-студени води от нормалното, които охлаждат и въздуха над тези води.

    Нередност?
  • 2
    ajq421111679 avatar :-P
    ajq421111679
    • - 2

    Няма как, трябва да се изпълнява седмичната норма на затоплистки статии, та да могат хората да бъдат винаги под напрежение за климата и да си давата ясна сметка, че не може да се радват на живота, трябва да се притесняват за всичко и най-вече за това, че издишват въглероден диоксид, тоест затоплят планетата!

    Нередност?
Нов коментар