🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Климатолози: очаквайте рекордни температури тази или следващата година

Комбинацията от глобално затопляне и предстоящия "Ел Ниньо", който принципно повишава глобалните температури, вероятно ще счупи рекорди през 2023 или 2024 г

Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2022 г., съпътствано с мащабно пожари.
Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2022 г., съпътствано с мащабно пожари.
Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2022 г., съпътствано с мащабно пожари.
Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2022 г., съпътствано с мащабно пожари.

Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през настоящата 2023 г и/или през следващата 2024 г заради комбинацията от изменение на климата и очакваното завръщане на метеорологичния феномен "Ел Ниньо", казват климатолози пред "Ройтерс". В последните три години - необичайно дълго време, световният климат бе под влиянието на феномена "Ел Ниня", който принципно понижава леко глобалните температури. Цикълът обаче приключи и тази година се очаква да настъпи "Ел Ниньо", който пък точно обратно - носи леко повишаване на глобалните температури.

Докладът бе публикуван в петък - Денят на Земята. Първите месеци на годината вече донесоха екстремно време, като в Тайланд бяха регистрирани температури до рекордните 45.4 градуса по Целзий, а друга тежка гореща вълна в Индия взе и жертви.

Лоша комбинация

Климатичните модели предполагат, че след три години "Ла Ниня" в Тихия океан светът ще влезе в цикъла на "Ел Ниньо", по-топлия аналог на феномена, по-късно тази година. По време на "Ел Ниньо" ветровете, които духат на Запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на Изток, водейки до по-високи температури на повърхността на океана. "Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури на глобално ниво. Все още не е ясно дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г., но според мен е по-вероятно да се случи, отколкото да не се случине", казва Карло Буонтемпо, директор на Службата Copernicus на ЕС за наблюдение на Земята, цитиран от "Ройтерс". Климатолозите предполагат, че феноменът ще се завърне в края на бореалното лято (към септември). Възможно е да се развитие силен "Ел Ниньо" още към края на годината, казва Буонтемпо.

Най-горещата година в света досега е била 2016 г. - това съвпада със силния "Ел Ниньо", въпреки че изменението на климата подхранва екстремни температури дори в години без това явление. Последните осем години например бяха осемте най-горещи в историята на света, отразявайки по-дългосрочните тенденции в затоплянето, предизвикано от парниковите газове. Учените смятата, че температурите, подхранвани от "Ел Ниньо", могат да влошат въздействието на изменението на климата, което страните вече изпитват - включително тежки горещи вълни, суша и горски пожари. "Ако Ел Ниньо се развие, има голям шанс 2023 г. да бъде още по-гореща от 2016 г. - като се има предвид, че светът продължава да се затопля, докато хората продължават да горят изкопаеми горива", казва и преподавателят в Grantham Institute на Imperial College London Фридерике Ото пред "Ройтерс".

Учените от службата "Коперник" публикуваха наскоро и доклад, в който се оценяват климатичните крайности в света миналата година - петата най-топла в историята. Европа преживя най-горещото си лято в историята през 2022 г., докато предизвиканите от изменението на климата екстремни дъждове причиниха катастрофални наводнения в Пакистан, а през февруари нивата на ледената покривка в Антарктика достигнаха рекордно ниско ниво. Средната глобална температура в света сега е с 1.2 C по-висока, отколкото в прединдустриалните времена. Въпреки че повечето от големите източници в света обещават да намалят нетните си емисии до нула в следващите години, глобалните емисии на CO2 през миналата година продължиха да нарастват.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skolio avatar :-|
    СашкоСашев
    • - 2
    • + 1

    Чакаме ги от над 30 години

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 1

    Лъжа - само до преди 30 тина млна. години средната температура на повърхността през периода е с 4 °C над съвр. ниво , а средното атмосферно съдържание на CO2 през периода е 2 пъти повече от пред индустриалното ниво !

    Нередност?
Нов коментар