Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Най-големите търговци на агротехника увеличават приходите си с една трета до над 1.3 млрд. лв.

Всички вносителите в топ 25 са работили на печалба през миналата година

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

2022 е била доста успешна за вносителите на агротехника. Общите приходи на фирмите в топ 25, търгуващи със земеделска техника, са нараснали с 30% (при съпоставими компании) и надхвърлят 1.36 млрд. лв. Само две дружества ("Интерагри България" и "Ником ЛТ") отчитат по-малко продажби през миналата година. Ръстът е едноцифрен само при една от компаниите (КББГ), а за други две той е дори трицифрен - "Валинст" и "Спасов агри тех" са най-бързо растящите компании, като приходите на първата растат със 121%, а при втората със 103% на годишна база. Всички останали вносители и търговци в топ 25 отчитат двуцифрен скок на приходите през 2022 г., като той е най-голям при "НИК смарт машийнс" и "Стойчеви 57-62".

На печалба

Всички дружества в топ 25 са работили на печалба през миналата година, като за осем от тях ръстът на финансовия резултат е даже трицифрен. В топ 3 по рентабилност са: "Сатнет", "НИК смарт машийнс" и "Валинст". И през 2022 г. челната тройка остава непроменена: "Мегатрон", "Агротрон 2007" и "Тайтън машинъри България" са с най-големи продажби.

Оценки и очаквания

Статистическите данни на дирекция "Контрол и техническа инспекция" към земеделското министерство също показват възходящ тренд при регистрираната нова агротехника през 2022 г. с едно изключение - намаление има при телескопични и челни товарачи.

"2022 г. беше трудна година, но с позитивен тренд към края й", прави равносметка Даниел Минев, председател на "Българска асоциация на търговците на агротехника - БАТА АГРО" и управител на "Интерагри България".

Според Красимир Минев, търговски директор на "Златекс", 2022 г. е била "комплексна за пазара на земеделска техника с фактори като COVID-19, затруднени доставки на машини и части и в същото време технологични иновации".

Елисавета Маркова, управител на фирма "Варекс", също определя 2022 като "много успешна". "Обяснимо, след периода на липса на машини поради пандемията настъпи своеобразно оживление на пазара и фермерите реализираха планираните покупки на техника. Лихвите по финансиране на покупките също бяха много благоприятни", обобщава тя.

Като цяло управителите на компаниите са настроени оптимистично, че инвестициите в земеделска техника ще се развиват устойчиво и плавно, макар че 2023 г. е изпълнена с предизвикателства.

Даниел Минев, председател на "Българска асоциация на търговците на агротехника - БАТА АГРО" и управител на "Интерагри България":

Успяхме да осигурим непрекъснатост на земеделското производство

Каква беше 2022 г. за пазара на земеделска техника в страната?

- Миналата година беше трудна година, но с позитивен тренд към края й. В началото на годината много доставчици изпитваха сериозни липси на наличности на техника, но постепенно започна възстановяване на веригите за доставки в световен мащаб, макар и не навсякъде и във всички продуктови линии. Пред нас като доставчици на техника, които сме между производителя и крайния потребител на техниката, имаше немалко предизвикателства.

Кои бяха най-големите предизвикателства за доставчиците на земеделска техника в години на пандемия, инфлация и война?

- Затрудненията са предизвикани от много комплексни фактори, но те в крайна сметка се свеждат до няколко значими и ясно видими ефекта като значително повишаване и нестабилност на цените на техниката, невъзможност да се гарантират срокове на доставка, липса на компоненти и резервни части. Да работиш като доставчик в такива непредвидими условия е огромно предизвикателство и нещо несрещано през последните десетилетия, когато бяхме изправени пред обратното - стабилни цени, пренаситеност на пазарите и трудна реализация.

Какво отчитат като успех компаниите в сектора?

- Като успех отчитам, че успяхме да осигурим непрекъснатост на земеделското производство - едно от най важните пера в българската икономика. Колкото и големи да бяха предизвикателствата, успяхме и успяваме да се справим, разбира се, с цената на много усилия и поемане на огромни рискове. Земеделските производители видяха в лицето на официалните представители на брандовете за техника сигурни партньори както от гледна точка задоволяване на техните инвестиционни намерения, така и в качественото следпродажбено обслужване. Стремим се да създаваме възможно най-ефективната организация на екипите ни за поддръжка и сервиз, така че никой фермер да не остане без съдействие по време на кампания.

Как се развиват продажбите през тази година - каква е тенденцията и какво се търси?

- Като цяло тенденцията е доста негативна през текущата година. Земеделският бизнес е изключително затруднен в резултат на много фактори, сред които голямото засушаване, което продължи още от периода след сеитба в края на 2022 г. до април тази година. Липсата на сняг и твърде топлата зима, рязкото затопляне в летните месеци до екстремно високи температури в рамките на дни буквално ликвидираха полетата с царевица и създадоха предпоставки за изключително ниски добиви от слънчоглед. Не на последно място, ниските изкупни цени на продукцията, продиктувани от борсовите цени, но и от нерегламентирания внос на продукция. В този ред на мисли е нереалистично да се очаква, че продажбите на техника ще се развиват позитивно. Ако стъпим на статистиката за регистрация на нови машини през настоящата година, по данни на Министерството на земеделието и храните за първото полугодие се отбелязва спад с над 15% при колесните трактори и близо 6% при зърнокомбайните. Очакванията са този спад да се задълбочи и да надмине 20% до края на годината. Това е пряк резултат от негативните ефекти върху земеделския бизнес, които изброих, особено като се вземе предвид, че доставките на техника и части се нормализират все повече и понастоящем с малки изключения наличностите не са проблем.

Какви са прогнозите ви за развитие на пазара на агротехника в страната?

- Въпреки негативните фактори съм оптимист, че инвестициите в техника ще се развиват устойчиво и плавно в положителна посока. Все още огромната част от техниката в страната е на 15-20 години и е силно амортизирана. На тази тема много се спекулира, че с европейски средства техниката е обновена. В българското земеделие по данни на Министерството на земеделието и храните работят над 45 хил. трактора и над 8000 зърнокомбайна. Всеки сам може да направи елементарна калкулация на каква възраст са тези машини, при положение че на годишна база се регистрират около 1500 трактора и около 200 зърнокомбайна. Нормалният експлоатационен срок на една машина е 10 години. Това означава, че за да говорим за реално обновяване на техниката, е необходимо да се обновяват по минимум 4500 трактора и 800 комбайна на годишна база. Това очевидно не се случва, така че всякакви безпочвени изказвания, че видите ли, техниката се била обновила с европейски субсидии, са нищо друго освен популизъм. Земеделието е интегрална част от поминъка на българския народ и аз оставам оптимист за бъдещето на сектора, но за да се случи това развитие, трябва да има и политическа воля, и разбиране на проблемите в сектора и тяхното решаване.
Красимир Минев, търговски директор на "Златекс":

Забелязва се растящ интерес към нови технологични решения

Каква беше 2022 г. за пазара на земеделска техника в страната?

- През изминалата 2022 г. имаше оживяване на пазара на земеделска техника. Ръст в продажбите беше отбелязан в сравнение с по-предната 2021 г. Силно влияние за продадените в повече трактори, зърнокомбайни, телехендлери и прикачни машини оказа факторът ниска себестойност на произведената земеделска продукция и по-високите изкупни цени на реколтата.

Забеляза се растящ интерес към нови технологични решения. Това включва масовото използване на ISO bus системи за управление, точно водене на машините с GPS навигации, снемане и прехвърляне на данни от машината към стационарни или мобилни устройства и други автоматизирани системи за управление на горивата, препаратите, торовете и т.н. Все повече земеделски производители се ориентираха към устойчиви екологични решения и енергоспестяващи машини и технологии.

Върху пазара на земеделска техника негативно влияние оказваше войната в Украйна, както и сушата, която засегна някои региони на България.

Обобщено казано, 2022 г. беше комплексна за пазара на земеделска техника с фактори като COVID-19 , затруднени доставки на машини и части и в същото време технологични иновации, които оформиха тенденциите в сектора.

Кои са най-големите трудности на доставчиците на земеделска техника през последните години на пандемия, инфлация и война и как ги преодолявате?

- Няколко сериозни предизвикателства през последните години неизменно предизвикваха уменията на доставчиците на земеделска техника в България, а и не само тук. Пандемията от COVID-19 тотално наруши веригите на доставки, забави и в много случаи спря производството на трактори, комбайни, инвентар и резервни части. Частично този проблем се решаваше чрез внимателен анализ и продажби на наличностите в складовете и базите и чрез засилена кореспонденция с производителите на техника. Последните за съжаление не можеха много да помогнат. Контактите със земеделските производители замряха. Ограниченията за движение и лични срещи допълнително забавиха нормалния търговски ритъм.

Резкият ръст на инфлацията на суровини и материали за производство вдигна цените на машините за земеделците. Стресът предизвика недоверие в отношенията дистрибутор на техника - земеделски производител. От една страна, високи цени, от друга, това, което се търси, го няма на пазара. Стигна се до заявки към производителите за 2-3 години напред.

Войната в Украйна донесе допълнителна нестабилност както за нас, така и за цяла Европа. Ресурсната обезпеченост се наруши. Цените на торовете нараснаха 5-6 пъти. Горивата, в частност дизеловото гориво, рязко поскъпнаха. Реализацията на продукцията се движеше с променливи успехи. Нашите клиенти и партньори - земеделските производители, се чудеха какво да правят - да продават ли или не, и често продаваха на загуба. Себестойността на всички земеделски култури, животинска продукция, мляко, зеленчуци, плодове и други растеше, расте и сега.

Как преодолявахте и преодолявате тези трудности?

- Направихме някои диверсификации на ресурси. Освен това управляваме цените и разходите. В тези условия изготвихме възможно най-ниските цени за земеделския производител. Засилихме финансовите консултации съвместно с банките и лизинговите компании. Постоянно преглеждаме своите разходи и ценови модели, за да се адаптираме към инфлацията. Разработваме и внедряваме нови подходи и подобрения в организацията с цел намаляване на разходите и повишаване на ефективността. Поддържаме по-близки контакти с клиентите. Взаимно търсим решения, водим разговори, за да разберем техните нужди и предизвикателства и да им предоставим по-добри и ефективни решения.

Какво отчитат като успех компаниите в сектора?

- Успехът на доставчиците на земеделска техника е в няколко направления. Въпреки необичайно трудните условия в тези няколко години на българските земеделски производители все пак беше доставена необходимата нова техника. Беше подсигурено и сравнително добре задоволено и търсенето на резервни части и сервизни услуги. Преодоляна беше опасността от абсолютен срив в продажбите. След първоначалния шок доверието на клиентите към техните доставчици беше възстановено. Навлязоха на пазара нови модели трактори, комбайни, инвентар и в българското земеделие бяха внедрени водещи технологии и иновации. Подобри се сътрудничеството с браншовите организации.

Как се развиват продажбите през тази година?

- Продажбите на земеделска техника през 2023 г. са белязани със сериозни аномалии. През първите четири-пет месеца на годината имаше нормална търговска дейност. По-късно, през юни, юли, август и септември, стана ясно, че в много региони на страната добивите от пшеница, рапица, слънчоглед, царевица са неочаквано ниски. На места прекомерни валежи, после суша и отгоре на това ниски изкупни цени. Тоест висока себестойност на културите и продажби на загуба. Получиха се откази от вече договорени сделки и отказ от инвестиции в нови машини. Навлизането на украинска пшеница, слънчоглед, сухо мляко и т.н. на дъмпингови цени дойде като шок за земеделските производители и вече води до нов срив на интереса към купуване на земеделска техника. В допълнение към това останаха напразни обещанията на предишните правителства и сегашното правителство да открият програми за субсидирана продажба на земеделска техника.

Какви са прогнозите ви за развитие на пазара на агротехника в страната?

- За съжаление към настоящия момент не са розови. Пазарът е свит с над 20%. Ние като доставчици и вносители на нова високотехнологична техника радеем за силно и устойчиво земеделие в България. В БАТА - Българската асоциация на търговците на агротехника, в която и "Златекс" членува, са събрани компании, които са вносители на най-иновативните и водещи производители от Европа и света. Полагат се усилия и се внасят най-новите модели, най-перспективните машини и най-добрите за българското земеделие. Но това не е достатъчно. За да се развива пазарът на земеделска техника в България, трябва да има адекватна държавна политика за земеделието:

  • Ежегодни реални програми за купуване на земеделска техника с кратък срок (като тази от 2015 г. - за 4 месеца от обявление до изпълнение, а не 3-4 и повече години чакане).
  • Предоговаряне на субсидиите с Европейския съюз. Сега най-бедната страна в съюза получава най-малките субсидии за селскостопанския сектор.
  • Регламентирана държавна помощ при катастрофални промени в климата като суша, наводнения и други.
  • Изработване на цялостна национална дългосрочна стратегия за развитие на селскостопанското производство. В това число обезпечаване на сектора във всичките му направления и аспекти.
  • Министерство на земеделието и храните да започне да работи заедно с браншовите организации.


Вярваме, че със съвместни, планови усилия и действия на правителство, браншови организации и активното участие на нас - вносителите на земеделска техника, ще намерим правилния път за изграждане на устойчиво и рентабилно българско земеделие.
Елисавета Маркова, управител на фирма "Варекс":

Предлагаме техника, която отговаря на потребностите за модерно земеделие

Каква беше 2022 за пазара на земеделска техника в страната?

- Краткият отговор е: много успешна. Това отчитат и регистрациите в Контролно-техническата инспекция към земеделското министерство. Обяснимо, след периода на липса на машини поради пандемията настъпи своеобразно оживление на пазара и фермерите реализираха планираните покупки на техника. Лихвите по финансиране на покупките също бяха много благоприятни. Практиката показва, че най-успешни са фермерите, които прилагат новите технологии, а те изискват съответните нови машини - високопроизводителни и икономични. Това се отнася за всички сектори в селското стопанство.

Кои са най-големите трудности за доставчиците на земеделска техника през последните години на пандемия, инфлация и война и как ги преодолявате?

- Всички тези обстоятелства, и в най-голяма степен пандемията, категорично нарушиха ритъма на производство на машини. Предварително планираните доставки бяха забавени или отказани, което рефлектира върху бизнеса в сектора доста негативно. Голяма част от машинопроизводителите отложиха доставките за година напред. Това внесе объркване и нестабилност на пазара, повишиха се ценовите нива и като се добави повишаването на цените на горивата, торовете и инфлационните процеси като цяло, определено секторът ни преживя доста труден период. Постепенно ритъмът на доставки беше възстановен през 2022 г. и съответно продажбите отбелязаха висок ръст. Трябва да споделя, че единствено турските ни партньори запазиха сроковете на доставка. Обяснението е, че те произвеждат всички компоненти и не са зависими от външни поддоставчици. Уточнявам, че става въпрос за прикачен инвентар. При големите самоходни машини, произведени от международни корпорации, зависимостта от поддоставчиците - производители на отделни компоненти, е доста значима. Липсата на нови машини създаде възможност да се раздвижи пазарът на употребявана техника със своите плюсове и минуси.

Войната в Украйна сериозно се отразява и нанася допълнителни негативи върху доставките на машини, суровини и компоненти. От друга страна, нашите клиенти изпитват сериозни затруднения в реализацията на своята продукция. Няма да навлизам в детайли, но случващото се показва колко сме уязвими при промяна в конюнктурата на пазара, породена от външни фактори. Селското стопанство е стратегически сектор и програмата за устойчиво развитие в дългосрочен план трябва да включва мерки за защита на българските земеделски производители безусловно.

Какво отчитат като успех компаниите в сектора?

- Положителна тенденция забелязваме в повишаване интереса на фермерите към интелигентното земеделие. Те се информират и имат доста богати познания в агрономията и всичко, свързано с повишаване на ефективността в работата на полето, във фермата, в градината, в цялата хранителна верига. Има всички предпоставки от гледна точка на техническа и технологична обезпеченост производството на фермерите да е успешно, ако природата е благосклонна също. Ние предлагаме тази техника, която отговаря на потребностите за модерно земеделие. Разбирате, че нашата свързаност с фермерите е пряка и техните успехи водят до нашите също. Съпреживяваме всички успехи и неудачи с тях.

Как се развиват продажбите през тази година - каква е тенденцията и какво се търси?

- Както споменах, доставките на машини вече са регулярни, но пазарът на машини е тясно свързан с реализацията на продукцията на земеделските производители. За съжаление в момента има застой в пазара на тяхната продукция по различни причини. Едно друго обстоятелство също внесе голяма несигурност в пазара на земеделска техника тази година и продължаваме да сме в очакване да се случи. Става въпрос за обявения през ранна пролет прием по Програмата за технологична модернизация, част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Няколко пъти променяха датата за прием на документите, като междувременно се обсъждаше процедурата по приема. Все още няма яснота дали ще заработи тази програма и ако "да", кога. Цените на техниката се променят и доставките за следващата година ще бъдат на по-високи цени. Много производители променят и моделите на техниката. Всички сме в очакване на решения и процеси, които са една голяма въпросителна към момента.

Какви са прогнозите ви за развитие на пазара на агротехника в страната?

- Много са факторите за развитието на пазара на агротехника в краткосрочен и дългосрочен план. На фона на напрежението в сектора и влошената глобална обстановка перспективата за скорошно раздвижване на пазара на земеделската продукция е неблагоприятна. Ако не започне и прием по Програмата за технологична модернизация, реализацията на нова агротехника ще бъде далеч от планираната в началото на годината. Болшинството от фермерите разчитат на субсидия при покупката на машини, както е и в други европейски държави. В това отношение съседна Румъния е пример в усвояване на европейски средства за финансиране покупките на агротехника. При слаб пазар на нова техника вариант са продажбите на употребявани машини, но дали това удовлетворява изискванията за борба с вредните емисии съгласно регламента на ЕС? Държавата трябва да създаде благоприятни условия и да поощрява пазара на нова агротехника поради обвързаността с този регламент, както и заради необходимостта от регулярна подмяна на агротехниката в страната. Българският фермер използва интензивно машините в стопанството си и ако към 2021 г. над 80% от машинния парк надхвърля 10 - 20 години с отработени моточасове, доста по-високи в сравнение с тези на машините от Западна Европа, то силно амортизираната техника никак не благоприятства за екологично и енергоспестяващо земеделие. Регулярната подмяна на машинния парк също така ще създаде възможност младо поколение оператори да проявят дълготраен интерес и да се задържат в земеделските стопанства. Новите технологии и свързаните с тяхното приложение машини изискват технически грамотни оператори. Както разбирате, факторите за успех в продажбите на нова техника сами по себе си са в постоянна динамика и точна прогноза не е възможна. Едно е сигурно - ние ще следваме тенденциите в модерното земеделие във всичките му измерения, ще споделяме добрите световни практики с нашите клиенти и заедно ще решаваме кои от тях са най-подходящи за техните стопанства.

Интервютата взе Мара ГЕОРГИЕВА

По темата работи и Ани КОДЖАИВАНОВА