Стъкло, керамика и цимент: Топ 10 компаниите ускоряват ръста на приходите си

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През 2022 г. общите приходи на топ 10 фирми достигат 4.7 млрд. лв.
  • Средният ръст на продажбите им спрямо предходната година е 33.6%.
  • Лидер е португалската "БиЕй глас България", която отчита 2.9 млрд. лв. оборот.

Най-големите компании в производството на стъкло, керамика и цимент са имали успешна година. Общите приходи на топ 10 в сектора са достигнали 4.7 млрд. лв. през 2022 г. Средният ръст на продажбите им спрямо предходната година е 33.6%, значително над отчетените 18% през 2021 г. Лидер е португалската "БиЕй глас България", която отчита 2.9 млрд. лв. оборот. Плевенският "Рубин трейдинг" отбелязва най-високия скок на приходите в топ 10, при това трицифрен - 107.4%. Единствено "Девня цимент" отчита по-малко продажби спрямо 2021 г.

Най-висока е била рентабилността на "Холсим България", но две от дружествата - "Пашабахче България" и "Шишеджам аутомотив България", са работили на загуба. Най-голям работодател е "Пашабахче България" с 1658 заети, макар че има леко намаление на персонала. Още три други компании са предприели символично свиване на наетите, но останалите шест дружества са назначили още хора.

Стъкларски заводи

Португалската "БиЕй глас България", която е собственик на бившите "Дружба стъкларски заводи" в Пловдив и София, е безспорен лидер в топ 10 с близо 43% ръст на продажбите през 2022. Основната причина за повишението е, че през 2022 г. беше пусната в действие нова пещ на площадката в столицата. За скока допринасят както увеличеният производствен капацитет, така и по-високите цени за клиенти заради инфлацията. Освен това промени в рамките на групата превърнаха българското дружество в търговски център, през който минават продажбите на всичките 12 завода на BA Glass в Европа.

Два от заводите на турската Sisecam в Търговище заемат съответно второ и трето място в класацията - "Тракия глас България" и "Пашабахче България", а третият от групата - "Шишеджам аутомотив България", е на шеста позиция.

През 2015 г. Sisecam раздели дейността си в България на три компании. Най-голямата от тях е производителят на плоско стъкло "Тракия глас България", чиито продажби през 2022 г. отбелязват над 33.7% ръст и надхвърлят 452 млн. лв. Това е единственото от трите турски дружества в топ 10, което отчита печалба.

Продажбите на производителя на домакинско стъкло "Пашабахче България" през 2022 г. също нарастват, но заради по-високи разходи компанията излиза на загуба. Най-големите ѝ пазари са Германия, Турция, Великобритания, Италия, Швейцария, Нидерландия.

Близо 36% скок на продажбите отчита производителят на автомобилни стъкла "Шишеджам аутомотив България". Фирмата продължава да работи на загуба, която обаче е значително по-малка през 2022 г. в сравнение с предходната година.

С над 153.3 млн. лв. продажби производителят на стъкларски амбалаж - плевенският "Рубин трейдинг", заема 6-а позиция в класацията. Пред последните години българското дружество, което не е част от група, изпълнява амбициозна инвестиционната програма за над 400 млн. лв. Ключова стъпка в програмата е изграждането на нова ванна пещ - №3, която ще повиши капацитета на завода с две трети, като добави още 300 тона продукция на денонощие. Финалният етап от инвестицията предвижда строителство на още една, четвърта, пещ.

Производство на керамични плочки, строителни смеси

Освен стъкларските заводи много силно присъствие в класацията имат компаниите, предлагащи продукти за строителния сектор.

Най-големият производител в страната на фаянс, теракота и гранитогрес - "Хан Аспарух" - Исперих, от "КАИ груп", е на четвърта позиция с приходи през 2022 г., които надхвърлят 191 млн. лв. Увеличението е резултат от ръст на продажбите на собствена продукция и стоки. Над 75% от продукцията заминава зад граница. Историята на компанията започва през 1973 г. През 1998 г. е приватизирана и в управлението й влиза фондът ECM (Europe Capital Management) като мажоритарен акционер. През 2004 г. "Хан Аспарух" придоби "Хан Омуртаг" в Шумен и започна изпълнението на проект за модернизация и разширяване на двете фабрики. Серия от инвестиции води до 24-часов цикъл на производство, а двата завода достигат до инсталиран капацитет около 28 милиона кв. метра годишно. През 2007 г. в групата влезе нов мажоритарен акционер - базираният в САЩ фонд за дялови инвестиции Advent International, а след излизането му през 2015 г. KAI стана част от Mohawk Industries - най-големия производител на подови настилки в света.

"Кнауф България" (7-о място) - част от семейната германска Knauf, има заводи за гипсокартон и гипсофазер във Видин и село Медникарово край Гълъбово, където оползотворява гипса от сероочистките на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. През 2022 г. компанията расте с над 15%. Във Видин се произвеждат около 4 млн. кв. метра годишно гипсофазерни плоскости с приложение за сухи подове и стени. Дружеството оперира и в индустрията за готови дървени и сглобяеми къщи в Австрия, Швейцария и Италия, за където изнася 90% от произведеното.

Циментовите заводи

Циментовите заводи също се представят добре. "Девня цимент" (която вече се казва "Хайделберг матириълс Девня") (5-о място) на германската Heidelberg Materials отбелязва намаление на оборота през 2022 г. Компанията отчита, че в условия на война в Украйна и извънредно високи нива на инфлацията приходите от продажби на вътрешния пазар бележат значителен ръст, докато износът отбелязва лек спад. Дружеството посочва, че скокът в цените на енергоносителите и на почти всички материали се е отразил сериозно на производствените разходи, като тези за основните горива са нараснали почти тройно. Фирмата ги компенсира частично с умерено увеличение на продажните цени.

"Холсим България" (9-а позиция) обаче отчита над 25% ръст на приходите през 2022 г. Компанията е част от швейцарската група Holcim и е собственик на циментовия завод в село Бели извор, област Враца.

"Златна Панега цимент" (10) на гръцката група Titan също отбелязва скок на продажбите, които надхвърлят 111 млн. лв. През 2022 г. дружеството е работило на печалба за разлика от предходната 2021 г.