🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регулатор за лична употреба

Процедурата за шеф на КЕВР

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Официално съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и на останалите регулаторни органи, се избира от Народното събрание. Събитията от последната седмица обаче показаха, че има друг център на властта, който трябва да даде одобрение за ключовите кандидати. А после това много често се използва за определени политически или икономически цели. Такова одобрение няма как да се дава заради професионални качества или дори заради партийна вярност. Нужни са послушни и най-вече зависими кандидати.

Преди дни премиерът Бойко Борисов също потвърди, че членовете на регулаторните органи са зависими, но това било само докато се назначат. За поддържането на зависимостта след това обаче очевидно се дават клетви извън парламента. Защото как иначе да се обяснят изтеклите неотдавна телефонни записи, в които глас, звучащ като този на премиера Борисов, казва, че е наредил Комисията за финансов надзор да влезе на проверка в "Еврохолд". Разговорът е от момента, когато дружеството имаше интерес към покупката на ЧЕЗ, а гласът настоява историята да се "раздуха" по медиите, за да бъде "размазан" този, който откаже да се съобрази с него.

Сюжетът нагледно разкрива ролята на уж независимите регулатори и зависимостта им от политиците. Комисията за защита на конкуренцията например редовно наказва през последните години неудобни фирми, но остава безмълвна и сляпа за други - като еднаквите цени на пазара на горива или странните игри на енергийните дружества, гравитиращи около Христо Ковачки. КЗК беше използвана при големите сделки за ЧЕЗ, "Теленор" и "Нова телевизия", като не допускаше едни и даваше зелена светлина за други кандиадт-купувачи. Сега, изглежда, дойде ред да се подчини и КЕВР - за да се дават или отнемат лицензи, да се назначават проверки или да се спират инвестиционни намерения, които после да се реализират от друг.

Все още няма коментари
Нов коментар