Седмични новини за енергетика

Американските санкции за "Турски поток" през България са под въпрос; Няма кой да оглави държавната енергетика; Как държавната НКЖИ поиска да плаща повече за ток;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Енергетика на пауза - така може да се обобщи ситуцията в държавните предприятия след като повече от месец няма кой да оглави Българския енергиен холдинг - най-голямата структура в страната, която обединява цялата държавна енергетика.

След като на 19 август Жаклен Коен подаде оставка, промени в Търговския регистър все още няма, а ресорният министър Теменужка Петкова най-накрая заговори за конкурс. "Или кандидатите са силно компрометирани, със спорно минало и политически обвързаности, или просто не искат да си сложат главата в торбата", разказва източник на "Капитал"

На този фон се оказа, че американските санции за отсечката на "Турски поток" през България са под въпрос, а САЩ смятат АЕЦ "Белене" за лош проект, базиран на остарели технологии, които дори Русия отказва да използва.

За САЩ "Балкански поток" всъщност е продължение на "Турски поток" и обслужва изцяло интересите на Русия, но въпреки това няма категорично решение за налагане на санкции върху газопровода през България. Това заяви пред български журналисти в София Франсис Фанън, който е помощник държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ.

В спорен търг за доставка на електроенергия Национална компания "Железопътна инфраструктура" показа как не се провежда процедура. Компанията е решила да плати по-скъпо за ток, вместо да приеме или договори по-изгодни оферти. Сделката е за 1.3 млн. лв. и разкрива част от особеностите при обществените поръчки, които в крайна сметка могат да доведат до по-големи разходи за държавата и нейните дружества.

За победител е избрана "Енерджи Маркет Глобал", която се свързва с Борислав Лоринков, а втора е свързаната с Христо Ковачки "Гранд енерджи дистрибюшън". Последната обжалва класирането пред Комисията за защита на конкуренцията като твърди, че конкурентът й е дал цени, които не отговарят на предварително обявените условия в процедурата и е трябвало да бъде отстранен.

Какво още? Природният газ поскъпна с 10% от 1 октомври; Защо газовата връзка с Гърция напредва по-бавно от очакваното; Как два ВЕЦ-а изпиха водата по Черноморието;

// ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА

- През 2030 г. се планира към настоящите енергийни мощности в Европа да бъдат добавени около 209 ГВт нови слънчеви електроцентрали;

- Колко пъти излъга Борисов за "Турски поток"?;

- Microsoft и BP ще намалят въглеродните си емисии със стратегическо партньорство;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ