🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ остава начело на енергетиката, независимо от резултата на изборите

Новият изпълнителен директор на БЕХ ще е бившият депутат от партията на Борисов - Валентин Николов, който ще има тригодишен мандат

Валентин Николов    ©  Юлия Лазарова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Най-голямата и важна държавна енергийна структура - Българският енергиен холдинг (БЕХ), получи ново ръководство в навечерието на парламентарните избори. И това не е случайно - избраните сега директори с формален конкурс ще имат тригодишен мандат, който много трудно може да бъде прекратен по политически причини от новата власт.

От Министерството на енергетиката поясниха пред "Капитал", че процедурата все още не е приключила, тъй като сега са избрани само тримата представители на държавата, а според правилата бордовете ще бъдат с по петима членове, като трима от тях се избират от министерството, а останалите от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК). Едва след това новият съвет на директорите ще трябва да избере нов председател и изпълнителен директор на БЕХ. По информация на "Капитал" обаче това е само формалност, тъй като за ръководния пост е предопределен бившият депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Ролята на изпълнителния директор на холдинга е особено важна. Той се счита за неформален министър, тъй като политиката и решенията му засягат най-големите държавни енергийни дружества като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и др. Това е и една от причините ГЕРБ така упорито да опитват да сложат свои хора начело на БЕХ, както и на дъщерните му дружества (процедурите за тях все още са в ход).

Харесваме го

Извън политическите страсти изборът на Валентин Николов, който е и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", се приема сравнително добре от експертите в бранша поради сравнително балансираната му политика през последните години при промените в законодателството и диалога с различните браншови организации.

Освен Николов в борда на БЕХ влизат още Иван Андреев и Стелиан Коев. Първият също идва от АЕЦ "Козлодуй", където е преминал целият му трудов стаж - той започва работа там още през 1990 г., като най-високите постове, които е заемал, са зам.-директор и изпълнителен директор.

Стелиан Коев е сравнително ново лице за ръководството на държавната енергетика - той е бил директор на дирекция "Икономика и финанси" в "Мини Марица-изток". Досега представител на мините в БЕХ беше изпълнителният им директор Андон Андонов от ГЕРБ, който по всяка вероятност ще бъде преназначен във въгледобивната компания. Последно името му нашумя, след като в края на м.г. в интервю за сайта "Старозагорски новини" той заяви, че въпреки намалялата работа и затрудненото финансово състояние на дружеството няма да се правят съкращения, а служителите дори ще получат по-големи бонуси.

Мините отчитат една пета по-малко приходи от дейността си и над 22 млн. лв. загуба за деветте месеца на 2020 г. Още по-интересно е, че дружеството е най-големият получател на подкрепа по схемата 60/40, като официалните данни показват, че по различните етапи на мярката мините са получили около 50 млн. лв. за компенсиране на заплатите на служителите си.

Без Жаклен Коен. Но почти

Първоначално документи за участие в конкурса за ново ръководство на ГЕРБ подадоха седем кандидати, но в хода на процедурата част от тях отпаднаха. Никой от настоящото управление на холдинга не внесе документи за участие. Директорът Жаклен Коен всъщност подаде оставка още миналия август, но макар че ресорният министър Теменужка Петкова я прие, до обявяването на конкурс фактическа промяна в ръководството на БЕХ така и не се стигна.

Коен е изключително спорна фигура в енергетиката. През 2019 г. например министър Петкова изненадващо защити назначението му в БЕХ, след като самата тя го уволни през 2016 г. с мотив "оптимизация". Петкова коментира и твърденията, че заради миналото на Коен, свързано с някогашната "Мултигруп", се създава репутационен риск и Европейската инвестиционна банка не иска да финансира газовата връзка с Гърция именно заради него. "Това категорично не е вярно", заяви Петкова пред БНТ.

Сега Коен е кандидат за борда на държавното дружество "Минпроект", но развитие по тази процедура все още няма. Най-общо компанията се занимава с проектантски услуги за рудници, промишлени сгради, пътища, съоръжения за пречистване на води и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gel131005743 avatar :-|
    gel131005743
    • - 2
    • + 4

    Участник съм в конкурса от самото начало. Не съм очаквал, но се убедих , че в държава член на ЕС върлува корупция клоняща към БЕЗКРАЙНОСТ. Срам за България и за българската енергетика. Позор !!!!!!!!

    Нередност?
Нов коментар