🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Облекченията за нови ВЕИ може да се забавят; Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се понижава с над 20% заради COVID-19; САЩ предлагат руският реактор за АЕЦ "Белене" да се ползва в "Козлодуй";

   ©  Анелия Николова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Свиване на печалбата и загуба - така могат да се обобщят изминалите седем дни, поне ако говорим за финансите на две от ключовите държавни дружества у нас АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Необичайната ситуация е довела до срив от 20% на печалбата на ядрената ни централа през третото тримесечие, а дейността на ТЕЦ-а е спаднала с 45% спрямо 2019 г. И ако АЕЦ "Колзодуй" все пак продължава да е най-печелившото държавно предприятие, то въглищната централа вероятно е от най-губещите.

Финансовото състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да се влошава с бързи темпове въпреки огромната държавна помощ, която централата получи през тази година.

Отчетената към края на септември загуба се повишава до внушителните 191 млн. лв., а дълговете се увеличават с нови 130 млн. лв. само за шестте месеца от април до септември. В същото време произведената енергия е почти наполовина по-малко, а продажбите на ток на енергийната борса са невъзможни заради високата производствена цена на ТЕЦ-а.

Поетапната раздяла с въглищата обаче явно още не е на дневен ред въпреки заявките на управляващите. Да, България говори за енергийна трансформация и изграждане на повече ВЕИ мощности, но в същото време това напълно отсъства от т.нар. План за възстановяване например, по който страната ни ще получи общо над 12 млрд. лв.

На практика енергийният преход е съвсем слабо застъпен. Предвижда се само Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да получи 511 млн. лв. за дигитална трансформация и развитие на системите. Това е важно, тъй като компанията диспечира мрежата и следи във всеки момент какво се случва с енергийните мощности у нас - кой колко произвежда, има ли излишъци или недостиг и др.

А с инвестициите тези процеси ще се подобрят и ще се намалят загубите и авариите по мрежата. В същото време обаче именно това отприщи серия от критики, тъй като на практика всички пари за енергетика ще бъдат насочени само към един-единствен проект - обновяване на системите на ЕСО.

Управляващите са крайно лаконични и по друг въпрос - предложението на САЩ руският реактор за АЕЦ "Белене" да се ползва в "Козлодуй". Многозначителното мълчание от страна на българските власти показва най-малкото изненада и неподготвеност, а вероятно и опит за дистанциране.

В средата на октомври премиерът Бойко Борисов заговори за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но с изцяло американски реактори и технологии, като категорично потвърди, че това няма да стане за сметка на АЕЦ "Белене".

Изявлението му тогава беше изтълкувано като опит да се хареса на САЩ на фона на появилите се документи, които доказват, че руската "Газпром" финансира и строи със свои фирми и работници продължението на "Турски поток" през България. Сегашното предложение на американското посолство обаче сериозно бърка в тези сметки на Борисов да угажда и на Москва, и на Вашингтон с ненужни и скъпи проекти.

Какво още? Облекченията за нови ВЕИ може да се забавят; Компаниите от водородния бранш се обединяват, за да свалят цените;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ycg14581128 avatar :-@
    ycg14581128

    Веднага след като продадат ТЕЦ-2, ще стане печеливш.

    Нередност?
Нов коментар