🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Въпреки доставките от Азербайджан и резервите в Чирен газът поскъпва със 7%; "Лукойл Нефтохим" ще инвестира 339 млн. лв. в собствен ТЕЦ; Френската Akuo Energy подготвя покупката на ВЕЦ "Своге";

Темата за енергийните отношения между България и Русия не отстъпи и през миналата седмица без значение от това дали става въпрос за природен газ или за ток. След "Турски поток" до Сърбия "Булгартрансгаз" все пак се сети и за газовата връзка до Ниш. Така едва когато правителството на Бойко Борисов осигури възможностите за транзит на руски газ, с което изпълни геополитическата воля на Москва, дойде ред и на истински важните за България проекти.

Газовата връзка с Гърция формално се строи от повече от година, но реално едва сега започва същинското полагане на тръби на българска територия. А едва тази седмица държавната компания "Булгартрансгаз" обяви и процедурата за избор на изпълнител на газовата връзка със Сърбия, която между другото е обявена за проект от национално значение от първия кабинет "Борисов" през февруари 2013 г., или преди 8 години.

В същото време въпреки плановете за АЕЦ "Козлодуй" процедурата за АЕЦ "Белене" продължава, макар че изборът на инвеститор цикли от месеци. Това правителствено раздвоение създава несигурност и сред чуждестранните компании, което може да има негативни последици за икономиката на страната.

Eнергийното ведомство все още не допуска кандидатите да се запознаят на място с документацията по проекта, оправдавайки се с коронавируса. Изпратен е само информационния меморандум, който съдържа базови данни за проекта, правната рамка в страната и анализ на пазарната ситуация в региона.

Засега нито един от кандидатите не се е отказал от проекта въпреки разнопосочните сигнали от България - интерес са заявили Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" - "Росатом", Корейската хидро-ядрена корпорация, а като доставчици на оборудване искат да участват "Фраматом САС" и "Дженерал електрик".

В същото време започналата през 2016 г. раздяла между групата "Овергаз" на Сашо Дончев и руската корпорация "Газпром" е напът да приключи. Цената на "развода" е висока - вероятно около 230 млн. лв., и за да я плати, Дончев, чрез дружеството си "Овергаз мрежи", ще изтегли кредит от 117 млн. евро през няколко банки.

Съкредитополучател ще е "Ес Дий проджект", която е собственост на "Овергаз мрежи", а солидарни длъжници ще са "Овергаз холдинг", "Овергаз инк" и лондонската DDI Holding, отново собственост на бизнесмена Сашо Дончев.

Какво още? Нови съмнения за нагласени сделки с ток на борсата; България е произвела с 22% по-малко ток от въглища през 2020 г.; "Лукойл Нефтохим" ще инвестира 339 млн. лв. в нов собствен ТЕЦ; Въпреки доставките от Азербайджан и резервите в Чирен газът поскъпва със 7%;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ