"Еврохолд България" нае J.P. Morgan да структурира заем за покупка на ЧЕЗ

Холдингът има два месеца да осигури над 300 млн. евро за сделката

   ©  Цветелина Белутова

"Еврохолд България" е наел германското поделение на американската инвестиционна банка J.P. Morgan да организира и структурира дълг, с който да се финансира сделката по покупката на бизнеса на CEZ в България. От компанията не посочват сумата на заема, но по неофициална информация става въпрос за около 300 млн. евро. Такава сума се търсеше и преди две години, когато обаче сделката беше блокирана от КЗК. Тогава като банки с интерес да осигурят финансиране се спрягаха Deutsche Bank и Nomura. Сега остават два месеца, в които "Еврохолд" трябва да намери средства за плащането на цената.

"Радваме се, че ангажираме една от най-големите и опитни институции в света във финансирането на такива сложни сделки, особено в енергийния сектор. Това е още една стъпка напред към финализиране на придобиването на дружествата на "ЧЕЗ груп" в България до края на първата половина на тази година", коментира в прессъобщение избора на J.P. Morgan Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания" в "Еврохолд България".

Самата сделка с CEZ е за 335 млн. евро, а за публичните електроразпределителни компании ще трябва да се предвидят средства и за задължително търгово предложение към останалите акционери, което може да направи цялата сума по сделката около 500 млн. евро. Тя включва 67% от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България", което притежава мрежата, и компанията за снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България", както и 100% от акциите на търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара груп" и "ЧЕЗ България" - компанията майка, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

"Еврохолд" вече обяви и увеличение на капитала чрез фондовата борса, където се търгуват нейните акции. То ще е за до 100 млн. евро.

Акциите на "Еврохолд България" днес се търгуват на борсата без промяна - 2.46 лв. за брой, а пазарната капитализация на компанията е 486 млн. лв. При "ЧЕЗ Електро" обаче повишението е с над 7.4% до 29 хил. лв. за акция. При "ЧЕЗ Електроразпределение" поскъпването е с 2.88% до 286 лв. за акция. Общата капитализация на двете дружества на ЧЕЗ на борсата е почти 700 млн. лв.