"Еврохолд" успешно пласира почти всички права от увеличението на капитала си

Ако те бъдат записани и платени, в компанията ще постъпят 96.3 млн. евро за покупката на активите на CEZ

Покупката от "Еврохолд" на българския бизнес на CEZ е на път да се случи над две години след оповестяването на сделката.
Покупката от "Еврохолд" на българския бизнес на CEZ е на път да се случи над две години след оповестяването на сделката.
Покупката от "Еврохолд" на българския бизнес на CEZ е на път да се случи над две години след оповестяването на сделката.    ©  Надежда Чипева
Покупката от "Еврохолд" на българския бизнес на CEZ е на път да се случи над две години след оповестяването на сделката.    ©  Надежда Чипева

Увеличението на капитала на "Еврохолд България" на Българската фондов борса върви към успешно приключване. Компанията започна процедурата по набиране на 100 млн. евро като част от плановете си да финансира покупката на бизнеса на CEZ в страната за 335 млн. евро, които трябва да бъдат осигурени до края на юли. След края на търговията с правата и след аукциона за неизползваните от тях става ясно, че общо е пласирана бройка права, която съответства на нови акции за над 96.3 млн. евро.

Това реално е максималната сума, която би постъпила в "Еврохолд", ако всички продадени права бъдат записани и платени в срок, който е до 25 юни или края на тази седмица. От нея обаче трябва да се платят и разходите по самото увеличение, така че нетният резултат ще е малко по-малък.

Успех без еуфория

Макар предлагането да върви към приключване с успех, то не предизвика сериозен интерес сред борсовите спекуланти. По процедура за всяка своя акция настоящите акционери получаваха по едно право, което те можеха да използват, ако искат да участват или продадат. За да се запишат 2 нови акции по емисионна цена 2.5 лв., бяха нужни 5 права, като така от цялата емисия максимално "Еврохолд" можеше да набере 197 525 600 лв., или близо 101 млн. евро.

При двуседмичната търговия с правата почти нямаше сделка, като бяха прехвърлени едва 328 хил. бройки. А след края на търговията стана ясно, че са използвани 99 млн. права, или малко над 50% от всички, което съответства почти изцяло на дела на мажоритарния акционер в "Еврохолд България". Това е "Старком холдинг", в което основни акционери са Асен Христов и Кирил Бошов и което към края на март притежава 98 924 841 акции. Това не е изненада, тъй като от публичната компания още преди месеци заявиха, че мажоритарният акционер е поел ангажимент да запише полагащия му се дял от увеличението. Същевременно обаче този резултат показва, че другите големи настоящи акционери не са се включили - а именно фонда KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery (14.23%), Blubeard Investments Limited (9.96%), а също и близките до "Еврохолд" пенсионни фондове на "Бъдеще" и "Специализирани логистични системи" с по малко над 6%.

Именно техните (както и на други по малки инвеститори) 98.5 млн. права са предложени на аукциона, който се проведе днес. Той приключи с продадени малко над 89.36 млн. права в едва шест сделки. От тях има три по-големи за 45, за 39.25 и за 5 млн. права. На този етап не е ясно кои са новите инвеститори. Още през март от "Еврохолд" обявиха, че имат постигната договореност с фонда GEM Global Yield LLC SCS да осигури 31 млн. долара или 26 млн. евро, но продадените днес права са сумарно за 45.7 млн. евро, а най-голямата сделка - 23 млн. евро.

Последните щрихи от сделката

Така вече осигуряването на финансирането за сделката за активите на CEZ изглежда все по-близо. Преди десет дни Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че ще отпусне до 60 млн. евро заем на Eastern European Electric B.V. (EEE), която е 100% дъщерна собственост на "Еврохолд" и през която трябва да стане придобиването. Това включване на институционален кредитор вероятно ще даде увереност и за частни.

Сделката с CEZ е за 335 млн. евро, които трябва да бъдат платени до 31 юли, но "Еврохолд" ще трябва да предвиди и средства за задължителното търгово предложение към останалите акционери в публичните "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро". Точната сума още не е известна, като тя ще зависи от това кой актив на колко е оценен в пакетната сделка, в която влизат и по-малки непублични активи - търговец на ток и ВЕИ проекти. Очакванията са за сума от порядъка на поне още 100 млн. евро. ЕБВР оценява целият проект на 525 млн. евро, но това включва и планирани инвестиции през следващите години. Според съобщението на банката заемът ще е със срок до пет години, като финалното му одобрение предстои на 14 юли.

Излизането на CEZ от България беше съпътствано с политическа намеса, като първоначалният купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова, беше отхвърлен от КЗК през 2018 г. с абсурдни аргументи, а впоследствие и сделката с "Еврохолд" от 2019 г. беше блокирана.

Наскоро от "Еврохолд" публикуваха и стратегията си за развитие, която включва и цели за консолидираните финансови резултати на групата за периода 2021-2025 г. след придобиване на дружествата на CEZ Group в България.

Там се залагат очаквания консолидираните приходи от енергийния бизнес да достигнат 1.1 млрд. евро, а EBITDA да надвиши 130 млн. евро до 2025 г. Прогнозата на "Еврохолд" е на групово ниво приходите й да растат със 7% средногодишно в следващите години и до 2025 г. да достигнат 1.94 млрд. евро. Очакванията са EBITDA да се покачва изпреварващо с 13% годишно и да достигне 194 млн. евро, а нетната печалба да достигне 108 млн. лв. за 2025 г.