🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕСО пусна полуработеща карта за инвеститорите във възобновяеми източници

Тя отново не дава яснота за свободния капацитет и реализирането на нови проекти остава затруднено

Електронна географска карта, илюстрираща оперативните възможности за присъединяване на нови генериращи мощности, публикува "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО). Тя е част от обновената интернет страница на държавната компания, която беше представена в неделя, и очакванията към нея бяха да предоставя актуална информация с възможностите за присъединяване на нови централи към мрежата. Така именно твърди и съобщението на ЕСО: електронната карта е проектирана с цел да ориентира инвеститорите в нови генериращи мощности.

И още - картата ще се обновява периодично с информация за новоприсъединените обекти към преносната мрежа, както и за изведените от експлоатация. Целта на електронното приложение е да бъде в помощ на инвеститорите и на индустриалните потребители, изтъкват отново от ЕСО.

Според експерти обаче картата изобщо не дава яснота за свободния капацитет на системния оператор. Именно на тази база фирмите биха могли да се ориентират къде в момента има възможност и нужда от изграждането на нови ВЕИ мощности и да насочат усилията си към проекти в тези райони. Тъй като такава информация в момента липсва, бизнесът се ориентира "на сляпо" - ползват се наследствени терени, купуват се подходящи слънчеви места или имоти с повече вятър без яснота дали те ще бъдат одобрени от ЕСО за изграждане на ВЕИ централа. А липсата на прозрачност убива инвеститорския интерес и прави средата непредсказуема, предупреждават от бранша.

Дежа вю

Преди няколко месеца от ЕСО съобщиха за "Капитал", че подготвят електронна географска карта с оперативна информация за възможността за присъединяване на производители и потребители към средно и високо напрежение. Информацията в нея ще се обновява периодично и ще отчита присъединяването на нови ползватели на преносната мрежа или извеждане от експлоатация на съществуващи обекти, анонсираха тогава от компанията. Още тогава обаче бизнесът определи това като "статистика" без реална информация за свободния капацитет, а от ЕСО заявиха за "Капитал", че "нормативната база на страната не е въвела понятието "свободен капацитет за присъединяване на нови ВЕИ мощности".

В момента инвеститорите подават заявление до ЕСО с искане за становище, като в някои случаи издаването му може да отнеме и дори цяла година. Ако системният оператор прецени, че за въпросния терен няма свободен капацитет, фирмите трябва да се насочат към друго място за проекта си и отново да подадат заявление за становище дали то е подходящо.

Какво още

Новият уебсайт на ЕСО осигурява на потребителите богата информация от различните направления в работата на дружеството и лесен достъп до всички услуги, предлагани от независимия преносен оператор, съобщават от ЕСО. Потребителите ще открият и детайлна информация за инвестиционната политика на дружеството, насочена към разширяване на преносните способности на мрежата. Специална секция е отделена за проектите за интегриране на българския електроенергиен пазар към единния европейски пазар и др.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 2

    В ЕСО всичко е полу...

    Нередност?
Нов коментар