🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само политиците ли са виновни за безизходицата в енергетиката

Приказката за сламката в окото на другия и гредата в нашето е по-актуална от всякога

   ©  Цветелина Белутова

За автора

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дългогодишен управленски опит в Близкия изток, а преди това консултант по енергийни проекти в EMEA и ръководител проекти в ТЕЦ "Бобов дол", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в "Марица-изток 2" и редица проекти в "Лукойл Нефтохим".
Текстът се публикува в партньорство с www.gorichka.bg.

Преди много години, в периода, останал в съзнанието на по-възрастните като "Татово време", в момента когато "компютър" беше най-модерната дума, имаше една карикатура в "Стършел", показваща притеснена чистачка, която трябва да се изказва пред колектива по време на събрание. Началникът и я успокоява : "Не се притеснявай, говори както обикновено, просто от време на време споменавай думата компютър."

Сега един от горещите въпроси е какво правим с енергетиката покрай зелената сделка. И естествено всеки политик засяга темата и, общо взето, говорят както винаги, но от време на време включват думите "водород", "декарбонизация", "индустриални хъбове", "зелена сделка".

Нека оставим настрана "лошите", които искат да се облагодетелстват само лично, и да предположим, че хората, които се кандидатират за депутати и се борят за нашето доверие, са с добри намерения и искат да направят нещо, от което ще спечели обществото като цяло. И понеже е лесно да се търсят пропуски при другите, нека да го направим по-лично. Какво аз бих направил, ако съм политик, и какво, ако съм специалист (не обичам много думата експерт, макар че при днешните занижени критерии лесно мога да попадна формално в тази категория).

Вероятно за разлика от мнозина аз съчувствам на новите политици и ни най-малко на тези, които са във властта последните десетина години, и ще обясня защо. Ако съм политик и представлявам Старозагорския край, мога да съм честен и откровен, може и да не съм и да искам да се харесам и евентуално да бъда избран.

Преди да виним политиците, нека да се запитаме следното:

  • Ясно е от няколко години, че ТЕЦ "Марица-изток 2" трупа огромни загуби. И това не е само заради повишените цени на емисиите, тъй като процесът започва далеч преди ръста им. Няма никакви публични дискусии какво да се прави или планове за оптимизиране, намаляване на загубите, планове за краткосрочното бъдеще. Може би никога повече няма да имаме нужда да поддържаме всичките 8 блока в ТЕЦ-2, макар централата да изпълнява и други цели свързани с националната сигурност? Къде са плановете за това? И не е като да нямат ресурс - личният състав е над 2300 и учудващо най-голямата група е тази на висшистите. Защо са толкова много е друг разговор. Важното е, че имат вътрешен ресурс, със сигурност неизползван напълно. Нима наистина никой от комплекса не знае, че това не може да продължава вечно?!
  • От началото на 2020-а беше ясно, че необходимите въглища за енергопроизводство ще бъдат поне с 20% по-малко. И не само това, не бе никак далеч от мисълта, че и перспективите са мрачни. И пак няма планове какво ще се прави.
  • Нима никой от работещите не виждаше това и наистина вярваше, че с едни 50 млн. лв. заем за заплати ще се реши проблемът?!
  • И що за мениджмънт е това на мините - като свършат парите и хвърляш оставка? Точно така направи изпълнителният директор, макар все още да не е официално сменен.
  • Къде бяха инженерите и средният мениджмънт да работят по предложения за подобрения на бизнеса?! В България има някакво неразбиране, че някой отвън ще дойде и ще реши проблемите. Да, необходими са външни консултанти и инженери просто защото хората от експлоатацията имат други задачи, а не защото не знаят или не могат. Да, лесно е да се оправдаваш, че всичко се решава в министерството и там са хората с парите и властта.

Нека да се поставим сега и на мястото на директорите от комплекса.

  • Кой е този директор, който ще прави на своя глава каквато и да е собствена инициатива, особено като вижда каква е ситуацията навсякъде и какви корпоративни и частни интереси са замесени?
  • Ясно е, че нашето централизирано управление не само не стимулира инициативността, но създава усещането, че каквото и да се прави, ще се настъпват интересите на "силните на деня" и мениджмънтът на енергийните предприятия, поне отстрани, изглежда напълно "парализиран".
  • Директорите на частните централи са в малко по-добра ситуация, но и при тях може да се очаква, че ще намаляват оборотите и печалбите. А за частна компания това е най-големият кошмар за мениджмънта, тъй като те вече са оптимизирали начина си на работа през годините и нямат много полезни ходове за допълнително оптимизиране. Това е пряко свързано с техните параметри за успех и бонусите, а и перспективите пред тях са неоптимистични.

Преди да питаме политика, от който се очаква отговор на въпроса какво ще правим с ТЕЦ-овете, да запитаме първо специалистите:

  • Правен ли е безпристрастен анализ на енергетиката, различен от предвиждащите нуждата от АЕЦ "Белене", в които са правилно оценени нуждите от нови мощности през призмата на повишаващата се ефективност и съответното намаляване на консумацията на енергия, навлизането на нови ВЕИ за собствени нужди и търговия, както и динамиката на демографията?
  • Като се има предвид ,че ТЕЦ-овете са намират там единствено и само заради наличието на въглища, ако няма да горим въглища, това ли е най-подходящото място за нови огромни газови мощности? А защо не примерно няколко по-малки по градовете, особено където има централно отопление?! Някой ще каже ама инфраструктурата, ами тя същата инфраструктура поддържаше преди време 10-12 GW товар, а отделно направихме нови електропроводи?! Че и много нови, макар и малки, но разпръснати ВЕИ мощности се появяват непрекъснато.
  • Там ли точно искаме огромни инсталации за водород, изискващи големи количества вода? Преди много години светът наложи да се добавя биоетанол в горивата, в резултат на което цените на храните се повишиха и се унищожиха огромни площи гори в Югоизточна Азия. Даваме ли си сметка, че това може да се случи частично и с водата?!
  • От една страна, вървим към децентрализация на електропроизводството, но, от друга, бъдещата ни енергийна система ще бъде с огромни централизирани мощности за водород?! И после ще се чудим как да го транспортираме?!
  • В момента изглежда безпроблемно смесването до 20% водород в съществуващата инфраструктура на природен газ, но за 100% водород ще трябва отделна мрежа. Като знаем колко сме газифицирани в момента, колко време и средства ще ни трябват, за да повторим същия "успех"? Или не сме си взели уроците от двата реактора?!
  • Колко е всъщност пазарът на мрежовите услуги и защо още няма дори малка пилотна батерия, ако не за друго, за да се натрупва опит? Как така другите държави могат да го правят от години, само ние не?!
  • А ако се окаже, че с АЕЦ и ВЕЦ-ове ще можем да покриваме нощния товар и часовете преди изгрев и след залез, а дневните са покрити изяло от солари, за да разберем накрая, че сме инвестирали в поредните проблемни активи?!
  • Защо няма енергийни кооперативи? Защо трябва да си инсталирам солари на покрива, което е най-скъпият начин за производство на соларна енергия, а не мога със същата сума да участвам в по-голяма централа? Точно по този начин ще дойдат и частните дребни инвеститори? Вместо примерно да надуват пазара на криптовалутите и презастрояването?!
  • Има и много други въпроси, на които трябваше да имаме отговори преди години, както всички нормални държави в преход .

Ако аз съм кандидат-депутат и ме питат какво трябва да се прави с енергетиката.

Имам два варианта:

  • Ако съм политик, ще ви говоря всичко, което искате да чуете, за да се харесам на повечето в района, и ще включвам модерните за сезона изрази "запазване на работни места", "хоризонт 2050", "улавяне на емисии", "водород", "газификация", ВЕИ, "преквалификация", "индустриални хъбове" и все неща, които вероятно няма да мога да осигуря.
  • Ако съм държавник, ще ви кажа, че имаме далеч по-сериозен проблем и той не е енергиен, за да търсим помощ от "енергетици". Трябва да строим държавата наново и да я направим да отговаря на очертаващия се нов начин на живот, за който старите подходи и митологеми няма да работят. Всъщност работата на държавата не е да "запазва" или "открива" работни места - държавата обикновено е причина точно за закриването им, когато се заиграва с корпоративни интереси - не е като да нямаме достатъчно примери от близкото минало, а и Старозагорският край много добре знае това покрай ДЗУ, АТЗ, ГАПС. Нарочно използвам тези съкращения, които не говорят много на по-младите.

Ето защо според мен имаме неоснователни очаквания от политиците - всички ние не само сме им поставили рамка за поведение, която е в пряк ущърб на обществото като цяло и в частност на самите нас, но сме допуснали да не ги контролираме дори. Разбира се, много е лесно, но е много наивно да се оправдаваме за пред себе си, че другите са ни виновни, че нищо не зависи от нас. Преди това нека да се попитаме - добре, а опитахме ли поне, какво научихме от този опит, дали не е време да опитаме пак?!

P.S. Пропуснах да завърша модерно и актуално: Само водород и декарбонизация!

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 5

    Що за въпрос?!!! Да не би редовият потребител на електроенергия да реши
    да продаде тецове на чужди фирми, да затвори АЕЦ, да плати милиони за студен резерв, да си направи ВЕИ-та с евро фондове за лична облага, да плаща преференциални цени за зелена енергия на собствениците на ВЕИ, да харчи печалбата на НЕК, да е приел недоносената "Зелена сделка" ........ и да не продължавам, че няма да ми стигне място в коментарите.

    Нередност?
  • 2
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • + 1

    Според мен не сте дочели статията докрай. Последният параграф адресира точно това.
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    Не са само политиците, да разгледаме например историческата роля на синдикатите. Защо не протестираха срещу студения резерв, отнет от ТЕЦ Марица-Изток 2 и прехвърлен на Доган? Защо не протестираха срещу разкоствавнето на Догантабак? Защо не протестираха затова, че Порт Доган и Порт Бургас на Домусчиев си разпределиха на жребий бизнеса на Порт Варна, където нещата отиват на заник? Синдикатите бяха съратници на Пеевски, Божков и други олигарси при ликвидирането на десетки хиляди работни места.

    Нередност?
  • 4
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria

    Всяка Въглищна или друга Фосилна Централа може да бъде преустроена бързо и евтино, не само да ГОРИ, но и да ПРОИЗВЕЖДА и да изнася за десетки милиарди евро, чист Водород и Водород-Хибрид (SOH, MOH Gas) на себестойност, близка до нула.

    https://coal-to-gas.alle.bg

    Въглищата са идеална карбонова суровина за чисто производство на дизел, бензин, метанол, етанол, метан, ДМЕ, полимери, торове, с помощта на Водород, чрез Цикъла на Фишер-Тропш, така че Въглищните Мини ще продължат да работят с пълна пара и няма да се съкращават миньори.

    Технологията "Вертикална Ферма" също би могла да бъде приложена, за производство и захранване котлите на ТЕЦ-овете с бързорастяща (1м/ден) Бамбукова или Келпова Биомаса, или Експорт на 100% СО2 - Неутрални БиоГорива - Прахово Гориво за Dust Burners & Turbines (wtsab.com), Биогаз, БиоМетан (и БиоВодород от него), БиоЕтанол, БиоДизел (https://biodizel.alle.bg ), Храни, Масла, Протеини, Добавки, Фуражи, Торове, Пулпове, Влакна и CCUS-Строителни Материали, складиращи СО2 за десетилетия, на Нулева Себестойност.

    Въвеждането на описаните технологии ще бъде самофинансирано поетапно по схемата на Проекта "Зелен Трилион" - green-trillion.alle.bg .

    https://vertikalna-ferma.alle.bg ,
    https://biodizel.alle.bg ,
    https://nula-energia.alle.bg ,
    https://horti-energy.alle.bg ,
    https://bamboo-economy.alle.bg

    Нередност?
Нов коментар