Приходите на АЕЦ "Козлодуй" преминаха рекордните 5 млрд. лева

Печалбата би била почти 4.5 милиарда, ако централата не осигуряваше средства за компенсациите на бизнеса

България е сред най-големите износители на ток в Европа именно заради работата на АЕЦ-а
България е сред най-големите износители на ток в Европа именно заради работата на АЕЦ-а
България е сред най-големите износители на ток в Европа именно заради работата на АЕЦ-а    ©  Надежда Чипева
България е сред най-големите износители на ток в Европа именно заради работата на АЕЦ-а    ©  Надежда Чипева

Невероятните 5 млрд. лв. отчита като приходи за първите 9 месеца на годината АЕЦ "Козлодуй". Това е абсолютен рекорд за централата и ясен сигнал, че 2022 г. ще бъде умопомрачителна по отношение на числата в отчетите на енергийните дружества.

За сравнение, през същия период на миналата година, която също беше рекордна, бяха отчетени 1.58 млрд. лв. приходи.

Брутната печалба от производството на АЕЦ "Козлодуй", без извънредните плащания към бюджета и тези към Фонд "СЕС", реално е 4.5 млрд. лв. - най-голямата в българската история. Това автоматично праща АЕЦ-а и сред най-печелившите дружества в цяла Югоизточна Европа. По данните за цялата 2021 г. няма друго дружество в региона с такава печалба. Огромна част от печалбата на централата обаче се взима от държавата и се използва за изплащането на компенсациите на бизнеса. За период са взети около 3 млрд. лв. през Фонда сигурност на енергийната система (ФСЕС), плащания към бюджета, заеми и дивиденти. Така счетоводно "Козлодуй" отчита само 1.3 млрд. лв.

Причината за всички тези гигантски числа, разбира се, са много високите цени на електроенергия в Европа и увеличените продажби. България е изнесла близо 10 тераватчаса електроенергия (24% от цялото производство) от началото на годината и голяма част се дължи именно на работата на "Козлодуй".

Иначе обемите на производство в "Козлодуй" също нарастват леко спрямо миналата година, което означава, че поне до края на септември е имало по-малко непредвидени спирания. Това обаче със сигурност ще се промени в годишния отчет, тъй като в началото на този месец 6-ти блок остана спрян за близо седмица. Това доведе и до десетки милиони пропуснати приходи.

Съотношението продаден ток на свободен и регулиран пазар е 80 към 20, което пък показва, че само една пета от енергията се пласира почти без печалба, за да може цената за домакинствата да стои ниска. За 9-те месеца произведената електроенергия е близо 13 млн. мВтч, което е с 2% повече от миналата година, а за регулирания пазар са осигурени 2.5 млн. мВтч, което е ръст с 18%.

На този фон централата има запаси от ядрено гориво за близо 500 млн. лв., които обаче са основно за 6-ти блок. За 5-ти наличностите ще се изчерпят през 2024 г., когато се очаква да започне и диверсификацията с неруско ядрено гориво.

Прогнози за пазара

От началото на 2022 г. цените на електроенергията в цяла Европа са критично високи, най-вече заради природния газ и няколко аварии на важни централи на континента. Преди година цени от 300-400 евро на мВтч биха били немислими, но през тази имаше месеци, в които средните стойности бяха толкова, а цената в пиковите часове минаваше 1000 евро на мВтч.

Най-високи средни борсови цени на енергията в България имаше през август - над 430 евро/мВтч, следвани от тези през септември 376 евро/мВтч. През октомври настъпи рязко успокоение - 206 евро/мВтч, най-вече заради топлото време и срива в цените на природния газ. А за първите 10 дни на ноември средната цена на тока е 183 евро.

Всичко това показва, че последното тримесечие на годината няма да донесе нови рекордни приходи за АЕЦ "Козлодуй", още повече че през целия октомври 6-ти блок въобще не работеше. При средна цена от 200 евро/мВтч за този период може да се очакват още около 1.2 млрд. лв. приходи в централата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kcr10919295 avatar :-|
    kcr10919295
    • - 2

    Решение на Народното събрание от 29.03.2012 и Решение на Министерския съвет по т.28 от Протокол № 14 от заседание на 11.04.2012 г. постановяват изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй, 7-ми блок, като за тази цел на 09.05.2012 е учредената проектна компания АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ЕАД. Повече от 10 години АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ЕАД не изгражда нищо. Оборудване за 2 блока по 1000 MW престоява от години неизползвано.

    Когато е евтин тока, всички го пилеят защото е евтин, когато е скъп, ги компенсират, защото е скъп. Какво липсва този път за да започне изграждане на 7-ми, а след това и на 8-ми блокове в АЕЦ Козлодуй, поне за замяна на остаряващите 5-ти и 6-ти блок ? Печалби ли липсват ? Защо не се инвестира в тока ? Кога и кой ще инвестира в тока ?

    Нередност?
  • 2
    krasnoselo avatar :-|
    krasnoselo
    • - 1
    • + 1

    Трябва наистина да се инвестира в 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Първо че трябва да се сменят 5 и 6 блок след години, а и печалбите са големи- да не забравяме, че тока е едно от малкото неща, които България изнася.!

    Нередност?
  • 3
    krasnoselo avatar :-|
    krasnoselo
    • - 1

    Също така трябва най-накрая умниците от Парламента да завършат и АЕЦ-а в Белене, над 2 милиарда са заробени там, а седи само 1 гьол. Само за 2-та реактора се платиха 900 милиона евро на руснаците.

    Нередност?
Нов коментар