🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция с нов план за развитие на ВЕИ до 2030 г., обратен на българските цели

Гърция залага ударно на 28 гигавата ВЕИ, като в момента 40% от миксът им е от въглища и газ

България още не е започнала да ревизира енергийните си цели със срок 2030 г., въпреки че скоро е крайният срок
България още не е започнала да ревизира енергийните си цели със срок 2030 г., въпреки че скоро е крайният срок
България още не е започнала да ревизира енергийните си цели със срок 2030 г., въпреки че скоро е крайният срок    ©  Юлия Лазарова
България още не е започнала да ревизира енергийните си цели със срок 2030 г., въпреки че скоро е крайният срок    ©  Юлия Лазарова

Докато България дава на заден ход с целите си за декарбонизация, отлага затварянето на част от въглищните централи и ревизира плановете за развитие на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), Гърция прави точно обратното.

Преди дни южната ни съседка представи актуализирания си план "Енергетика-климат" за 2030 г., в който са заложени 28 гигавата ВЕИ (при 19 гВт в досегашния план), 8 гигавата батерии и съхраняване на енергия, 7 гигавата газови централи (които подменя въглищните базови мощности) и намаляване на базовото потребление.

България също има такъв план и също трябва да го актуализира спрямо плана за възстановяване и новите програми на ЕС като RePower, но към момента няма никакви стъпки в тази посока, дори напротив - гледа се назад. Според сегашния, който е приет през 2018 г., целите на България са доста лимитирани - общо 3 гВт соларна енергия и почти никакви нови инвестиции във вятър, а за батерии и дума не става.

По време на представянето на 30-годишната енергийна стратегия на България от страна на служебния кабинет и президента Румен Радев през миналата седмица беше заявено, че България не може да се сравнява с целите на Гърция за зелен преход, защото те имат повече потенциал. А енергийният министър заяви, че България ще разчита на по-консервативен подход, без обаче да може да отговори защо възложените цели във ВЕИ сектора изостават драматично спрямо страните около нас.

Гърция - лидер на Балканите

През последните десетилетия България е свикнала да бъде нетен износител на електроенергия в региона и един от мотивите за запазването на въглищните централи е това да продължи и занапред. Много вероятно е обаче точно тази политика да направи България неконкурентна при зеления преход и да започне да внася ток.

Ако гръцкият план се реализира, това означава да има близо три пъти повече ВЕИ мощности до 2030 г. спрямо сегашната ситуация. А още миналото лято Гърция за първи път стана нетен износител на ток, включително към България, макар и за кратък период. С други думи, новите и евтини мощности ще могат да захранват региона след няколко години.

Подобни инвестиции вървят във всички съседни държави и докато у нас се говори за запазване на миналото, бъдещето реално се случва.

Грешни сметки

България мотивира нуждата да запази тецовете си и да строи нови ядрени блокове с това, че потреблението на ток ще расте стремглаво (макар последните десетилетия постоянно да спада). Във визията на служебния кабинет пише, че до 2030 г. ще има 26% ръст в потреблението на електроенергия и почти 100% до 2053 г.

В същото време гръцкият план залага на това потреблението на електроенергия да спадне с 6% до 2030 г., главно заради политики на енергийна ефективност и модернизиране на мрежата.

Гърция ще се разчита на нови помпени централи по подобие на нашия ПАВЕЦ "Чаира", която в момента не работи и няма никакви изгледи да заработи в идните години.

В крайна сметка планът на Гърция ще доведе до следния микс през 2030 г. - 81% ВЕИ и 19% газ като преходно гориво. Разликата с данните към днешна дата, 24 януари, би била значителна, като в момента над 40% от потреблението на страната идва от газ и въглища, като на дневна база страната разчита на внос от България (5-10%).

България пък залага на максимум 30% дял на зелената енергия до 2030 г., а останалото е за въглищата и АЕЦ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 7

    По скоро трябва активно да инвестираме в нови ПАВЕЦ ! Освен тотален ремонт на Чаира и строеж на нови ...

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 2
    • + 3

    Гърците имат толкова чукари, които за друго не могат да използват освен за перки и панели

    Нередност?
  • 3
    qgb06646880 avatar :-|
    qgb06646880
    • - 2
    • + 1

    Не е много адекватно да се твърди колко много инвестирала Гърция и другите съседи в слънчеви панели и перки, и същевременно да се порицава България, че изоставала или не се състезавала с тях. Ми то едното противоречи на другото бе! Ако има излишък от слънчев ток или перки около нас, това прави нерентабилно и ние да се бутаме в тая ниша с по-мижавото си слънце спрямо Гърция/Турция и по-малко вятър заради начупения си терен. Отделно, че нашата земя е по-ценна и биопродуктивна от техните голи полупустини, за да я пилеем за ВЕИ.
    Следователно са ни необходими стабилни целогодишни мощности като АЕЦ и още ПАВЕЦ-ове за съхранение на внесената от Гърция дневна енергия за вечерта, когато можем да им я връщаме на петорна цена! Ние не бива да се конкурираме със съседите, а да се допълваме. Иначе увисваме с едни и същи проблеми. А и по слънце не можем да ги бием така или иначе, нито по вятър. Така че всичките ви напъни изглеждат като чист лобизъм и не отговарят на интересите на България.

    Нередност?
  • 4
    ilk16303095181073358 avatar :-|
    ilk16303095181073358

    До коментар [#3] от "qgb06646880":

    То и германците не могат да бият България по слънце обаче колко соларни мощности имат? Не е въпроса да се съзтезаваме с някоя съседна държава кой колко може да произведе от слънце или вятър. Въпроса е да използваме колкото се може повече енергия от местни източници. Ядрената енергия ни прави още по-зависими даже спрямо газа. А на първо място трябва да използваме максимума от нашата си енергия. Не случайно има заявени над 25ГВ соларни мощности и то без да се налага държавата да дава милиарди левове от парите на народа. Сигурно са проучили инвеститорите колко слънце има в България преди да искат да си вложат парите в такива проекти. България трябва да инвестира в ПАВЕЦ. Те са най добрата за момента възможност за съхранение на енергия. А това със съхранението на гръцката енергия и препродажбата и на по висока цена е пълна глупост. По добре да си съхраняваме нашата енергия от слънце.

    Нередност?
  • 5
    qww16540242261124140 avatar :-|
    Нико

    "Енергийната стратегия" на служебното радево правителство си е чиста проба менте. Никаква визия за бъдещето и тотален слугинаж на путинова Русия. Отделно от това си е чиста проба радевски популизъм за печелене симпатии в т. нар. синдикати и работниците, които те водят от години за носовете. Синдикатите са едни рентиери на имотите на бившите комунистически профсъюзи и касички за парите на работниците от бившите и настоящи големи държавни дружества, като Мариците например. То други балами да им снасят няма. Некадърното радево правителство бие по популизъм дори ГЕРБавите правителства - посмешища. Въглищните централи нямат бъдеще, защото са нерентабилни, и трябва да бъдат закрити до 2030г. Работниците им ще бъдат преквалифицирани и устроени на друга работа. Ще се появят достатъчно възможности. Ако има как и синдикатите да закрият, най-добре. Това са едни класически търтеи на гърба на работниците.

    Нередност?
Нов коментар