🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ключовите енергийни въпроси за България

Конференцията на Капитал Energy and Power ще срещне властта и представителите на големите компании от сектора на 28 февруари в София

Най-важните теми от енергийния сектор ще бъдат обект на дискусията
Най-важните теми от енергийния сектор ще бъдат обект на дискусията
Най-важните теми от енергийния сектор ще бъдат обект на дискусията    ©  Shutterstock
Най-важните теми от енергийния сектор ще бъдат обект на дискусията    ©  Shutterstock

Енергетиката винаги е била първостепенна по важност тема за сигурността и икономиката на всяка държава по света. Кризата през 2022 г. само направи това още по-видимо.

Годината, в която цените на всички енергийни продукти пораснаха значително, ЕС се освобождаваше от своята зависимост от руски енергийни суровини, а правителствата се чудеха с какви политики да тушират серията от негативни ефекти, със сигурност ще остане в историята като вододелна. Големият въпрос сега е как тези турбуленции ще се отразят на по-важните в дългосрочен план цели - като например тази за въглеродната неутралност и климата, и с какви политики ще отговорят светът, Европа и България.

Отговорите ще потърсим на конференцията Energy and Power заедно с представители на политическите партии и изпълнителната власт, висшия мениджмънт на големите компании в енергийния сектор и едрия индустриален бизнес. Събитието ще се проведе на 28 февруари в "Гранд хотел Милениум София" и ще се излъчва пряко на capital.bg и каналите на медията в youtube и facebook.

Акценти в програмата

Освен експертни оценки и прогнози за развитието на сектора в следващите няколко години програмата ще предложи и няколко дебата с участието на представители на публичния и частния сектор.

Те ще засегнат всички ключови въпроси като визията за Енергийната стратегия на България и интегрирането на енергийните мерки в Националния план за възстановяване на страната, регулаторната рамка в енергетиката и ефектите за бизнеса, предизвикателствата към присъединяването на нови мощности към мрежата, диверсификация на доставките на ядрено гориво, осигуряване на газовите доставки и енергийна ефективност като инструмент за независимост.

Конференцията е организирана в няколко тематични дискусии, а повече за програмата и участниците в тях можете да намерите тук.

Ето и по-насочен поглед към ключовите въпроси.

Къде отиде ВЕИ стратегията

С настъпването на кризата с енергийните цени много държави от ЕС като че ли сложиха на пауза стратегиите си за развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за сметка на бързи решения, целящи адресирането на по-належащи проблеми.

Инвестициите в развитието на зелените технологии за производство на електроенергия обаче са единствено възможно решение за достигане на енергийна независимост в дългосрочен план и поемане на ангажимент към климата.

Къде е пресечната точка между кризисните политики и запазването на курса към зелена енергия ще чуем от Крищоф Ференци, управляващ партньор и ръководител на сектор "Енергия и природни ресурси" в Kinstellar, а какви са добрите практики на Финландия ще разкаже Петери Куува от Министерството на енергетиката, икономическите въпроси и заетостта в страната.

Освен тях думата ще има и Сара Лупо от световния енергиен консултант Baringa, която ще даде начало на конференцията с геополитически анализ на събитията в енергийния сектор.

Къде иска да бъде България

За България въпросите са колкото стари, толкова и стават все повече - от това ще има ли окончателно решение за въглищата, през това за изграждането на нови ядрени мощности до това къде ще се позиционира страната в производството на енергия от ВЕИ и има ли потенциал да бъде сред лидерите.

Какво е бъдещето на българската електропреносна мрежа, над която ще се стовари основната тежест на зеления преход, ще бъде тема на разговор с Ангелин Цачев, изпълнителен директор на енергийния системен оператор, а малко след него представители на електропреносните дружества ще могат да обяснят тяхната гледна точка за умните мрежи и децентрализацията на системата.

С локален фокус са още няколко важни части от програмата - ситуацията с липсващите мощности на ПАВЕЦ "Чаира" и ролята на енергийната борса в пазара на ток.

Откъде ще идва горивото

Вносът на горива и газ е сред най-горещите теми за Европа - катализатор на тези процеси стана войната в Украйна, довела до утихващата роля на Русия като търговец на континента.

Темата за диверсификацията на доставките на ядрено гориво ще бъде дискутирана от Елиас Гедеон, старши вицепрезидент по търговските операции в отдела за енергийни системи в Westinghouse Electric Company, и Азиз Даг, управляващ директор Westinghouse Electric Sweden и ръководител на глобалния отдел за бизнес с гориво.

Пъзелът на газовите доставки в България ще бъде разгледан в отделна дискусия с участието на директорите на "Булгаргаз" (Деница Златева), "Булгартрансгаз" (Владимир Малинов) и ICGB (Теодора Георгиева).