🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът: Започнахме да плащаме с 30-40% по-скъп газ от Западна Европа

Не е ясно как "Булгаргаз" ще стопи разликата в котировките на местния и европейския пазар, при положение че съхраненият в Чирен газ е 5-6 пъти по-скъп

Цените на природния газ ще продължат да падат на борсите и през май според фючърсите
Цените на природния газ ще продължат да падат на борсите и през май според фючърсите
Цените на природния газ ще продължат да падат на борсите и през май според фючърсите    ©  Надежда Чипева
Цените на природния газ ще продължат да падат на борсите и през май според фючърсите    ©  Надежда Чипева

В последната седмица на служебния кабинет се налага да обяснява защо природният газ на българския пазар е значително по-скъп от този на европейските борси. Президентът Румен Радев и енергийният министър Росен Христов неколкократно заявиха, че причината не е в тях, а във вече нагнетеният през миналата есен (пак по време на тяхното управление) скъп газ в хранилището в Чирен. Стигна се дотам, че Радев дори повдигна темата и в Брюксел.

Въпреки че разликата между тукашните цени и европейските котировки е около 30%, политическите партии мълчат по темата, която иначе беше основна преди предните избори.

Тази седмица обаче, 5 дни преди изборите, в писмо до президента, министерският съвет и директора на "Булгаргаз" едрият бизнес директно повдигна темата и излезе с призив за нови мерки и прекалкулации при цените на газа. Според асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява големите работодателски организации в страната, индустрията е товарена излишно заради лошите търговски практики и осигурените количества от страна на доставчика "Булгаргаз" с около 30 лв. за всеки закупен мегаватчас.

"По наши оценки тези разлики ще доведат до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари - април", заявяват още те.

Откъде идва разликата

Още миналата седмица "Капитал" публикува статията за разликата между моментните котировки на TTF борсата (най-ликвидния хъб) и тарифата на "Булгаргаз" през март месец. Няколко дни по-късно от държавния газов доставчик излязоха с позиция, в която обясняват, че по-високите цени се дължат на използваните количества от хранилището в Чирен. Но официалните данни показват, че през март количества от Чирен не са добивани. Според "Булгаргаз" обаче, това се прави чрез виртуални сделки, а не чрез физическо изпомпване и нагнетяване. Или казано иначе, поне на документи се вади скъп газ, който се заменя с по-евтин от пазара.

"За месец март е предвидено да се вземе природен газ от Чирен в обем от около 10% от общото количество", заявяват от държавния доставчик. По този начин реално се понижава средната цената на съхранение газ в "Чирен", без реално самия газ да се подменя, което е и излишно, след като на пазара има достатъчни количества.

Другата част от позицията на "Булгаргаз" е, че за референтна стойност за българските цени трябва да се следи индекса "месец напред", а не "ден напред". Средната стойност на индекса "месец напред" е 88.65 лв./мВтч, а цената на "Булгаргаз" за март е 106.74 лв. на мВтч. Прогнозното заявление на държавната компания за април е 103.08 лв./мВтч. Така разликата в тарифите пак е значителна - 15%.

За сравнение стойността на газа на пазара "ден напред" на TTF е 82.1 лв./мВтч.

Бизнесът

Изчисленията на работодателите са дори по-крайни заради допълнителната такса от почти 12 лв./мвТч, която се начислява от "Булгаргаз" на големите директни потребители. В случая 10% от оскъпяването при тях идва само от тази компонента.

Според изчисления на АОРБ разликата между прогнозираната цена през април и стойностите на индекса "месец напред" е почти 40%. Или 31.96 лв. на мВтч, идващи от разликата между априлската цена и очакваните 82.77 лв. на TTF борсата. От бизнеса напомнят още, че подобна разлика е имало и в предходните зимни месеци, когато са плащали с 20-30% повече от TTF борсата.

В позицията на работодателите се повдига въпрос и за петролната компонента на азерския газ, която би трябвало да сваля допълнително цената на микса в последните седмици и месеци. Интересното в случая е, че от работодателските организации се забавиха с позицията си, като бяха много по-активни през миналото лято в атаките си срещу правителството на Кирил Петков, когато цените на европейските борси бяха рекордно високи.

Без съмнение обаче най-трудната задача в следващите месеци на българския газов пазар ще остане как да се включи скъпия газ от Чирен в общия микс, без това да се усеща силно при крайния потребител. В момента разликата между спотовия пазар в Европа и балансовата стойност на количествата в Чирен е 5-6 пъти.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-?
    volarok

    Посредници?

    Нередност?
  • 2
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова
    • - 1
    • + 2

    Всеки се оправдава,че вината не е негова, но ние "дребните" потребители сме потърпевшите. Не стига,че не ни подпомогнаха, а и в къде къде по-богати страни,цените са по-ниски. Така ще е докато ръката,която яко стиска кранчето на входа е една. Надяваме се следващата зима се освободи и този пазар и конкуренцията и дългосрочните договори уреголират пазара

    Нередност?
  • 3
    plamenss avatar :-@
    plamenss
    • - 1
    • + 3

    Щом зеления чорап е тръгнал и той да се обяснява, че вината не е тяхна...

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 4
    • + 1

    Ами питайте Киро и Кокоро и Лореро - те нали ни обещаха най-евтиния газ от всички земни кълбета :)

    Нередност?
  • 5
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "dobadoba":
    да ги питаме, ама те не са на власт от почти година.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#5] от "Vasil Angelov":

    Това, че не са на власт не ги освобождава от отговорност :)
    Точно те не платиха на посочените от продавача сметки.

    Нередност?
  • 7
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Браво на бизнеса, че говори на тази тема и казва фактите. Да, по борсите цените са по-ниски и според мен Булгаргаз сключва неизгодни сделки, няма никаква свобода на енергийния пазар в България. Така ще откажат още хора да ползват най-екологичното гориво...

    Нередност?
  • 8
    txr16684307881149763 avatar :-|
    Slavka Peneva

    На документи е едно, а в действителност е друго, Булгаргаз прави каквто си иска и държавата по никакъв начин не го регулира, добре че са изборите, за да се намали цената, но о на това сме доволни.

    Нередност?
Нов коментар