Партийни рокади в енергетиката

Повечето от новоназначените в бордовете на четири ключови енергийни дружества са свързани с ГЕРБ

Промените в дружествата под шапката на БЕХ са направени дни след встъпването на служебния кабинет
Промените в дружествата под шапката на БЕХ са направени дни след встъпването на служебния кабинет
Промените в дружествата под шапката на БЕХ са направени дни след встъпването на служебния кабинет    ©  Юлия Лазарова
Промените в дружествата под шапката на БЕХ са направени дни след встъпването на служебния кабинет    ©  Юлия Лазарова

Само седмица след като служебното правителство на Димитър Главчев встъпи в длъжност, служебният министър на енергетиката Владимир Малинов направи промени в ръководните органи на ключови енергийни дружества, които са под шапката на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) - "Мини Марица-изток", "Национална електрическа компания" (НЕК), "Ай Си Джи Би" - операторът на българско-гръцката газова връзка, както и в дружеството, което ще отговаря за строителството на новите мощности в атомната централа - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности".

Така се продължава практиката държавната енергетика винаги да е обект на рокади при смяна на правителства, както нееднократно се случваше през последните години.

От сегашните се вижда, че повечето от новоназначените в бордовете на четирите енергийни дружества са свързани с ГЕРБ.

Промените в мините и АЕЦ

Като най-съществена изглежда промяната в държавните мини "Мини Марица-изток". На мястото на сегашния директор Илза Чинкова и като нов член на съвета на директорите влиза Тодор Тодоров. Чинкова беше назначена по времето на кабинета "Петков" преди 2 години по предложение на ИТН. По нейно време се сключиха най-големите сделки за износ на въглища - към Сърбия, но също така се достигнаха и рекордно лоши финансови резултати. Тя се задържа на поста доста по-дълго от други назначения в държавната енергетика през този период, в който се смениха няколко правителства. Новият член на съвета на директорите на държавните мини Тодоров е бивш шеф на дружеството по време на първия мандат на ГЕРБ, но също така и за кратко през 2022 г., когато съдът не разреши вписването на Чинкова.

Промяна има и в дъщерното дружество на АЕЦ"Козлодуй" - "Нови мощности", което беше създадено по време на ротационното правителство на Николай Денков. Там на мястото на подалия оставка Свилен Спасов е назначен Георги Добрев, който има "богата" визитка в държавната енергетика и Столичната община по време на управленските мандати на Бойко Борисов. В периода 2011-2012 г. Добрев е зам.-кмет на район "Оборище", а след това, когато Валентин Николов от ГЕРБ оглавява АЕЦ "Козлодуй" по време на първото управление на ГЕРБ, става ръководител "Управление Търговско" в централата. В момента АЕЦ "Козлодуй" също се управлява от Николов.

Добрев е бил също така изпълнителен директор в общинската фирма "Озеленяване" и в съвета на директорите на проектното дружество на "Южен поток". Може би най-важната длъжност, която е заемал, е в КЕВР, където осигуряваше мнозинство на ГЕРБ във взимането на решения в енергийния регулатор. Впоследствие обаче напусна комисията заради приети от парламента промени в начина на избор на състава на КЕВР.

В орбитата на ГЕРБ

Любопитно е, че от две позиции е сменен един и същ човек. Става въпрос за Момчил Ванов, който досега беше член на съвета на директорите на НЕК и член на надзорния съвет на "Ай Си Джи Би" и се свързва с "Продължаваме промяната". На негово място в НЕК е назначен Деян Иванов. А в надзорния орган на българско-гръцкото дружество, което оперира газовия интерконектор между България и Гърция, влиза Румяна Петрова. И двете назначения се считат за близки до председателя на енергийната комисия в парламента от ГЕРБ Делян Добрев.

Деян Иванов в момента е главен експертен сътрудник в енергийната комисия към Народното събрание. На последните парламентарни избори е трети в депутатската листа на ГЕРБ в Хасково, чийто водач беше Делян Добрев. В последните две години рокади в НЕК не бяха правени и като цяло ръководството беше едно и също.

Подобно на Иванов новият член на надзорния съвет на другото държавно дружество - "Ай Си Джи Би", Румяна Петрова също заема поста от позицията на експерт към енергийната комисия в Народното събрание. През годините тя е заемала различни постове в "Булгаргаз" по времето, когато изпълнителен директор беше Николай Павлов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • + 2

    Втора ГЕРБерска декада окончателно ще затрие България.

    Нередност?
  • 3
    violeta_1967 avatar :-|
    violeta_1967
    • + 1

    Следва Ангелин Цачев, шефа на ЕСО. Няма да е лошо да го попитат за рушветите по 50 000 лева, за да ти придвижат документите за присъединяване на ВЕИ бързо. Но за съжаление няма кой да го направи.

    Нередност?
Нов коментар