🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добромир Добрев: Банките са готови да кредитират, въпросът е доколко клиентите са

Изпълнителният директор на Райфайзенбанк България пред "Капитал"

Добромир Добрев    ©  Райфайзенбанк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Добромир Добрев е зам.-председател на управителния съвет на Райфайзенбанк България и изпълнителен директор с ресор корпоративно банкиране и капиталови пазари. Почти цялата му кариера е в структурите на банката и нейната група, където постъпва през 2003 г. Добромир Добрев ще бъде сред лекторите на дигиталната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал".

Всички знаем, че 2020 г. беше предизвикателна, но какви са очакванията ви за 2021 г. - ще могат ли банките да кредитират активно или ще са фокусирани да съхраняват стабилността си?

За разлика от финансовата криза, когато банките бяха част от проблема, при настоящата те са част от решението й. БНБ предприе мерки за над 9 млрд. лв., банките сами инициираха разсрочването на кредити. През пролетта, когато неизвестните за развитието на здравната криза и на икономиката поради ограничителните мерки бяха много, банковата система се доказа като стратегически сектор, който продължи да работи на пълни обороти. В началото имаше известно затягане на кредитните политики, но те постепенно бяха разхлабени: разбира се, с прилагането на разумна рискова политика, отговаряща на безпрецедентните условия. От друга страна, ние така или иначе бяхме подготвени за спад на икономическия цикъл, така че пренастройката стана бързо. Предизвикателствата по-скоро са свързани със запазването на здравето на служителите и клиентите и необходимостта от бързо развитие на дигиталните канали. Това означава необходимост от нарастващи разходи за дигитална трансформация при спадащи приходи.

И да отговоря директно на въпроса ви - банките са готови да кредитират активно, а капиталовите показатели и свръхликвидността са на такива нива, че системата е стабилна. Въпросът тук е доколко клиентите са готови да търсят кредитиране? Това зависи от това как ще се развие икономическата ситуация, която е резултат от здравната криза и ограничителните мерки за справяне с нея.

Колкото и да е трудно в момента да се правят прогнози, нашите очаквания са за ръст на кредитирането догодина в рамките на средата на едноцифрения диапазон.

Какви са наблюденията ви от ефекта на кредитния мораториум за вашите клиенти и каква част се връщат към редовно обслужване на заемите след края му?

На този етап е рано още да правим заключения, тъй като основната част от клиентите, подали заявление за разсрочване, ще започнат да изплащат своите вноски през ноември и декември, и ефектът от това ще се види в началото на следващата година.

Първите ни наблюдения са, че клиентите, възползвали се от временните мерки за разсрочване, имат желание да пристъпят към погасяване, но част от тях изпитват затруднения поради продължаващата несигурност и текущата икономическа ситуация, на която сме свидетели. В тази връзка непопулярното решение на ниво Европа, а и в частност в България, беше да се пристъпи към обичайните практики за преструктуриране на експозициите към клиентите в нужда. В този случай може да се подходи индивидуално според ситуацията на клиента, а не да се прилага стандартна мярка, която невинаги може да е ефективна. При всички случаи сме готови да посрещнем това предизвикателство заедно с клиентите, тъй като сме добре капитализирани и ликвидни.

Очаквате ли лихвите да останат на рекордно ниските си нива или може да видим покачване?

Лихвите ще останат ниски в обозримо бъдеще, а заради мерките за подкрепа на икономиките от централните банки тяхното повишаване още повече се отдалечи на хоризонта. Очаквам още години на ниски лихви.

Ниските лихви по-скоро са проблем за банките, тъй като са свръхликвидни, за което плащат такси, търсенето и обемите са по-ниски, съответно и приходите, а разходите за риск и дигитална трансформация растат. На този етап Райфайзенбанк се справя успешно с тези предизвикателства.

Банките и бизнесът 2020

На 2 декември ще се проведе конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Традиционният форум, който осигурява среща на финансовия сектор с различни по големина компании от различни сектори на икономиката, за пръв път ще се проведе в изцяло дигитален формат. На събитието топ мениджъри във водещи банки в страната очертават перспективите и предизвикателствата пред сектора, като тази година естествен фокус ще са последиците от пандемията. Акцент в програмата са и технологичните революции в сектора. Повече информация може да откриете на сайта на събитието, където има и форма за безплатна регистрация.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 1

    При условията които предлагате за юридически и за физически лица - аз лично не съм луд.

    Нередност?
Нов коментар