🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проучване на Reuters: ЕЦБ ще вдигне лихвите през юли

Управителят на Нидерландската централна банка подкрепя по-голямо нарастване

ЕЦБ ще трябва да вземе добре обмислено решение през юли
ЕЦБ ще трябва да вземе добре обмислено решение през юли
ЕЦБ ще трябва да вземе добре обмислено решение през юли
ЕЦБ ще трябва да вземе добре обмислено решение през юли

Все повече фактори сочат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши лихвения процент на следващата си среща, която е насрочена за юли. Проучване на икономисти, проведено от Reuters показва, че 46 от 48 участващи са отговорили, че окачват подобен ход на следващото заседание.

Управителят на Нидерландската централна банка Клаас Кнотс пък стана първият член на управителния съвет на ЕЦБ, който се обяви в подкрепа за повишаване на лихвения процент с половин процентен пункт.

Повишаването на лихвения процент не би било изненада, като президентът на ЕЦБ Кристин Лагард няколко пъти заяви, че подобен ход е възможен. Тя обаче поясни, че подходът на европейската институция ще се различава от този на Федералния резерв на САЩ главно по това, че ще бъде един много по-плавен процес.

Фед повиши основния си лихвен процент с половин пункт, с което той достигна интервала 0.75-1%. Покачването е най-рязкото от 2000 г. насам и идва в отговора на растящата инфлация в САЩ, която през март достигна 40-годишен връх от 8.5%.

Проучването

Изследването на Reuters показва, че 26 от участващите очакват лихвеният процент да се покачи с половин процентен пункт след следващите две заседания на ЕЦБ. Други 18 смятат, че лихвеният процент по депозитите ще се повиши само с 25 базисни пункта през третото тримесечие, а двама - само с 10 базисни пункта до -0.40% до края на тримесечието.

Още по-ясно мнозинство очаква лихвите вече да не са отрицателни до края на годината. Около 90% от икономистите, или 43 от 48, са на мнение, че лихвеният процент по депозитите ще бъде 0% или по-висок дотогава, а 44% казват че дотогава стойността му ще е достигнала 0.25%.

"Има широка подкрепа за прекратяване на политиката на отрицателни лихви в ЕЦБ, но те ще предприемат много предпазлив подход към нормализирането на политиката в светлината на значителна макронесигурност и опасения относно забавяне на растежа", каза пред Reuters Йенс Айзеншмид, главен европейски икономист в Morgan Stanley.

Това би оставило ЕЦБ доста зад Федералния резерв, който се очаква да вдигне лихвата до около 2-2.25% до края на тази година. Проучването обаче също така установява, че времевият прозорец за повишаване на лихвите се затваря. Вероятността за рецесия през следващите 12 месеца е 30% и е класифицирана като "сериозна".

Агресивният подход на Кнот

Проучването като че ли не дава голям шанс идеята на Кнот реално да се реализира. Той заяви, че в момента смята, че правилният подход би бил увеличение от 0.25 пр. пункта, но ако новите данни покажат, че това не би било достатъчно, то е редно да се вземат произлизащите от това решения. "Въз основа на настоящите познания предпочитам да повишим лихвения процент с четвърт процентен пункт - освен ако новите входящи данни през следващите няколко месеца не предполагат, че инфлацията се разширява допълнително", казва той. "Ако случаят е такъв, не трябва да се изключват и по-големи увеличения. В този случай една логична следваща стъпка би била [на] половин процентен пункт", добавя той.

ЕЦБ за последно повиши лихвите през 2011 г., като според някой експерти това е бил един от факторите, причинил кризата в еврозоната следващите няколко години. "Това е първото подобно изявление, което оспорва ангажимента на ЕЦБ за постепенно затягане", каза Фредерик Дукрозе, стратег в Pictet Wealth Management. "Сега това също е предложение, на което гълъбите (управителите на централни банки, които се застъпват за по-плавен и обмислен подход към ситуацията) могат да се противопоставят. Бих следял внимателно реакцията им през следващите дни", добавя той пред Financial Times.

Все още няма коментари
Нов коментар