🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Smart Factoring - "умното" факторинг решение за бизнеса в нужда

Компаниите могат да получат свеж паричен ресурс бързо, лесно и без излишна бюрокрация

Smart Factoring - "умното" факторинг решение за бизнеса в нужда
Smart Factoring - "умното" факторинг решение за бизнеса в нужда
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

Smart Factoring е частно факторинг дружество, действащо извън рамките на традиционните банкови институции. Компанията е част от портфолиото на YNV Group, мултинационален холдинг, който управлява 8 бранда в три бизнес направления: технологии, финансови услуги и недвижими имоти.

Smart Factoring предлага иновативно финтек решение, като се стреми да отговори на нуждите на сектора за изцяло дигитализиран модел на управление на факторинг процеса - от кандидатстване до управление на транзакциите. Мисията на компанията е да разчупи представите за модерна факторинг услуга, като направи този вид финансиране по-достъпен и удобен за бизнеса в страната. Чрез пълен набор от дигитализирани факторинг услуги Smart Factoring предоставя на клиентите си възможност да получат оборотен капитал, който да подкрепя финансовата стабилност, растежа и успеха на малките и средните предприятия в България.

Изпълнителен директор на Smart Factoring e Силвия Младенова. Повече от 18 години тя заема различни позиции, предимно ръководни, в изтъкнати банкови институции. В Smart Factoring Силвия Младенова влага своето успешно разбиране за стартиране на нови проекти и ефективното им извеждането до пълноценен растеж.

Малките и средните фирми са най-важната част от икономиката на България със среден дял от почти 99% в общия брой на предприятията. През 2021 г. броят на заетите в тях е 74.2% от всички работещи. Те осигуряват добавена стойност в размер на 66.5% от тази на цялата икономика и този дял стабилно нараства. На фона на това обаче именно малките и средните фирми са най-застрашени от моментна или по-дългосрочна липса на свеж финансов ресурс. Именно тук идват решенията на факторинг компаниите, които стават все по-надежден партньор на бизнеса в България и по света.

Но какво всъщност е факторингът? Най-общо това е алтернативна опция за финансиране, която осигурява бърз достъп до оборотен капитал за бизнеса. По-конкретно - услугата позволява на компаниите да продават своите вземания под формата на фактури на трета страна с отстъпка. В замяна факторът осигурява незабавно плащане - обикновено до 90% от общата стойност на фактурите. Всичко това става без изискване за допълнителни обезпечения като недвижими имоти, машини или инвентар.

Кой може да се възползва

От услугата могат да се възползват фирми от всякакъв размер в почти всяка индустрия. Макар и недотам познат сред бизнеса, всъщност секторът расте стремглаво в последните години и през 2022 г. прехвърленият оборот надхвърля 15 милиарда лева, или около 10% от БВП. Въпреки това развитие държавата ни все още изостава от Западна Европа, където процентът от БВП е в рамките на 20-25%.

А каква е разликата между факторинга и банковите кредити? По-бързата обработка, по-голямата гъвкавост и по-големият контрол върху средствата, отговарят експертите на международната YNV Group, която разширява портфолиото си от компании в България, представяйки своето "умно" факторинг решение - Smart Factoring.

Целта е да се представи нов поглед върху този бизнес в България и региона, използвайки изцяло дигитални действия, опростени процеси и прозрачно ценообразуване. Видовете факторинг, които компанията предлага са:

  • вътрешен факторинг с регрес и без регрес
  • експортен факторинг без регрес
  • сконтиране на единични фактури.

Това богато портфолио позволява на бизнеса да има достъп до подобрен оборотен капитал, увеличени продажби и фокус върху оперативната работа, подобрено платежно поведение на купувачите, кредитна проверка и защита при нови клиенти.

Добрият пример

Примерите за това кой може да се възползва от факторинга са много, като услугата е ценно решение за фирми, които зависят от външни фактори, сезонни и експортни дружества, които могат да изпаднат в нужда по независещи от тях причини. Експертите подпомагат редица компании от различни точки на страната, например София, Пазарджик, Пловдив, като те са от малки (1-10 служители), до по-големи (500 заети).

За сезонни бизнеси факторингът може да помогне за преодоляване на разликата между периодите на високи и ниски продажби, като осигурява постоянен паричен поток през цялата година. За експортните предприятия пък услугата помага за намаляване на риска от неплащане от международни клиенти и може да осигури достъп до оборотния капитал, необходим за финансиране на експортни поръчки. Например износител на плодове може да трябва да изчака 60 дни, за да получи плащане от чуждестранен клиент. Но в същото време той трябва да плати предварително разходите за труд, опаковане и транспорт. Чрез използването на факторинг този проблем може да се реши с незабавен аванс върху неплатените фактури, което позволява на фирмите да покрият разходите си и да продължат дейността си без забавяне. А ако се наложи внезапно увеличение на оборотния капитал? Няма проблем - тук факторинг услугата отново може да помогне с увеличаване на оборотния капитал, което да позволи на компанията да реализира по-голяма поръчка например.

На фокус

Услугите на Smart Factoring са насочени предимно към малки и средни компании в сферите на производството, търговията и услугите с висока добавена стойност. "Факторингът е бързо и лесно решение за подобряване на ликвидността и защита от неплащане, за което не се изисква обезпечение и не повишава задлъжнялостта на фирмите", обясни изпълнителният директор на компанията Силвия Младенова. Тя уточни, че финансирането е за оборотни средства и може да расте неограничено спрямо продажбите на бизнеса. А тази възможност би била от огромна помощ за редица фирми, които се опитват да се задържат на пазара въпреки рисковете.

Smart Factoring вижда възможност за промяна на средата, като прави деловата реалност по-лесна, по-бърза и по-продуктивна за устойчивото развитие на бизнеса", коментира Младенова. Освен това, използвайки технологичния опит на компаниите от групата, експертите са изградили система за противодействие на финансови измами.

От лесно по-лесно

Услугите на компанията са на разположение на всеки благодарение на онлайн формата си. А удобството на клиента е гарантирано, тъй като:

  • Няма нужда от физическо посещение - услугата е изцяло онлайн.
  • Процесът от кандидатстване до получаване на средствата е автоматизиран.
  • Дори и една фактура може да бъде сконтирана от Smart Factoring.
  • Кредитна застраховка гарантира стабилността на компаниите в условия на потенциални икономически или политически сътресения.

Основният приоритет на Smart Factoring е предоставянето на по-ясна информация за тази услуга, тъй като тя предлага редица ползи и преимущества, ценни в ситуации на криза или нестабилни икономически условия", обобщи изпълнителният директор Силвия Младенова. А това е особено важно за фирмите, които в несигурни моменти или рискови пазарни ситуации могат да разчитат на доверен партньор, който не се нуждае от допълнителни гаранции и взема решенията бързо и без излишна бюрокрация.