🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тънкости за енергийно ефективен дом

Битовите потребители имат по-ограничени възможности за енергийни спестявания в сравнение с индустрията

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Битовите потребители имат по-ограничени възможности за енергийни спестявания в сравнение с индустрията.
  • Новите технологии могат да окажат неподозиран ефект върху сметките за ток.
  • Използването на ВЕИ за собствени нужди също става по-достъпно и изгодно.

Най-евтината енергия е неизползваната енергия. Така най-ясно може да се обобщи важността на енергийната ефективност. Проблемът е, че в България хората не са достатъчно запознати с възможностите за енергийни спестявания и ползата от тях. Страната е поела ангажимент към ЕК да постигне определена енергийна ефективност, или за по-ясно – да намали разходите за енергия на национално ниво, но е изключила домакинствата като инструмент за това. Докато в повечето страни от ЕС крайните потребители получават стимули, за да обновят електроуредите си или за ремонти, които водят до енергийни спестявания. И това се отчита от националните власти в общия план за енергийна ефективност.

Може да звучи маловажно, но истината е, че старите хладилници и фризери например консумират големи количества електроенергия, понякога до три пъти повече от новите. Когато този ефект се мултиплицира в един милион домакинства, годишно може да се спести ток, колкото би произвел АЕЦ "Козлодуй" за 17 дни. А пресметнато в пари, това са над 170 млн. лева.

Ако същият модел се приложи при отоплението, осветлението, готвенето и другите домакински дейности, в крайна сметка ще се окаже, че енергийната ефективност има много сериозно финансово изражение. И всъщност разходите за нови уреди или ремонти (например саниране, нова дограма и др.) са инвестиция, която се изплаща за няколко години.

Направи си сам

Съществуват много начини едно домакинство да намали своята консумация на енергия. По-важното е, че това може да бъде направено, без да има негативно влияние върху качеството на живот. Дори напротив.

На първо място в съзнанието на повечето хора, когато се спомене енергийната ефективност, вероятно излиза санирането. Което е разбираемо предвид факта, че през последните години държавата похарчи над 2 млрд. лв. за обновяване на многофамилни жилищни сгради, обяснявайки как разходите за отопление на хората ще спаднат с 30%. Но този подход невинаги е най-ефективният по отношение на разходите и ползите, особено като се имат предвид качеството на извършените ремонти и отзивите на бенефициентите. Има много по-евтини решения, които биха спестили бързо средства за ток – например смяна на осветителните тела с LED крушки. Колкото и банално да изглежда, това решение може да доведе до 5% по-ниски сметки. То има смисъл дори при наличието на по-стари енергоспестяващи лампи (CFL).

В примера с хладилника може да се постигне много по-голям ефект при много по-голяма първоначална инвестиция. Понижаване на консумацията на уреда само със 100 вата означава 15 лв. по-малко на месец. А това е 30% от средните месечни сметки за ток на домакинствата през пролетта и есента. От държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) посочват още, че дори самата температура в хладилника и фризера също е от значение, тъй като за всеки градус по-надолу се изразходва почти 11% повече електроенергия. Точно за това новите уреди имат дигитални терморегулатори.

Използването на съдомиялна машина също е енергоефективно решение, макар все още да битува обратното мнение. Уредите от клас А и нагоре изискват около 1 кВтч (20 ст.) електричество и 10 литра вода за измиването на едно зареждане. Според изчисленията на АУЕР, за да бъде измито същото количество съдове на ръка, ще са нужни поне с една трета повече енергия за затопляне на вода и от 5 до 10 пъти повече вода. Съвсем отделен въпрос е спестеното време и възможността да се ползват нощните тарифи за ток при съдомиялната.

При готвенето пък може да се постигне ефективност дори без да се купуват нови уреди. Така например адекватното използване или на готварска печка, или на микровълнова според количеството и вида на храната може да спести до 20% от обичайните разходи за ток. Също така електроуреди като кафе машина, кана или уред за варене на яйца спестяват ток в сравнение с използването на готварската печка за всички тези дейности.

Енергийните експерти посочват още, че смяната на обикновените смесители в кухнята и банята с термостатични или дори едноръкохваткови намаляват консумацията на енергия и вода, тъй като се намалява времето за смесване на топлата и студената вода.

Скок от 32- на 55-инчов екран може да доведе по-голяма консумация на енергия.

Единственото изключение от правилото на новите електроуреди прави телевизорът. И то не защото технологиите са по-неефективни, напротив - LED екраните консумират значително по-малко ток от старите кинескопи, LCD и плазми. Проблемът идва от размера. С падащите цени на тези уреди хората решават да имат все по-големи телевизори, което рязко неутрализира ефективността на новите технологии. Така например скок от 32- на 55-инчов екран може да доведе до 50-70% пъти по-голяма консумация на енергия.

Ключът е в отоплението

Най-голям потенциал за постигане на енергийна ефективност безспорно има при отоплението (или охлаждането през лятото), тъй като именно тук е и най-големият енергиен разход за домакинствата. Според експертите по енергийна ефективност първото и основно правило, независимо от начина на отопление, е уредите да не се спират напълно през деня или дори когато от жилището ще се отсъства за няколко дни. Обяснението е, че когато домът изстине, ще е нужно много повече енергия да бъде затоплен отново, отколкото ако се поддържа някаква относително постоянна температура. Така например климатиците, конвекторите или радиаторите на парното биха могли да се оставят да работят на по-ниска степен, когато в помещенията няма никого.

Спестявания на лизинг

За финансиране на енергоспестяващи уреди, инсталации или цялостни системи освен традиционните банкови кредити може да се ползват и т.нар. ЕСКО договори. Те не се предплащат от клиента, а инвестицията се възвръща сама въз основа на направените икономии от сметките за комуналните услуги - най-вече ток, парно, газ. Идеята е, след като бъдат внедрени енергоефективните мерки, собственикът на имота да продължи да плаща същите суми както преди, а фирмата изпълнител да получава разликата до реалното потребление. Срокът на откупуване обикновено е дълъг - от 3 до 10 години в зависимост от проекта.

В България вече има редица фирми, които предлагат подобни услуги, но те са насочени по-скоро към бизнеса, където възможностите за оптимизации са много по-големи. Въпреки това очакванията в сектора са, че ЕСКО договори за апартаменти или къщи ще стават все по-често срещани.

Иначе, ако става дума за отопление с ток, най-доброто масово решение за оптимизиране на разходите е използването на добър климатик. Термопомпите, каквото по същество са климатиците, имат много висок коефициент на полезно действие - с единица консумирана енергия отдават 4-5 единици топлина. Освен това са лесни за експлоатация и позволяват седмично програмиране, което допълнително оптимизира дейността им. При наличие на система за парно (с тръби и радиатори) биха могли да се ползват и климатици, които вместо въздух затоплят вода. Тяхната цена е значително по-висока (около 10 хил. лв.), но пък ефективността им е още по-голяма, а биха могли да подгряват бойлери. Проблемът е, че външните тела на тези климатици заемат повече място, което ги прави подходящи по-скоро за къщи.

Пак при такива имоти има много повече възможности за използването на слънчевата енергия, макар и не толкова за електричество (виж карето), колкото за топла вода. Една покривна инсталация със съответния бойлер излиза под 2000 лв., а реално може да осигури безплатна топла вода през почти цялата година в зависимост от географското положение. Дори да се използва електрически бойлер, също има възможност да се постигне по-голяма ефективност. Традиционната практика уредът да се включва само при нощната тарифа невинаги е най-ефективна, защото обикновено температурата се увеличава почти до максимума, за да "издържи през целия ден". Анализите на АУЕР показват, че ако бойлерът се държи постоянно включен при нива около 60°С, разходите за ток биха били по-малко. От друга страна с икономиите не трябва да се прекалява, тъй като при температури, по-ниски от 60°С, се създават условия за развитие на болестотворни бактерии.

За топлофицираните жилища решението е в модернизирането на сградната инсталация и трансформирането ѝ от вертикална (каквато е във всички по-стари сгради) в хоризонтална, което елиминира почти напълно общите такси мощност и кражбите от съседи. Макар това да изглежда скъпо и сложно начинание, практиката показва друго. Такива проекти вече са изпълнени в Пловдив от частната топлофикация на ЕВН. По данни на дружеството преустройството на общите части на сградната инсталация е струвало средно по 377 лв. с ДДС на апартамент, а разходите по преустройство вътре в жилищата варират между 600 и 700 лв. "Конкретната сума зависи от начина, по който всеки от тях предпочете да бъде извършен ремонтът в имота му", обясняват от ЕВН. При всички случаи обаче преустройството на отоплителната инсталация излиза около 1000 лв. на апартамент и може да се избие от намалените сметки за осем-девет години. Бонус е независимостта от съседите и сигурността, че се плаща само за реално потребеното.

При използването на природен газ за отопление и топла вода от най-голямо значение е котелът. Освен чисто технологичните му качества той трябва да бъде и правилно оразмерен за съответния имот, така че да работи оптимално.

Умните технологии

Именно по линия на енергийната ефективност все по-популярни стават смарт решенията за дома, които пестят енергия. Използването на интелигентни термовентили за радиатори, конвектори и подово отопление, "умни" контакти за управление на електроуреди, релета за задвижване на щори, за усилване или намаляване на силата на осветлението, датчици за отворен прозорец, движение и осветеност и др. не само подобряват комфорта, но и помагат да бъдат намалени разходите за отопление, охлаждане и осветление. Интелигентните измервателни устройства позволяват още данните за потреблението да бъдат сравнявани с предишни периоди, могат да подготвят доклади, които да се получават по имейл, а и да сигнализират при отклонение от обичайните стойности.

Проблемът е, че все още цените на тези системи са твърде високи и не биха могли да се компенсират с постигнатите икономии. На пазара има редица фирми, които предлагат както единични, така и цялостни решения за автоматизиране на дома, като цените в двата случая са съпоставими. Така например смарт контролер за един радиатор (без значение дали е парно, газ или термопомпа) струва 100-150 лв., толкова е и безжичният терморегулатор, който следи влажността и температурата в дома и управлява отоплението или охлаждането. Дори само за да направите осветлението си "умно", ще трябва да платите минимум 180 лв., и то без да се включват високотехнологични LED крушки. Пакетните предложения са по-добри, но пак изискват сериозна първоначална инвестиция, което ги превръща по-скоро в технологични играчки, отколкото в устройства за постигане на енергийна ефективност. С все по-масовото им навлизане обаче вероятно това ще се промени.

Показателно е, че вече има примери за цели умни сгради, които сами произвеждат необходимата им енергия и управляват целия процес. Във виенският квартал Асперн например от няколко години се правят експерименти и анализи за това доколко ефективно е енергийното потребление на сградите да се управлява чрез автоматизирана и интелигентна система. Данните, които вече са налични, показват сериозни спестявания както на енергия, така и на CO2 емисии. Ефектът обаче се постига с интеграцията на редица технологии и цялостни решения за управление на електроенергийната мрежа, ВЕИ, съхранение на ток и зареждане на електрически коли, индивидуалното потребление в жилищата и т.н.

ВЕИ за собствено производство

Ако преди две години монтирането на покривни соларни панели за производство на ток беше сложно, бюрократично и скъпо начинание, което евентуално би се изплатило след минимум 10 години, днес ситуацията е коренно различна. Подобна инвестиция вече може да се възвърне за по-малко от пет години заради комбинацията от чувствителното поевтиняване на самите панели и свързаното с тях оборудване и по-високата им ефективност. Но също така и поради факта, че държавата направи няколко ключови промени в законодателството, които значително облекчават административния процес за изграждането на най-малките фотоволтаични централи.

Цената на оборудването на фотоволтаичните модули е с около 30% по-ниска спрямо 2017 г., като разходите за панели с обща мощност от 5 кВт (което е предостатъчно за едно домакинство) вече е 7-8 хил. лева. При сегашните условия за битовите потребители инсталацията на покривна соларна централа трябва да се разглежда по-скоро като вариант за оптимизиране на разходите за електроенергия, отколкото като инвестиция с цел печалба. В този случай няма необходимост от създаването на фирма, воденето на счетоводство и заплащането на редица такси към разпределителните дружества. Минусът е, че невинаги може да се използва цялата произведена енергия, което намалява ползите и увеличава срока за възвръщане на инвестицията.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • + 4

    Абсолютно точни напътствия , всичко описано сме започнали да правим поетапно , първото разбира се е ,шесткамерни дограми с всесезонно стъкло ,което подобри качеството на регулация на температурата в помещенията ,енергията изпозвана зиме и лете намаля драстично ,въпреки ,че живея в район с температурна инверсия до над 70 градуса зима и лете , така ,че от там се почва ,а всичко останало е допълнение ,до там ,че да сме енергиино независими след 2-3 години ,когато смятам колите ми да са на ток ,а соларите над гаража ми да ми осигуряват същия безплатно .

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 1

    Чудесна тема. С добър поглед и много идеи. Но защо винаги се говори за икономии и действия от страна на един потребител или на едно семейство. От тях зависи много малко. Те ползват това, което е на пазара. Обърнете сериозно внимание на производителите и маркетинговите им политики, защото от там идват големите енергийни разходи. За пример (без фирми само принципно) - на около всеки 6 месеца неизброимо количество нови мобилни телефони, нови модели телевизори, лаптопи, таблети и настолни компютри. За такова време просто няма как и от къде да създадат нещо генерално ново. Също и с автомобилите - всяка година нов автомобил от почти всички класове. Същото и с дрехите - много некачествено производство. И всичко това има нужда от енергия. Разбирам, че парите трябва да се движат , за да носят печалба, но на каква цена. Реално се произвеждат прекалено много некачествени продукти, които маркетинговите отдели представят като иновативни и модерни, И на практика имаме преразход на енергия. Да, защото изхвърляме старото, за да използваме новото и трябва да вложим отново енергия за да преработим отпадъка. Като пример - всеки от нас се е сблъскал с дефектирала невъзстановимо пералня, фурна и каквото се сетите още, след изтичане на гаранционния срок. Ето на това трябва да се обърне внимание и да се предприемат съответните действия. И да не се заблуждават умишлено хората, че добрите стоки са много скъпи. Технологиите за производство са изчистени максимално от дейности генериращи загуби.
    Възможността едно семейство само да генерира нужната му енергия е превъзходна. Но властите не дават възможност за достъп до финансовите фондове от ЕС за отделното семейство. Всичко е насочено към големи проекти на партийната номенклатура.
    Относно отоплението, всички сме свидетели на това как всяко семейство полага усилия да смени дограма и да направи изолация със собствени сили.
    От тези причини трябва да се започне, а не да се вменява вина и задължение на потребителя за намаляване разходите на енергия.

    Нередност?
  • 3
    koger.bg avatar :-|
    koger.bg

    Строителството на нискоенергийни къщи или енергийно ефективни сгради обикновено се изпълнява чрез сглобяеми конструкции. Съвременните сглобяеми къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла.

    Нередност?
  • 4
    koger.bg avatar :-|
    koger.bg

    Относно лична оферта или повече информация за строителство на сглобяема къща, моля посетете нашия сайт:
    https://koger.bg/ сглобяеми-къщи/

    Нередност?
  • 5
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    Сглобяеми къщи (също известни като къщи със сглобяема конструкция или модулни домове) са къщи, произведени извън обекта, преди да бъдат транспортирани до новото им място и сглобени на обекта от специалисти строители на сглобяеми еднофамилни къщи или монтажници на къщи с метална или дървена конструкция. В Koger именно този процес на прецизно сглобяване и точно изпълнение ни позволява да работим с клиенти в страната, които са практично функционално ориентирани и детайлно качествено запознати и ограмотени за да създадем енергийно ефективни къщи, които да отговарят на всеки един от техните критерии и стандартите за нискоенергийна сглобяема къща. Крайната привлекателност на предварително заготвените домове е, че купувачите могат да работят с дизайнерски екип, който да им изготви индивидуален проект  - давайки им шанс да си построят мечтаната сглобяема къща от нулата според техните изисквания и очаквания по най-високите стандарти за качество и без предразсъдъци по отношение на строителство на сглобяеми къщи.
    https://koger.bg/ %d1%81%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b8/

    Нередност?
  • 6
    imn1480060636511658 avatar :-|
    Amy Lewis

    Отоплението / охлаждането на дома е най-големият разход на домакинството. За да се оптимизира максимално, винаги е най-изгодно в дългосрочна перспектива, да се използват умни устройства и продукти. Дали ще са умни термоглави https://smartarena.bg/produkt/smart-trv-termoglava-radiator/ или да си направите климатика смарт https://smartarena.bg/produkt/wifi-smart-kontrol-klimatik/ или пък бойлера https://smartarena.bg/produkt/wifi-klyuch-za-boiler/

    Нередност?
Нов коментар