🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българите движат имотния пазар в Бургас

Цените остават стабилни въпреки отлива на чуждестранни клиенти. Созопол се радва на голям интерес

Shutterstock    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цените на имотите в Бургас остават стабилни през 2019 г. и запазват нивата от предходната година, казват брокери на недвижими имоти в морския град. За качественото строителство, особено в центъра на града и в близост до Морската градина, винаги има купувачи, отбелязва Борис Къдрев от агенция "Омега". В кв. "Лазур" средната цена на жилищата е около 1200 евро на кв.м. По-луксозните имоти стигат и до 1800 евро на кв.м. И все пак в сравнение с 2018 г. се забелязва отлив на купувачи, смята Деляна Цонева, собственик на бургаската агенция "Лотус". Преди години тя е работила предимно с руски клиенти, сега те са единици. "Руснаците напуснаха българския имотен пазар. Много от тях препродадоха имотите си по Южното Черноморие, и то на цени, с 50% по-ниски от тези, на които са ги придобили", казва Цонева. Днес клиентите на имоти в Бургас са предимно български граждани, които търсят панелни апартаменти в кварталите на града, тъй като не могат да си позволят по-луксозни имоти в централната част. В кв. "Славейков", където цените по традиция са най-ниски за Бургас, се забелязва леко покачване до нива от 750 – 800 евро на кв.м.

Потенциалът на новото строителство в центъра на Бургас почти е изчерпан. Единици са подходящите стари къщи, на мястото на които могат да се построят нови жилищни комплекси, казва Антоана Димитрова, брокер в бургаския офис на агенция "Явлена". И все пак нови възможности за купувачите се очертават заради новостроящия се голям затворен комплекс между кварталите "Славейков" и "Братя Миладинови", както и в други райони на морския град.

Добра инфраструктура – добри продажби

Там, където е изградена добра инфраструктура, се реализират и най-добри продажби на имоти, подчертават брокерите от агенция "Омега". Типичен пример според тях са Бургаските минерални бани. В курортния район през последните години се продават много луксозни къщи на цени от 120 000 – 150 000 евро. "Това място също е предпочитано от купувачите заради добрата инфраструктура, изградена в района", подчертават от агенцията. Тук община Бургас е инвестирала в изграждането на зелен парк и на басейн с минерална вода. Отново най-често купувачите на такива имоти са българи, които са работели дълги години в чужбина, но желаят да се завърнат в България. Потенциал за строителство има и в бургаските квартали "Банево" и "Ветрен", където цените на къщите са около 80 000 евро. Разкриват се нови възможности в района на Пети километър, в землището между двата мола – "Плаза" и "Странд мол". Там вече върви строителството на няколко нови сгради, обособени в жилищен комплекс. С изграждането на Северния обход на Бургас интересът към имотите в тази част на града също нараства, казват брокерите.

Спад на търсенето на ваканционни имоти

През 2019 г. се забелязва спад на цените на имотите дори в най-търсения за инвестиции курорт – Созопол. Според брокерите от агенция "Омега" цените там бележат спад от около 100-150 евро на кв.м в сравнение с предходната година. Почти няма чуждестранни купувачи. Основните клиенти отново са българи, които в повечето случаи търсят да купят ателие или едностаен апартамент на цени от около 35 000 – 40 000 евро. 90% от сделките са за жилища в новия град и в най-новата част от Созопол - местността Буджака. "Забелязва се засилен интерес от страна на българските клиенти към ваканционни имоти в Созопол. Причината е и в ниските лихви, които дават банките. По тази причина хората предпочитат да инвестират парите си в имоти", казват брокерите. По-слабо е търсенето в Приморско и останалите градчета по Южното Черноморие. Слаб остава и интересът към купуване на имоти в Слънчев бряг. Според Деляна Цонева от агенция "Лотус" една от причините, поради които българите отказват да закупят ваканционен имот по Южното Черноморие, е прекалено високата такса за поддръжка в комплексите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 2

    Снимката е страхотна.

    Нередност?
Нов коментар