🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Варна - морският шампион при имотите

По брой сделки морската столица е в топ 3 в страната

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

След като негативната тенденция рязко се обърна в края на 2014 и 2015 г., пазарът на жилищни имоти във Варна продължава възходящия си тренд и през 2019 г. Това се отнася както към динамиката на сделките, така и към строителната активност. Траен е ръстът и при броя на издадените разрешения за строеж на нови сгради, и в разгънатата им застроена площ, и на броя на жилища в тях. По брой въведени в експлоатация жилищни сгради през първите шест месеца на 2019 г. Варна държи първенството в страната със 101 от общи 600 обекта. А що се отнася до покупките на жилища в морската столица, годината може да се окаже не по-лоша от предходната, при това независимо от забавянето им в първите й месеци. Според данните на Агенцията по вписвания за деветмесечието на 2019 г. броят сделките е малко над 9000 и е почти равен на този за същия период на 2018 г. (понижението е под 1%). По този показател Варна изпреварва значително Бургас и се подрежда в тройката на най-големите имотни пазари в страната след Пловдив и София.

Накратко - имотният пазар във Варнa расте и се променя и в това няма спор. Стандартът на живот на жителите на морската столица се повишава и това ги прави по-взискателни при покупките. Купувачите обръщат внимание на качеството, готови са да платят повече, като цените вървят нагоре, казват имотните експерти. А по-малкият брой сделки обясняват с по-дългия период на избор на жилище, а не с по-слаб интерес. Най-търсени остават апартаментите с една и две спални. Това донякъде обяснява и тяхното доминиране при въведените в експлоатация сгради. Според данните на НСИ за първите две тримесечия на 2019 г. те са близо 80% от общо построените.

Експертите на имотния пазар открояват две нови тенденции във Варна. И двете са резултат от повишаването на стандарта на живот на варненци, както и на подхода им на ценители на комфорта и дори на културата. Едната тенденция е повишеният интерес към покупката на жилища в затворени комплекси, като таксите за поддръжка в тях вече не притесняват толкова купувачите. Втората - инвестиции в реновирани сгради, паметници на културата, в централните части на града. Цените на тези имоти са доста високи, но пък й апартаментите там са големи и луксозни.

Варна държи второ място по цени на имотите след София. По оценка на различни участници в местния пазар акумулираният ръст през 2019 г. е в рамките на между 2 и 5% на годишна база, което показва един стабилен пазар без резки движения.

Все още няма коментари
Нов коментар