🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Интериорът на дома: От минимализъм до индустриален стил

Възможностите са неограничени, въпрос на индивидуален подход и творчество

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Интериорният дизайн на всяко жилище изисква индивидуален подход и творчество, а не сляпо следване на модни тенденции или постове в социалните мрежи, казва Галина Бумбалова, партньор и управител на фирмата за интериорен дизайн и производство на мебели "Панта дизайн студио". Има хора, които не изневеряват на интериорните си предпочитания цял живот, други предпочитат да експериментират често с различни стилове в обзавеждането на дома си. Какви все пак са актуалните тенденции при интериорния дизайн?

Минимализмът властва в интериорния дизайн години наред – изчистен дизайн, опростени форми, без тежки мебели, липса на декорация и орнаменти. Домът е прочистен от всичко излишно - дори врати и стени, за да се осигури простор, светлина и чистота. Минималистичният стил в интериора отразява съвременния динамичен начин на живот – спокойствието на опростените и олекотени форми "поглъща" стреса и шумотевицата на външния свят.

Мотото "по-малко е по-добро" обаче започва да отстъпва на други стилови предпочитания в обзавеждането у нас, разказва Галина Бумбалова. Набира популярност визията ар деко, в стил литературната и филмова класика "Великия Гетсби". Дизайнът внушава лукс и блясък – бохемска визия на пространствата, комбинации от разнородни текстури, мебели с повече цветове, метални елементи от злато и мед, много декоративни детайли.

Предпочитан остава и индустриалният стил с дизайнерски решения, изпълнени от бетон, тухли, кабели, тръби, незакрити инсталации. Индустриалните мебели са с нарочно видими детайли като болтове и нитове. Макар да звучи незавършено и грубо, когато се вложат фантазия, прецизност и баланс, се получава стилен интериор, подчертава Галина Бумбалова.

Биофилията е модерна тенденция в интериора, която се стреми да свърже човека с естествената му среда. Усещането за природа се пресъздава с много камък, дърво и растителност. След напрегнат и забързан ден в градската джунгла човек търси спокойствието на природата и естествените материали. Дървесните декори компенсират отсъствието на двор и градина. Други форми са флоралните принтове и вертикалните градини с естествени растения, разказва Бумбалова.

Почитатели набира и екологичният интериорен дизайн. Мнозина не искат да се разделят със старите мебели не по финансови причини, а от сантименталност и грижа за природата. Реставрират дървените мебели, а на металните откриват някаква друга, полезна роля в жилището.

Актуалните тенденции в интериорния дизайн са меките форми, без остри ъгли и ръбове. Мебелите са с повече детайли, с миксирани финиши и текстури. Предпочитаните материали са дърво, гранит, и метал. Мраморът, мозайката и материалите със сходни декори се завръщат триумфално в интериорния дизайн, казва Бумбалова. Осветлението в дома е ярко, топло и задължително енергоспестяващо. Стените са с различни видове латекси, принтове с флорални мотиви или геометрични фигури. Подовата настилка понякога продължава и по стените. Много често се забелязват послания, вдъхващи оптимизъм и усмивки, казва Бумбалова. Те могат да са направо принтирани върху стените, да са сложени в рамки като картини, да са написани с тебешир върху черни дъски или пък с маркер върху бели. Декорациите са изключително актуални - многобройни и разноцветни. При настилките най-предпочитани са естествения паркет и дюшемето. Мокетът, задължително висококачествен и антибактериален, се завръща в спалните и детските стаи, защото заглушава стъпките и топли ходилата. Цветовите решения в обзавеждането на дома също са много индивидуални, но напоследък в интериорния дизайн царува класиката на черното и бялото. Сред модните нюанси са тъмнозеленото за по-големите пространства, нюанси на сивото, мъгливото синьо. При интериор, ориентиран към близост с природата, предпочитаният цвят е теракота, тъй като създава аналогия със земята. За да навлезе и по-слънчево настроение вкъщи, мнозина залагат на жълтото, доказано зареждащ с оптимизъм цвят.

Кухнята

Независимо от модните тенденции кухнята трябва да е най-вече функционална, с много механизми, улесняващи домакините в динамичното и напрегнато всекидневие, казва Галина Бумбалова. Дизайнът залага на лесни за поддръжка и почистване материали, близки до естествените в природата – дърво, камък и метал.

Всекидневната

От хола се очаква да е уютен, топъл и просторен. Все още е модерно всекидневната да "прелива" в кухнята, казва Галина Бумбалова. Интересът към камините и биогорелките продължава да е голям. Залага се на индивидуално проектирани мебели, съобразени с пространството около камините, в които могат да се наредят дърва, дори и само с декоративна функция. Това създава усещане за близост с природата и внася уют и топлина в дома.

Спалнята

Основното изискване, независимо от модните тенденции, е в спалнята да се постигне усещане за уединение и неприкосновеност. Това, разбира се, е съобразено с индивидуалните предпочитания на обитателите. Често за допълнителен комфорт тези стаи се шумоизолират с незабележими декоративни елементи, които са част от интериора.

Детската стая

Стаята на хлапетата трябва да е най-вече удобна и безопасна. За детската се предпочитат възможно най-екологичните материали, най-вече дърво, за да се избегнат лепила и вредни материали. Най-подходящи са дюсовите цветове, основно бяло или ненатрапчиви меки цветове, защото като се пръснат шарените играчки и възглавнички, детската стая става твърде "бъбрива" и това не създава спокойствие, казва Галина Бумбалова.

Банята

Все по-често се търсят решения за стенни обшивки, различни от плочки – тухли, стъклени тухли или панели, влагоустойчиви дървени обшивки, тапети за баня и бои.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар