🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ямбол - на гребена на вълната от ритейл паркове

В града със 70 000 жители миналата седмица беше открит първият ритейл парк, а в средата на 2021 г. се очаква да заработи и втори

"Ритейл парк Ямбол" отвори за посетители миналата седмица. Инвеститори в него са две предприемачески фамилии от Сливен.
"Ритейл парк Ямбол" отвори за посетители миналата седмица. Инвеститори в него са две предприемачески фамилии от Сливен.
"Ритейл парк Ямбол" отвори за посетители миналата седмица. Инвеститори в него са две предприемачески фамилии от Сливен.
"Ритейл парк Ямбол" отвори за посетители миналата седмица. Инвеститори в него са две предприемачески фамилии от Сливен.
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Ако има град, показателен за идващата вълна от ритейл паркове, това е Ямбол. Градът с около 70 хил. жители дори няма мол, след като съществуващият е затворил. Миналата седмица в Ямбол беше открит първият ритейл парк, строи се втори, който трябва да е готов в средата на 2021 г. Градът е и добра илюстрация за това как котвата на ритейл парковете са хранителните магазини, доколкото те генерират всекидневен трафик към търговските обекти.

Ритейл парк с Lidl

Новооткритият Retail Park Yambol е разположен върху 33.6 дка близо до центъра на града и предлага 10 хил. кв.м РЗП, разпределена между 10 магазина. Ключовият наемател е Lidl с магазин на 2230 кв.м. Трите обекта по 1200 кв.м са наети от "Техномаркет", NewYorker и LC Waikiki. А в по-малките (около 670 кв.м) магазини имат dm, KiK, обувките MatStar, животинските храни Profipet. Три обекта с такава квадратура е наел и полският производител на дрехи LPP - за марките си Sinsay и House. Повечето обекти отварят сега, NewYorker планират в началото на декември, а обектите на LPP - в началото на следващата година. Средната продължителност на договорите е осем години, като пет са непрекъсваеми. Наемът е фиксиран - 7.5 евро на кв.м месечно.

Инвеститор и мениджър на проекта е "Трейд център Ямбол" - дружество на две сливенски фамилии - на инвеститора в недвижими имоти Димитър Гочев, представляван от брат му Михаил Генчев, и на фамилията Къчеви - производители на метални конструкции и дограма, представлявани от Атанас Къчев.

Инвестицията в парка е 13.5 млн. лева по информация на Никола Филипов, управляващ партньор в Innovo Investment, финансов консултант по проекта. Инвеститорите участват с около 1.5 млн. лева и отделно с терена, купен преди 13 години от бившето предприятие "Родопа", който сега е оценен от "Адванс" за 1.8 млн. лева. Останалата част е с 10-годишен кредит за 7.7 млн. лева. Той е публично-частен, като средства дават ОББ, Фондът за устойчиво градско развитие и ОП "Региони в растеж".

Инвеститорите са построили мост над Тунджа за около 1.2 млн. лева, който са дарили на общината. Тя е изградила пътя след него и кръгово движение, така че жителите на кварталите "Възраждане" и "Каргон" получават по-пряка връзка с града.

Ритейл парк до Kaufland

През септември в Ямбол започна строителството и на втори търговки център - Yambol Park. "Търсейки правилна локация, разгледахме много имоти в почти всички градове в България, преди да се спрем на Ямбол. Имотът ни спечели с локацията си и с близостта си до магазин на Kaufland. В градовете под 100 хиляди жители Kaufland е най-силният трафик генератор." Това казва Марио Захаринов, управител на "Зет корпорация", което ще инвестира в парка 6 млн. лева - личен капитал и банков кредит през дъщерното си дружество "Зет естейт".

"Зет корпорация" вече е изградила Billa Park в Костинброд. Ритейл паркът, който беше завършен през 2018 г., предлага над 4500 кв.м търговски площи. Наематели в него са Віllа, dm, Рерcо, ЅDІ, Вulѕtасоm, Ѕрееdу, Есоnt, Іnmеdіо, Саѕh Сrеdіt и дp. Инвеститорите го определят като успешен и виждат потенциал в тази ниша. Продължават да проучват и други подходящи локации.

Теренът в Ямбол от 10 дка е купен в края на 2019 г. от "Магнум България делта" чрез придобиване на търговско предприятие. Намира се на кръстовището на булевардите "Граф Игнатиев" и "Крайречен". Залепен е до паркинга на Kaufland и паркингите на двата проекта ще имат общи входове и изходи. Захаринов обяснява, че не смятат да се конкурират с търговеца на бързооборотни стоки в сегмента на храните. Идеята им е да допълнят асортимента от стоки и услуги, предлаган от хипермаркета, така че да получат максимална синергия между двете.

Общата РЗП на отдаваемите площи на Yambol Park ще е 5000 кв.м, разпределена между шест обекта. На други 2000 кв.м РЗП ще бъде паркингът. Денивелацията на терена е позволила той да е отворен от три страни на ниво минус едно. Ако включим и Kaufland с неговите 4700 кв.м, търговската площ става 9700 кв.м - идентична с тази на конкурентния ритейл парк, каза Захаринов. "Смятам, че има достатъчно търсене и за двата проекта. Вярвам, че ще се допълват", добавя той.

Планирано е обектите в Yambol Park да са между 400 и 1400 кв.м, но предвид големия интерес за наем на по-малки площи инвеститорът обмисля и по-малки обекти. Отдаването под наем е поверено на външен консултант - "Риджънтс пропърти адвайзърс" (Regents) на Стефан Косев. До момента са наети около 50%, като в микса от наематели ще има мода, стоки за дома, електроника и услуги. Наемните договори са дългосрочни - 10 години. Наемните нива средно са по 7-8 евро на кв.м - в зависимост от наеманата площ и степента на завършване на помещението. Сървис таксата е 1 евро на кв.м.

"Заради продължаващата вече почти година пандемична обстановка в световен мащаб срещаме известни трудности при отдаването на площи. В основни линии те се изразяват в по-дълги преговори и проучване на проекта от страна на търговците. Като основна причина за това е неяснотата кога ще приключи COVID кризата, как ще се отрази и ще промени ли потребителските навици", каза Захаринов. "Вярваме в потенциала на Ямбол. Градът се развива добре през последните години. Покупателната способност на жителите му се покачва, а с това и жизненият им стандарт", каза той.

Времето ще покаже дали потенциалът е достатъчен за два ритейл парка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman

    В центъра на Ямбол има една огромна висока сграда - първия МОЛ в града , който фалира заради некадърно управление . Някои говорят че доста пари са изпрани през него, сега сградата стои празна и се продава от Уникредит , а е на пъпа на центъра с подземен паркинг и е перфектна за офис сграда . АвиаПлан и Диана Комерс я завършиха преди 10 години и на 4- тата година мола спря да действа

    Нередност?
Нов коментар