Прокуратурата видя нарушение в иначе законния строеж на Шофьорския плаж

Обвиненеито иска строителното разрешение в Алепу да се отмени въпреки няколко проверки на ДНСК, които не са открили нищо нередно последната година и половина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прокуратурата смята, че многократно проверявания и обявен за напълно законен строеж до плажа в местността Алепу край Созопол може все пак да се окаже незаконен. В отговор на растящото обществено недоволство заради застрояването на Шофьорския плаж тя откри проблем в обекта и поиска разрешителното му за строеж, което е издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол, да бъде обявено за нищожно.

Това накратко е резултатът от поредната проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), възложена преди 10 дни от Върховна административна прокуратура (ВАП). Реално прокуратурата реагира чак сега за събития отпреди близо две години. Темата не е и нова - в началото на 2019 г. снимки в социалните мрежи показаха поставени бетонни плочи и предизвикаха бурна реакция в обществото, като последва и проверка на ДНСК. Държавният строителен контрол обаче не откри сериозни нарушения освен за няколко неправилно поставени огради. Нещо повече - същата тази ДНСК, която сега е докладвала на ВАП, е издала и акт 16 на укрепителното съоръжение през февруари тази година, т.е. не само е одобрила разрешението за строеж, а е дала и разрешение за ползването му.

Не е ясно какъв точно ще е ефектът от тази реакция на прокуратурата, след като има ПУП за имота и там на практика може да се строи със съгласието на институциите през последните над 10 години.

Претенциите на прокуратурата

На 5 юни Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира ДНСК и строителната инспекция изготви доклад по темата. В него се посочва, че главният архитект на Созопол - по това време Светлозар Рашков, е издал две разрешения за строеж. Първото е от 26 февруари 2018 г. и е за "укрепване на свлачище" в м. Алепу, землище на гр. Созопол, на името на "Алепу вилидж".

"С нотариално заверена декларация от 28.08.2018 г., възложителят декларирал, че това разрешително за строеж няма да бъде използвано, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване", посочват от прокуратурата.

След това през август "Алепу вилидж" подава ново заявление за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж. Главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж на 10 септември, този път за курортен комплекс "Алепу вилидж" (етапно строителство) - първи етап - "укрепване на свлачище" "Алепу вилидж" и втори етап - "курортен комплекс" - подземна и надземна част, находящ се в м. Алепу, землище на гр. Созопол.

Разрешителното е влязло в сила на 27 септември. В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10 октомври 2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. Не става ясно кой е този възложител.

На практика прокуратурата иска именно това разрешение - от септември - да се обяви за нищожно.

"След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила РС не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ, се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно", посочват от прокуратурата.

Това обаче е в пълно противоречи с твърдението на премиера Борисов, че строителството на Алепу е отпреди години: "Когато нас въобще не ни е имало, аз още съм марширувал по плаца. Това е 2001 г., напомням вижте кои са тогава", каза той на 5 юни в предаването "Панорама" по БНТ. Според прокуратурата и ДНСК нарушението е именно от есента на 2018 г., по време на настоящото правителство.

Проверки на сляпо

ДНСК проверява строежа от януари 2019 г. Според писмо от ведомството до Асоциация на парковете в България при проверка на 31 януари 2019 г. са констатирали, че е поставена рампа за достъп до строежа върху плажната ивица, което е нарушение. Освен това нямало монтирана ограда и не е спазен планът за безопасност и здраве.

От прессъобщение от 12 февруари 2019 г. пък става ясно, че тогава се е строяло само укрепването. "На място проверяващите установиха извършване на дейности единствено по брегоукрепителното съоръжение с цел осигуряване на безопасност в свлачищния район, за което има издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Созопол и представлява първи етап от инвестиционния проект. Със заповед от органите на ДНСК строителството на втория етап от проекта, който включва три сгради, отразени в издаденото разрешение за строеж, е спряно", писаха тогава.

На 3 юни 2020 г. шефът на РДНСК - Бургас, Милен Ненчев, каза, че няма отклонение от издадените строителни книжа, цитира "Фокус". "До момента не са започнати дейности по неговото изграждане, т.е. освен подпорното съоръжение нищо друго не е налично като изпълнено строителство", заяви. Ненчев тогава.

На 5 юни проверката на ДНСК, поискана от премиера Бойко Борисов, не откри нарушения при строежа в местността Алепу. Тогава заключенията на проверяващите са, че съоръжението с паралелепипеди, приличащи на стаи, е "конструкция, играеща роля на брегоукрепване", а предвидените асансьорни шахти увеличават здравината. Това съобщи пред "Нова телевизия" шефът на ДНСК арх. Иван Несторов, цитиран от Дневник.

От ведомството не са отговорили на въпроси на "Капитал" отпреди седмица дали заповедта за спиране на строителство от 14 февруари 2019 г. е отменена и дали е позволено продължаването на строежа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    А, Каскета само вдига пушилка.

    Нередност?
  • 2
    hm avatar :-?
    хм
    • + 2

    по-скоро проститутка ще се изчерви, отколкото тоя табун долни корумпета!

    за какъв хЕй изобщо плащаме данъци, щом всички "институции" са с тарифи като на пеперудите?

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Бойко пак му се разтрепериха мартинките. Върти институциите като колелото на късмета - едната разрешава корупционната и лобистка дейност, другата я задушава според обществените настроения.

    Нередност?
Нов коментар