🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият квартал до Гребната в Пловдив

Строителният бум във втория град се забелязва най-добре в прашния оазис между "6 септември" и "Пещерско шосе"

За последното десетилетие По протежението на бул. "Пещерско шосе" са построени и започнати десетки нови жилищни сгради.
За последното десетилетие По протежението на бул. "Пещерско шосе" са построени и започнати десетки нови жилищни сгради.
За последното десетилетие По протежението на бул. "Пещерско шосе" са построени и започнати десетки нови жилищни сгради.    ©  Надежда Чипева
За последното десетилетие По протежението на бул. "Пещерско шосе" са построени и започнати десетки нови жилищни сгради.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Район "Западен" е един от привлекателните за активно жилищно застрояване през последните години.
  • От 2018 г. там са издадени 673 разрешително за строеж. Близо една трета от тях са в района на Гребния канал.
  • Наред с това районът стана скандално известен с последователните действия на местната власт в това да си откупи срещу огромни суми загубените преди 10 години терени от парк "Отдих и култура".

Има една зона в Пловдив, която безспорно е меката на строителите. Ако погледнете сателитни снимки на район "Западен", в карето между бул. "Пещерско шосе", продължението на бул. "6 септември", което преминава покрай Гребния канал, и ул. "Рая", ще добиете някаква представа. Но за да усетите напълно силата на този бум, трябва да се разходите по прашните пътеки между купчините нови блокове, строителни бригади, нахвърляни ламарини и издигащи се кранове, където би трябвало да се появят улици, тротоари и хиляди нови жилища.

Мястото е Пловдив, но се усеща като предградие на Дубай. Само допреди десетилетие там нямаше нищо освен храсти, суха трева и тук-там по някоя еднофамилна къща.

На сайта на "Западен" са налични данни за разрешенията, издадени в района за последните седем години. Техният брой варира от 111 през 2018 г. до цели 172 през предепидемичната 2019 г. През последните три години те са съответно 136 (2020 г.), 121 (2021 г.) и 133 за цялата 2022 г. За тази година няма поместена такава информация, но от тези за предходната става ясно, че 26% от всички разрешителни са в части 4 и 6 на квартал "Христо Смирненски", в които влиза цялата зона около Гребния канал и бул. "Пещерско шосе".

Думата на брокерите

Интересът към зоната от страна на инвеститори и купувачи е двустранна. Потвърждава го споделеното от брокерите на недвижими имоти в Пловдив. Георги Димитров от Building box разказва, че интересът от търсещите жилище е факт. "Голям процент от сделките са в този район, защото има много новостроящи се сгради. В квартала има много търговски вериги, зелени площи - парк "Розариум" и Гребната база, както и бърз достъп до околовръстния път на Пловдив", разказва той и добавя, че се взима "под внимание това, че в западната част на града няма индустриална зона и се устройва изцяло площ за жилищно застрояване".

По "улица "Рая" и по протежението на "Пещерско шосе" активността и интересът от клиенти са доста добри", казва и Дафина Гудова от "ЕРА Арис". За интерес около Гребния канал потвърждава и Полина Стойкова, изпълнителен директор в Bulgarian properties. Според наблюденията на екипа на "Явлена" в Пловдив "интересът към района на Гребния канал и квартал "Христо Смирненски" до улица "Рая" включително е много голям".

Обясняват: "Това е така, защото районът вече е с добра инфраструктура, много на брой супермаркети, магазини и нонстопове. В допълнение, наличието на четирите големи болнични заведения - "Пълмед", "Каспела", "Селена" и "Свети Георги", го прави суперпредпочитан квартал от лекари и студенти по медицина, което повишава цените на продажбите, но и на наемите."

Все пак според тях "интересът към микрорайона след комплекс "Корона" в посока "Прослав" не се е повишил заради значителния брой на строежи на нови сгради и все още не толкова добре уредената инфраструктура", но подчертават, че това не означава, че жилища там не се купуват.

По данни на Building box цените в района варират между 900 и 1300 евро според това дали строителството е ново, стар монолит или панел. Според бърза справка на сайта imot.bg средната цена на квадратен метър е 1057 евро. Според данните на Гудова средните цени за града са около 1100 евро, но "но варират в зависимост от района, големината на сградата и добавената стойност, която е заложил инвеститорът".

И мълчанието на общината

Въпреки твърденията, че зоната има много предимства, те са изцяло в други, съседни, вече уредени квартали. В самата зона нищо подобно не е планирано. Тя се обслужва от две пътни артерии - "Пещерско шосе" и "6 септември", както и частично от ул. "Рая", която в частта си от към Гребния канал е затворена. Ако прашните пътеки тук не се превърнат в пътища и това не се свърже адекватно с другата инфраструктура, този нов квартал на Пловдив е обречен да се провали по същия начин, по който "Манастирски ливади" или "Витоша" в София - да се превърне в луксозно гето без никакво планиране, без градски транспорт, обслужващи сгради или каквато и да било зеленина.

Частен парк

Презастрояването в зоните по бул. "Пещерско шосе", ул. "Рая" и продължението на бул. "6 септември" не е единствената заплаха за район "Западен". От май 2022 г. тече процес по придобиване на 131 дка частен имот, който е част от парк "Отдих и култура". Той е загубен от община Пловдив през 2013 г. От тогава тази част от парка е собственост на дружеството "Тея инвест" след като поредното публично-частно партньорство от времето на кмета Иван Чомаков бива разтрогнато официално, а апортираните някога общински имоти в него - продадени.

Така се стига до май 2022 г., когато 50 дка от терена бяха отчуждени от общината срещу обезщетение от седем неини, които бяха оценени на скромните 7 млн. лв., въпреки че са в привлекателни зони на града и по-важното върху тях може да бъде разгърнато мащабно строителство, от което новият собственик може да спечели в пъти повече.

Продължението на сагата продължи през ноември същата година, когато Общински съвет (ОБС) - Пловдив прие изменение на общия устройствен план (ОУП) на сграда. С него общината предложи останалите 81 дка да сменят статута си от зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1% на зона за "рекреация" с позволени 30% застрояване.

Макар освен кмета Здравко Димитров и главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов да имаше и други съгласни с промяната, то гражданите не бяха. През декември те организираха голям протест, на който заявиха, че си искат парка и няма да допуснат неговото застрояване. Вследствие на общественото недоволство общинският съвет реши да сформира временна комисия, която да води преговори със собствениците от "Тея инвест" за откупуване обратно на терена.

Кметът Димитров от своя страна предложи представители на гражданите да участват на заседанията на комисията, макар и да се оказа, че този ход е изцяло популистки. Дори се стигна до там, че на две от събиранията гражданските активисти не бяха поканени. На едно от първите заседания стана ясно, че оценката на имота от 81 дка е 35 млн. лв. Председателят на комисията Величко Родопски, тогавашен заместник-кмет по "Финанси и стопански дейности", нареди да се изготви нова оценка, тъй като сумата му се стори твърде голяма.

След това последваха повече от два месеца затишие, докато от постове във Facebook на адвокат Тони Стойчева (този ноември бе избрана за районен кмет на "Западен"), активен участник в протестите за парка и Международен панаир Пловдив, стана ясно, че кметът Здравко Димитров е разписал заповед, с която за терена в "Отдих и култура" позволява изготвянето на подробен устройствен план - план за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ). С него целият имот се разделя на по-голяма част от 67 дка и по-малка от 13 дка.

Това се случи без оповестяване с обяснението, че ПУП-ът е от частен характер, за каквито се уведомяват само собствениците на съседните имоти. В случая самата община заради имота, който през май 2022 г. размени за седемте свои, както и Министерство на вътрешните работи (МВР) като собственик на т.нар. изтрезвително, разположено на продължението на бул. "6 септември" и в близост до моста над Гребния канал.

Така в началото на септември тази година кметът Здравко Димитров предложи по-голямата част от разделения терен да се откупи за същата цена, на която през май бе оценен целият от 81 дка. Решението за сключване на предварителен договор за покупката на терена за 35 млн. лв. от частния собственик бе гласувано от ОБС на 7 септември тази година. В последствие областният управител Илия Зюмбилев не го върна, което предизвика отново недоволството на гражданите. На провелият се тогава протест те обърнаха внимание, че самият областен е бил на големия протест от декември 2022 г., с което е изразил позиция теренът да се запази с доскорошното си предназначение.

Очаква се новата власт в лицето на Костадин Димитров и новоизбрания състав на общински съвет да вземат решение дали процедурата по откупуване ще продължи или ще се търси по-благоприятно за обществения интерес решение.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 4
    • + 1

    Хубав град, беше, но с климатичните промени май няма да има нужда от него. Гласоподавателите на ДПС добре си харчат парите от труда в Европа, но как да имат акъл, че 2000 ойро за Майнатаун в тези години са пари хвърлени в огъня...

    Нередност?
Нов коментар