🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

New Land District съчетава модерна архитектура и удобства със зеленината на Лозенската планина

Пенко Пенков - основател на "Билд Инвест България"

Пенко Пенков - основател на "Билд Инвест България"
Пенко Пенков - основател на "Билд Инвест България"
Пенко Пенков - основател на "Билд Инвест България"
Пенко Пенков - основател на "Билд Инвест България"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Разкажете повече за концепцията на проекта New Land District - като архитектурни решения, типове имоти и площи за отдих и услуги?

New Land District е проект, който стартирахме преди повече от 15 години и зад който стоят усилията и трудът на нашия екип и водещи специалисти в сферата на проектирането и изграждането на жилищни комплекси. Основната ни цел беше да създадем затворен комплекс, който да съчетае модерна архитектура с удобствата на съвременния живот и зеленината на Лозенската планина. Този проект е резултат от дългогодишния опит на нашата строително-инвестиционната компания "Билд Инвест България", която има богато портфолио от реализирани проекти и инвестиции в София и Виена.

Архитектурните решения на New Land District се отличават с модерен дизайн, който кореспондира и е в хармония с даденостите на заобикалящата среда. Вниманието към детайла и изпълнението са ключови, като сме се постарали да предложим разнообразие от типове имоти, отговарящи на различните предпочитания и нужди на нашите клиенти. Опитали сме да избягаме от усещането за еднаквост, като сме проектирали различни по големина и функция жилищни единици, които следват един архитектурен стил, но се открояват със своята индивидуалност.

Отличителното при нас е, че имаме нисък коефициент на застрояване - кинт 0.4, което позволява да има простор между сградите и богато озеленяване. Взехме решението да намалим наполовина застрояването, от това, което можеше да реализираме върху нашия терен, с цел да осигурим уединена и спокойна среда за живеене. Вярвам, че нашите клиенти ще оценят това предимство и то ще бъде ключово при избора им на имот извън града. Основен акцент при нас ще бъдат просторните зелени площи, където жителите ще могат да си почиват сред природата и тишината на мястото, като същевременно са на 15 мин. от централната част на София.

За удобство на нашите клиенти ще предложим допълнителна услуга, която включва довършителните работи по жилището, спазвайки техните желания. Смятаме, че имотите трябва да бъдат завършени по време на строителството, за да се избегнат безкрайните ремонти и шум, които съпътстват живота във всеки нов комплекс.

Предвидили сме да вложим най-висок клас материали във всеки етап от строителството, като сме наблегнали на добрата изолация и качественото остъкляване. Смятаме, че хубавата изолация на дома е ключова и не само подобрява енергийната ефективност, но и повишава комфорта на живеещите. Предвидили сме достатъчна мощност, за да осигурим голям брой зарядни станции за автомобили. Опитът ни в изграждането на големите жилищни комплекси от затворен тип - Amaya Residence I и II, ни показва, че това е бъдещето на съвременното градско живеене. Вярваме, че съчетанието от модерни и функционални имоти, професионално поддържани общи пространства и висока сигурност ще привлече все повече семейства, които търсят не просто дом, а цялостен начин на живот.

Строителството на комплекс с къщи в крайградската част на София е ново решение за вашата компания. Какво ви привлече към района на с. Лозен?

Когато преди 15 години избрах терена, харесах добрата локация и уникалните природни дадености на с. Лозен. Проектът за разширение на Околовръстния път беше в план, като знаех, че това ще направи локацията изключително привлекателна за бъдещи инвестиции. Бързият достъп до града в комбинация с чистия въздух, близката гора и тишината в района създават идеални условия за спокойно, сигурно и модерно място за живеене. Както се вижда, Лозен се разви изключително много и става все по-търсено място за живеене. Това е и един от последните райони в близост до София, които предлагат достатъчно големи парцели с добра инфраструктура и са подходящи за изграждането на комплекс с подобен мащаб.

Несъмнено в с. Лозен видяхме възможността да създадем среда за живеене, която да предлага не само комфорт, но и връзка с природата. Това е едно от местата с най-чист въздух в София. Теченията, които се образуват от планината, създават много добро проветряване и въздухът там е винаги свеж. Освен това предвид южното изложение теренът е много светъл и с продължително слънцегреене. Искаме да отбележим, че въпреки близостта с главните пътни артерии шумът от колите няма да се чува.

Тази част на София стана популярна за по-мащабно жилищно строителство през последните години. Има ли достатъчна инфраструктурна обезпеченост и варианти за придвижване с различни видове транспорт?

Когато говорим за инфраструктура, трябва да признаем, че никъде в София този въпрос не е изцяло решен. В Лозен обаче след завършването на Околовръстния път пътната инфраструктурата много се подобри. Ние ще инвестираме значителни средства в подобряване на местната инфраструктура, като това не включва само пътищата, но и обезпечаване с достатъчно електрическа мощност и подобряване на достъпа до водоснабдяване. С това целим да помогнем за решаване на проблемите на село Лозен. Вярваме, че изграждането на подобни комплекси е добра възможност не само за инвеститорите и клиентите, но и за околните населени места, които съществено подобряват цялостната си инфраструктурата и качеството на живот на местните жители.

По отношение на транспорта - има вече налични възможности, но ние също така планираме да осигурим наш превоз до най-близката метростанция. Смятаме, че това ще бъде добро решение за живеещите. Това удобство ще бъде включено в таксата за поддръжка, а с развитието на района се надяваме, че Столичната община ще подобри и транспортните връзки в района.

На колко етапа ще бъде построен New Land District и какви са сроковете за завършването на проекта?

New Land District e дългосрочен проект, който ще се развие на терен 200 декара. Цялостното строителство ще се разгърне на 3 етапа, като внимателно сме планирали този процес с оглед удобството на нашите клиенти. Вече започнахме строителството с оформяне и подготовка на терена. Срокът за завършване на етап 1 е три години, като ще осигурим гладко преминаване от един етап на строителството към следващия с цел да не пречим на вече заселилите се хора.

Къде се позиционира ценово проектът?

Пазарът и клиентите определят цената, но в последните години наблюдавам засилен интерес към имоти с по-добро качество и съответно по-висока цена. Считам, че това ще е трайна тенденция към сегментация на пазара и ще се получи значителна разлика между качествените имоти и тези от по-ниския клас. Вярвам, че заради добрата локация, качеството на изпълнение и предлаганата услуга New Land District ще се позиционира във високия ценови сегмент на пазара на недвижими имоти.

В последните години имотите в по-високия ценови диапазон все повече увеличават своята стойност. Клиентите също забелязват това и вече са готови да платят по-висока цена за качествен имот с добра възвръщаемост.

Какви са предимствата на комплексите от затворен тип пред единичните жилищни сгради?

Предимствата на комплексите от затворен тип са многобройни и несъмнено водят до подобряване качеството на живот на техните обитателите. Смятам, че сигурността е един от основните фактори, които карат клиента да избере такъв имот. Също така спокойствието и широкият спектър от допълнителни услуги, които се предлагат вътре. Добрата инфраструктура, уредените общи части, детските площадки и професионалната поддръжка допринасят за удобството и комфорта на живеещите. Тези предимства са част от факторите, които държат цените на такъв тип имоти високи. Също така да не забравяме социалната среда, която се създава на такива места.

Покупката на жилище в затворен комплекс представлява инвестиция с добра възвръщаемост.

Какво би могло да се подобри от законодателна гледна точка, за да се улесни управлението на подобен тип комплекси?

Нашето законодателство относно етажната собственост е безспорно остаряло и не отговаря на съвременните изисквания и нужди. Въпреки че са направени някои положителни промени през последните години, смятам, че е наложително да се изготви изцяло нов закон, който да отразява развитието на жилищното строителство.

За съжаление комплексите от затворен тип с къщи не са уредени от специален закон за поддръжка, което създава затруднения както за живеещите, така и за фирмите, които се грижат за поддръжката. В момента отношенията се регулират чрез договорни отношения между инвеститора и жителите. Смятам, че законодателят трябва да предприеме значителни стъпки, за да уреди този вид имоти и да създаде улеснения за двете страни.

Относно поддръжката в New Land District - ще бъде изготвен подробен договор между фирмата за поддръжка и клиента, в който ще бъдат включени всички услуги, които клиентът ще получи. Това включва 24-часова жива охрана, контролиран достъп, снегопочистване, сметоизвозване, поддръжка на зелените площи и всичко друго, необходимо за осигуряване комфорта на живеещите. С нашия опит в сферата на поддръжката на комплекси от затворен тип сме уверени, че ще предложим качествена услуга на конкурентна цена.

В последните години хората осъзнават колко важна е качествената поддръжка на общите части. Смятам, че имотите с добра поддръжка не само запазват своята стойност, но и я увеличават. Все повече клиенти са готови да инвестират в такива жилища, осъзнавайки тяхната стойност и добра възвръщаемост.

New Land District

  • Локация - с. Лозен
  • РЗП на проекта- 90 000 кв.м
  • РЗП етап 1 - 39 000 кв.м
  • Ниска интензивност на застрояване - кинт 0.4
  • Озеленяване - над 50%, с планирано засаждане на 7000 дървета.


Тип жилища

  • Редови къщи

    • 3 или 4 спални
    • 2 бани + тоалетна
    • Двоен гараж
    • Самостоятелен двор - от 60 кв.м до 120 кв.м
    • Площ - от 210 кв.м до 290 кв.м


  • Къщи с гледка към езеро

    • 3 спални
    • 2 бани + тоалетна
    • Двоен гараж + 1 паркомясто
    • Самостоятелен двор + веранда - от 230 кв.м и 350 кв.м
    • Площ - от 360 кв.м до 400 кв.м


  • Къщи "Домино"

    • 4 спални
    • 3 бани
    • Подземен двоен гараж + 1 паркомясто
    • Самостоятелен двор + веранда - от 230 кв.м и 350 кв.м
    • Площ - от 380 кв. м до 410 кв.м


  • Малки жилищни блокчета с апартаменти

    • Всяка сграда има 9 или 11 апартамента с различна квадратура
    • Апартаменти с една, две или три спални
    • Осигурено е подземно паркиране.




Етапи на строителство - 3 етапа

  • 1-ви етап стартира през май 2024 с период на завършване 3 години.


Удобства

  • 24/7 жива охрана с контролиран достъп
  • Професионална поддръжка на всички зони
  • Детски зони за игра
  • Спортен център
  • Алеи за бягане
  • Площадки за спорт
  • Магазин.