"Сиела-Норма" ще доставя машини за електронна гласуване на изборите

Обществената поръчка беше обявена само месец преди датата на вота

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сиела-Норма" спечели обществената поръчка за предоставяне на машини за електронно гласуване в изборните секции по време на местния вот. Тя е с прогнозна стойност от 83 хил. лева и включва наемането на 50 специализирани устройства за машинно гласуване, заедно със съпътстващия софтуер към тях. Тяхната роля е само да се тества подобен тип технология и се прави за трети пореден път. При предишните два вота – за европейски и после за народни представители, резултатите от машинното гласуване не се отчитаха и можеше да се ползват само в определени секции. Подобна е и сегашната ситуация, като устройства за подобен начин на упражняване на вота ще има само в 50 секции и може да се ползват само с предварителна заявка.

Месец стига

Обществените поръчки, проведени за трите вота, си приличат по доста неща. Първото е, че във всички ги печели "Сиела-Норма". Но по-интересното е, че всички се провеждат месец преди датата на изборите. На пръв поглед това е недостатъчно време, в което да се проведе нормална процедура и потенциалните участници да могат да се подготвят. Последната поръчка от тази година е обявена на 18 септември – малко повече от месец преди датата на вота. Тя обаче е прекратена.

Според документацията, публикувана на страницата на Министерски съвет, който е възложител, причината за прекратяването й е, че две от явилите се компании предлагат по-висока цена от прогнозната. "Сиела-Норма" дава оферта от 139 хил. лв., а "Абати" – 149 хил. лв. В същото време "Информационно обслужване" е отстранена, защото е предложила с 20% по-ниска цена от средната на другите двама участника и не е предоставила убедителна обосновка за голямата разлика. Това налага на МС да направи нова процедура, този път закрита, в която да се поканят само участниците, които са се явили и отговорили на техническите изисквания на поръчката. Така на 13 октомври (12 дни преди изборите) е обявена новата поръчка. Изборът е направен на следващия ден - сряда, 14 октомври следобед, като за победител е избрана "Сиела-Норма".

Според пресцентъра на Министерски съвет времето от един месец е достатъчно за потенциалните участници да кандидатстват и да изпълнят поръчката. Оттам допълват, че са спазени всички изисквания за провеждане на подобни търгове, които са описани в Закона за обществени поръчки.

Предварително закупуване

Критики за краткия срок за провеждане на обществена поръчка идва от самата компания-победител на последните три подобни търга – "Сиела-Норма". През юли главният изпълнителен директор на дружеството Веселин Тодоров обяви пред "Капитал Daily", че времето, в което реално трябва да се изпълни проектът, е едва няколко дни. През останалото време се подават и обработват документи, чакат се потенциално обжалване и тн. "Няма как да се изпълни за такива срокове и обикновено компаниите поемат риска да го изпълнят, преди да го спечелят. Тоест ние доставяме машините, подготвяме софтуера и обучаваме персонала предварително и да се надяваме, че ще спечелим", обяви тогава Тодоров. Според него именно това естество на поръчката може да се окаже пречка за повече компании да участват в конкурса, поради риска да закупят оборудването предварително, без да знаят дали ще спечелят или не. 

Макар възложител да е Министерският съвет, причината за кратки срокове се дължи на решенията на парламента и Централния избирателен комитет (ЦИК), които задават параметрите.

"Колкото по-кратък е срокът за изпълнение при наемане, толкова рисковете от успешното провеждане на изборите са по-големи, като те са споделени и се отнасят както за нас, така и за всички включени в процеса (ЦИК/СИК/РИК и тн)", коментира пред "Капитал" в четвъртък Веселин Тодоров от "Сиела-Норма". Той е на мнение, че държавата е най-добре да закупи машините, което ще е оправдано в средносрочен и финансов план.

Тодоров допълни, че именно кратките срокове са причина за оскъпяване на поръчката и затова компанията е дала по-висока от прогнозната стойност при първото й обявление през септември.

"Всяка софтуерна разработка включва етапите по планиране, проектиране, разработка и тестване, което се извършва от високо квалифицирани кадри. А когато тази разработка се налага да се прави само за няколко дни, това допълнително оскъпява процеса, като се налага да се включи двойно по-голям екип", допълни Тодоров.

Все още няма коментари
Нов коментар