🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конкуренти критикуват Apple за намерението да сканира устройствата за насилие над деца

Новата функция е широко приветствана от правителствата по света

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Apple възнамерява да въведе специален софтуер в мобилните устройства iPhone, който сканира изображенията и видеоклиповете на потребителите за насилие над деца, твърдят запознати с плановете на компанията, цитирани от Financial Times. Ходът на гиганта е притеснителен по думите на експерти по сигурността, които предупреждават, че новата функция може да отвори възможност за наблюдение на милиони мобилни устройства.

Автоматизираната система носи името neuralMatch и ще сигнализира на екип от проверяващи при съмнение за нелегално съдържание. Екипът от своя страна ще предприема легални действия, щом установи, че съдържанието е противозаконно. Първоначално функцията ще бъде въведена само за потребители на американския пазар.

Правителствата по света поощряват решението за проактивно сканиране на съдържание с насилие над деца. Ситуацията обаче породи спор между технологичните платформи и държавите, които ги призовават да въведат подобни инструменти.

Новата функция

Apple потвърди въвеждането на функцията в свой блог пост и коментира, че тя е част от нова система за защита, която "ще се развие с времето". Очаква се тя да бъде част от следващата актуализация на операционната система iOS, която ще излезе през следващия месец. Алгоритъмът neuralMatch ще сканира снимките и видеоклиповете, съхранявани в устройствата, както и тези в облачното пространство iCloud. Потребителското съдържание, което е конвертирано в серия от числа чрез т.нар. хеш функция, ще бъде сравнявано с изображения от база данни с изображения, категоризирани като нелегални.

"Тази иновативна нова технология позволява на Apple да предостави ценна информация на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца и да предприеме легални действия срещу разпространението на материали, съдържащи сексуално насилие над деца", твърдят от компанията. Оттам допълват, че Apple ще разбере за такъв тип съдържание само ако потребителите имат колекции от нелегални материали в облачната услуга iCloud.

Системата е проектирана да търси единствено графични файлове със сексуално насилие над деца. Киберспециалистите обаче коментират, че тя може да бъде развита до система за наблюдение на мобилните устройства и лаптопите на потребителите в случай например на терористични атаки или антиправителствени протести.

Коментарът на правителствата

Реакциите на правителствата по света поощряват нововъведението на компанията. Представител на индийското правителство коментира пред Financial Times, че "приветства" новата технология на Apple, тъй като тя задава "база за сравнение за другите технологични компании". Наскоро Индия прие закон, с който задължава апликации като WhatsApp да проследяват източници на незаконни съобщения, като нарушат проактивно криптирането от край до край, с което са защитени разговорите. В момента WhatsApp води съдебна битка с правителството в опит да се противопостави на новите правила.

Реакциите в САЩ и ЕС са подобни. Длъжностно лице на Европейския съюз твърди, че технологичната компания е създала "елегантно решение", а американският сенатор Ричард Блументал нарече новия инструмент на Apple "иновативна и смела стъпка". "Време е другите, особено Facebook, да последват примера й", написа в Twitter бившият здравен министър на Великобритания Саджид Джавид.

Притеснения и законови предпоставки

Ентусиазираният отговор от страна на държавите ще засили притесненията на обществото, че Apple създава опасен прецедент, който би могъл да бъде експлоатиран от репресивни правителства или чрез прекалено усилено прилагане на закони. Технологичният концерн обеща да ограничи функцията само до сканиране на снимки, изобличаващи насилие над деца. Критиците обаче са скептични към това обещание.

В САЩ все още не съществува закон, който задължава технологичния гигант да търси подобен тип изображения. Но ходът на компанията съвпада с подготовката на специални закони във Великобритания и ЕС, които ще задължат технологичните компании да ограничат разпространението на вредно съдържание, сред което и детска порнография.

"Ако кажем, че сме разочаровани от плановете на Apple, ще бъде малко", твърдят Индия МакКини и Ерика Портной от международната група за цифрови права Electronic Frontier Foundation. "Компромисът на компанията с криптирането от край до край може да успокои правителствените агенции в САЩ и по света, но е шокиращ поврат за потребителите, които разчитаха на лидерството на компаниятаq що се отнася до поверителността и сигурността."

Гневът на конкурентите

Решението на Apple да въведе свой собствен модел, вместо да се присъедини към преговорите с регулатори по света, подразни съседите й от Силициевата долина, особено след като те подкрепиха съдебната й битка срещу ФБР за осъществяване на достъп до мобилния телефон на заподозрян за тероризъм. WhatsApp определи новия инструмент за сигурност на децата на Apple като "много притеснителна... система за наблюдение".

"Този подход представя нещо много притеснително на света", твърди шефът на WhatsApp Уил Каткарт. "Това е система за наблюдение, създадена и управлявана от Apple, която лесно може да бъде използвана за сканиране на съдържание за всичко, което компанията или правителството реши, че иска да контролира. Тревожно е да наблюдаваме как действа, без да се допита до експерти. Няма да въведем технологията в WhatsApp", коментира още той.

Facebook и Google все още не са коментирали решението на Apple публично. Производителят на iPhone вече е бил обект на критика заради недостатъчните мерки против разпространение на съдържание с насилие, особено в приложението iMessage. Съобщенията в апликацията са криптирани от край до край, което означава, че компанията няма достъп до снимките и видеата, които си разменят потребителите.

Съдебната битка на Apple и EpicGames обаче доказа обратното - за доказателства в делото са използвани съобщения между двама старши програмисти в компанията. Според някои служители на технологичния гигант чат апликацията има дори по-големи възможности.