🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудна година за производителите на плодове и зеленчуци

Общите приходи на топ 20 са нараснали с 13% през 2021 г.

В България секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен"
В България секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен"
В България секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен"    ©  Надежда Чипева
В България секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • В България секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен".
  • Петнадесет компании в топ 20 отчитат по-високи приходи от продажби през 2021 спрямо 2020.
  • На загуба през миналата година са работили четири фирми в топ 20.

Глобалният пазар на зеленчуци тази година пострада заради заради енергийната криза, лошото време и вируса на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRV).

"Летящите цени на енергоносителите налагат ограничения на държавите, които използват изкуствено осветление при отглеждане на зеленчуците. Испания свива производството си на домати с 25%, а в Италия разходите са с 55% нагоре, което вещае по-слабо предлагане и увеличаване на вноса. Нарастват световни опасения, че "Зелената сделка" на ЕС ще доведе до увеличаване на цените на храните. Стремежът на ЕС да повиши качеството на хранене може да се сблъска с обратни резултати, когато именно зеленчуците и плодовете ще станат по-недостъпни за потребителите", очертава глобалната картина за сектора пред "Капитал" доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА) към Института по аграрна икономика.

В България секторът на плодовете и зеленчуците все така стои в графата "чувствителен". Слабото вътрешно предлагане като цяло води до ниска конкуренция, което позволява на вносители и търговци да се възползват от конюнктурата и инфлацията. В резултат на това маржът между вносните цени и цените на дребно достига над 3 пъти разлика на места, показва анализ за полугодието на САРА към Института за аграрна икономика.

Вносът се увеличава

По предварителни данни на НСИ вносът продължава да се увеличава. През миналата година в страната са доставени 305.2 хил. тона пресни зеленчуци и 385.6 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 12.1% и 7.4% повече спрямо 2020 г. Повишението при зеленчуците е свързано най-вече с по-големите доставки на домати, пипер и краставици. Значително по-висок е импортът на картофи, патладжани, зеле, гъби и тикви. В същото време вносът на моркови и репи спада.

При пресните плодове малко над половината от целия внос за изминалата година се формира от цитруси и банани - общо 210.2 хил. тона, с 8.5% повече спрямо предходната година. Внесените количества грозде, пъпеши, череши, дини, ягоди, круши и черупкови плодове нарастват в диапазона от 2% (грозде) до 37.7% (черупковите). При ябълките, прасковите, кайсиите и сливите обаче се отчита намаление.

Голяма част от износа е реекспорт

Изнесените от страната пресни зеленчуци през миналата година също нарастват - достигнали са 56 хил. тона, което е с 16% над нивото от 2020. При пресните плодове се наблюдава сходно увеличение - с 15% до 59.4 хил. тона, отчита официалната статистика.

Основен принос за експортната листа на пресните зеленчуци имат доматите (67.8% ръст) и краставиците (19.7%). Значително повече са и изнесените количества гъби (14%), зеле, патладжани, пипер, тикви и лукови зеленчуци (72.3%). В същото време износът на сладка царевица и бобови зеленчуци (основно грах) се свива значително.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за 2021 на практика е реекспорт на продукти, които не са произведени в България, основно цитруси, показва статистиката. При експорта на кайсии, ягоди и сливи се наблюдава ръст с между 60% и 95.5% спрямо предходната година. Повече са и изнесените зад граница количества праскови и грозде. В същото време значително намалява експортът на вишни, дини, череши и ябълки.

Преработката се свива

Преработката на плодове и зеленчуци като цяло се свива - през 2021 са консервирани 100.7 хил. тона пресни плодове (с 1.4% повече от 2020 г.) и 93.6 хил. тона пресни зеленчуци (с 18.9% по-малко от 2020 г.), отчита НСИ, като се базира на анализ на данни от 197 предприятия. Произведени са 74.7 хил. тона готова продукция от плодове и 88.1 хил. тона от зеленчуци (включително плодово-зеленчукова и от гъби). С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и сливите, а при зеленчуци - доматите, пиперът и картофите.

През миналата година на вътрешния пазар са продадени 32 хил. тона готова продукция от преработени плодове и 56.4 хил. тона от преработени зеленчуци. В ЕС са пласирани 29.2 хил. тона преработени плодове, а 9.5 хил. тона са изнесени за трети страни. От преработените зеленчуци за ЕС са заминали 18.6 хил. тона, а за трети страни - 10.3 хил. тона.

Топ 20

На фона на противоречивата картина за сектора топ 20 на най-добрите компании показва, че общите им приходи през 2021 г. са нараснали с 13% (при същите съпоставими фирми) и надхвърлят 110 млн. лв.

Петнадесет фирми отчитат по-високи приходи от продажби през 2021 спрямо предходната година, като най-забележим е скокът при "Биофрута" (105.94%), "Юрофийлдс БГ" (65.32%) и "Ра-Лей - Иван Димов Димов" (59.14%). При пет от дружествата има намаление на годишния оборот - спадът е едноцифрен при "Екотерра", "Йордан Величков - Влади" и "Траяна агро" и двуцифрен при "Грийнс" и "Агро омега".

Най-голяма печалба реализират "Йордан Величков - Влади", "Оранжерии-Гимел II", "Ра-Лей - Иван Димов Димов" и ЗП "Ивайло Малджански". На загуба са работили четири компании, като тя е най-голяма при "Екотерра" и "Агрипланет".

Лидерите

Тази година класацията оглавява ЕТ "Йордан Величков - Влади". Фирмата е със софийска регистрация, началото на дейността й е през 2010 г. Произвежда оранжерийни краставици и домати, зърнени и маслодайни култури, картофи и лук, търгува със зеленчукови семена и минерални торове. Зеленчуците се произвеждат при затворен цикъл - беритба, обработка, фолиране и опаковане. Производствените процеси са сертифицирани по световния стандарт за добри земеделски практики GlobalGAP, а добрите социални практики - по GRASP. Дружеството отчита намаление и на приходите, и на печалбата през 2021, но въпреки това излиза на челно място в топ 20.

На второ място е "Оранжерии-Гимел II" с над 32% покачване на приходите за 2021 г., които надхвърлят 12.4 млн. лв. Групата "Гимел" на Гео Дундаров обединява две оранжерии (в с. Звъничево, обл. Пазарджик, и в гр. Левски) и дъщерната "Гимел Европа" с централа в Прага.

"Оранжерии-Гимел II" са създадени през 1995 г., след като държавата като собственик прехвърля на два етапа 100% от капитала на "Оранжерии - Левски". Днес основен производствен обект на дружеството е оранжерия от холандски тип в гр. Левски, разположена върху 120 от 190 дка площ. От 2013 г. работи и когенерационна централа, а компанията продава произведената електрическа енергия.

В класацията влизат две дъщерни дружества на италианския хранителен холдинг "Ригони ди Азиаго" - "Биофрута" (3-то място) и "Екотерра" (4). През миналата година "Биофрута" е увеличила продажбите си малко над два пъти и те вече надхвърлят 9 млн. лв., а оборотът на "Екотерра" достига 7.434 млн. лв.

В Южна България "Биофрута" отглежда чушки, тикви, зелен фасул. Притежава голяма хладилна база в Пазарджик и продава продукцията си замразена, основно на европейския пазар. А "Екотерра" разполага с площи край Берковица и Пазарджик, където се отглеждат по биологичен начин малини, къпини, ягоди. Част от продукцията се продава като прясна или замразена, друга се използва за конфитюри във фабриките на "Ригони ди Азиаго". Двете български дъщерни компании разширяват производството си и вече отглеждат касис, маточина, риган, босилек и други билки. Занимават се и с изкупуването на горски плодове. Освен това произвеждат и цикория за така популярната в Италия салата "Радикио".

Дружествата продължават да работят на загуба, като при "Биофрута" тя е намаляваща, а при "Екотерра" расте и надхвърля 2.3 млн. лв.

Зеленчуци, който не яде...

Над 6.6 млн. лв. са приходите на създадената през 2005 г. "Агрипланет" - с. Шишманци, общ. Раковски (5-о място). Компанията е собственост на италианците Еро Фабрицио Фрески и Алфредо Серена и е утвърден зърнопроизводител за региона на Пловдив, както и производител на зеленчуци. През последните години развива успешно биологично земеделие. Инвестира в собствена складова и производствена база, в обработваеми земеделски земи, машини и съоръжения, инвентар, реконструкция и модернизация, енергийна ефективност и ВЕИ в производствените помещения. Отдава под наем част от активите си, извършва и услуги по обработка на площи. Компанията обаче отчита над 2.3 млн. загуба за миналата година.

Зеленчуци отглежда и "Юрофийлдс БГ", която е на 6-о място в класацията с над 5.7 млн. лв. приходи. Фирмата е собственост на Гурмук Синг Рупра, Великобритания, чрез "Европа холдингс". Започва дейност в България през 2005 г. Стопанисва около 3500 декара земя в района на пазарджишкото село Мало Конаре, където отглежда сладки картофи (батати), чушки, кориандър, а също цветя и семена от тях. Разполага и с R&D център на площ 20 дка, на който прави експерименти с различни сортове.

Седмо място в топ 20 е на "Грийнс" - един от най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в България с централа в Първомай. Оранжериите са построени през 1966 г. под ръководството на френски и холандски специалисти. Днес съдружници са Йордан Александров Балабанов, Николай Стоилов Вълчев, Христо Стоилов Вълчев. По данни на дружеството зеленчуците се отглеждат на 630 дка земя, върху която са изградени 240 дка оранжерии - изцяло газифицирани, с капково напояване, хидропоника и компютърно регулиране на производствения процес по холандска технология. Инвестиция по европейски проект предоставя на "Грийнс" нови сортировъчни и опаковъчни машини и хладилна камера за подготовка на продукцията за пазара. Компанията притежава сертификат за добри земеделски практики GlobalGAP, разполага със собствени хладилни камиони за доставка, продава на вътрешния пазар, както и зад граница. Фирмата отчита двуцифрен спад и на приходите, и на печалбата за 2021.

Приходи над 4.6 млн. лв. за 2021 г. осигуряват на друг производител на зеленчуци -"Агро омега" - Харманли, десето място в класацията. Фирмата е собственост на Емил Николов Зайчев, който има участие и в други компании, занимаващи се с оранжерийно производство на плодове и зеленчуци.

Земеделският производител Ивайло Малджански влиза за първи път в топ 20 за сектора и заема 15-о място. Той обработва 1200 декара земя в землището на село Златитрап, Пловдивско, и региона. Отглежда спанак, бейби спанак, салата айсберг, броколи, карфиол, магданоз, копър и босилек. В стопанството му операциите по сеитба, обработка и прибиране на реколтата са механизирани, заетите постоянно са 24, наема и сезонно работещи.

За първи път в класацията попада и фирма "Агропрофит - Владимир Величков" (16) - с. Дреновец, Видин. Компанията отчита над 3.4 млн. лв. приходи, а доматите, които отглежда, са вписани в регистъра "Планински продукт" на земеделското министерство.

Още един дебютант в топ 20 - "Грийн ту гоу" (Green To Go), се класира на 18-а позиция с приходи над 3.2 млн. лв. Фермата е разположена на 50 дка площ в с. Черньово, Ихтиман. Собственикът й - Стефан Георгиева Цонев, прилага принципите на устойчивото земеделие. В Green To Go се отглеждат основно листни зеленчуци - спанак, рукола, бейби листа от различни видове салата, както и свежи подправки.

Плодове за всички

На осма позиция с оборот над 5.1 млн. лв. за 2021 г. е "Екоплод Милево", в която съдружници са Красимир Кирилов Василев и Георги Колев Траков. Фирмата произвежда свежи плодове и зеленчуци в центъра на Тракийската низина и e затворила целия цикъл - от полето, през съхранението и сортирането до опаковката на продуктите.

Своя оранжерия има и "Роузи плантс" (11-о място). Тя се намира в село Лозен, Пазарджик, и в нея компанията отглежда ягодов разсад. Дружеството е чуждестранна инвестиция - собственост е на "Едуард Винсън плантс лимитид", Великобритания, на Питър Едуард Винсън.

Едноличният търговец "Ра-Лей - Иван Димов Димов" (13) отглежда зърнени растения и маслодайни семена в село Добротица, Силистра. Част от дейността на фирмата включва и производството на сливи, вишни и кайсии. Компанията отчита сериозни ръстове и на приходите, и на печалбата през миналата година.

На 14-а позиция е "Еуро плантс" - с. Костур, Свиленград, с едноличен собственик Славей Стоянов Славчев, която отглежда ягоди в землището на с. Младиново. Дружеството отбелязва двуцифрен скок на оборота и трицифрен на печалбата за 2021.

"Старт 2005" (17) започва дейността си през 2002 г. с производство на малини около Попово, обл. Търговище. Отглежда малини, къпини, боровинки, ягоди, френско грозде и други с марката "Отбрани". Плодовете притежават международно признати сертификати. Едноличен собственик е Найден Радев Петров.

Плодове за прясна консумация произвежда и фирма "Агриспа" - Стара Загора (19), създадена през 1999 г. Собственост е на Женя Славова Славова чрез "Агриспа бизнес груп". Фирмата притежава собствена база за сортиране и пакетиране на площ около 800 кв. метра, снабдена с модерни машини. Базата се намира в района на село Малка Верея, Старозагорско, в непосредствена близост до черешовата градина. Компанията изнася продукция за търговци на дребно и едро в Англия, Германия, Холандия и др.

Топ 20 за сектора завършва с "Траяна агро" - Стара Загора. Компанията произвежда и търгува с плодове и зеленчуци. Тя е част от групата "Дерони". Съдружници в "Траяна агро" са Димитър Стоянов Ангелинов, Стоян Пейчев Стоянов, Русю Георгиев Делчунков, Иван Делчев Парадов и Боян Стефанов Токов.

В топ 20 влизат и две компании с лозови насаждения. На 9-а позиция е "Омега агро" - Пловдив, която е собственост на "Винпром Пещера". Винени сортове лозя отглежда и "Бата-2002" - Бургас (12), притежание на Милена Димитрова Стефанова.