🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вятърният потенциал на Черно море може да осигури евтина енергия за България

Енергийни специалисти от Центъра за изследване на демокрацията предлагат различни опции за развитието на такива проекти

Развитието на ВЕИ мощности в България не се случва достатъчно бързо, а вятърният сектор може да е ключов в зеления преход
Развитието на ВЕИ мощности в България не се случва достатъчно бързо, а вятърният сектор може да е ключов в зеления преход
Развитието на ВЕИ мощности в България не се случва достатъчно бързо, а вятърният сектор може да е ключов в зеления преход    ©  Цветелина Белутова
Развитието на ВЕИ мощности в България не се случва достатъчно бързо, а вятърният сектор може да е ключов в зеления преход    ©  Цветелина Белутова

България има потенциал да развива офшорни и оншорни проекти в сферата на вятърната енергия. Това е ясно от поне няколко години, а и се вижда от опитите за големи инвестиции в сектора, които обаче така и не биват осъществени все още. Досега винаги проблемът за осъществяването на подобни проекти се е оказвал в липсата на регулаторна рамка. И най-вече липсата на политическа воля да се развива сектора по подобие на страни като Румъния.

Страната остава една от малкото и въобще единствената в Европейския съюз, която не е използвала излаза си на море, за да се изградят офшорни инсталации за производство на ток - нещо, което в сегашната ситуация би било от огромна полза.

В Комисията по енергетика в последното Народно събрание имаше дискусии за законодателна рамка за оползотворяване на техническия потенциал за вятърна енергия в морските пространства на страната.

Според изчисления на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) потенциалът на офшорния вятър в българската част на Черно море е поне 116 гигавата. За сравнение, в момента общите инсталирани мощности за производство на ток в България са под 15 гигавата.

Именно от ЦИД дават основни насоки за развитие на този сектор, като на 30 август беше проведена среща на тема "Към нова регулаторна рамка за развитие на офшорната вятърна енергия в България". Представен е и план как точно да се привличат инвеститори и как да бъдат реализирани проектите най-ефективно.

Договори за разлика

Според организацията решението на част от проблема е в договорите за разлика, които трябва да бъдат основният механизъм за подкрепа на офшорните централи и основен метод за стабилизиране на техните приходи на предварително договорено равнище за целия срок на договора.

Този тип договори фиксират предварително на каква цена ще бъде купувана електроенергията на инсталациите за 20 години например и съответно ако борсовата е по-ниска или по-високата се приспада с този, с който е сключен договора (сумата се изчислява като разлика между средномесечната цена на пазарния сегмент "Ден напред" и референтната цена в договора - ако е положителна, клиентът получава сумата, ако е отрицателна, я плаща на производителя). В България това би могъл да е най-големият доставчик на електроенергия Националната електрическа компания (НЕК). Хипотетично, при сключени договори отпреди две години с една вятърна инсталация, НЕК в момента би купувал тока на централата за примерно 150 лв./мВтч и ще взима всичко, което е над договорената цена (за август борсовата цена 860 лв./мВтч). Впрочем по подобен начин сега НЕК купува енергия от т.нар. Американски централи по определени според договорите им цени - около 350-400 лв./мВтч и реално печели от това.

Според доклада на ЦИД, във Великобритания, в която има инсталирани общо над 25 гигавата вятърни мощности, за миналата зима по договори за разлика офшорните електроцентрали са върнали към британските данъкоплатци над 130 млн. евро.

Търгове за вятърни паркове

"Тъй като зоните в българския участък на Черно море, които се отличават с най-благоприятни параметри за разходно-ефективно разработване въз основа на зрели технологии, са ограничени по размер, най-обещаващите зони следва да бъдат отдадени на търг. По този начин българското правителство ще насърчи подаването на конкурентни инвестиционни предложения, а избраните проектни разработчици ще оползотворят ресурсния потенциал в зоните въз основа на концесионно споразумение при възможно най-ниски разходи за производство на електроенергия от новите съоръжения.", заключават от ЦИД.

Според изчисленията най-ефективно би било, ако инвеститорът влезе в самия проект буквално преди неговото строителство. Тоест държавата трябва вече да е осигурила всички стъпки преди това като свързване с електропреносната мрежа, разрешително, екооценки и т.н.. Допълнително търгът ще бъде спечелен от предложилия най-ниска цена за произведената електроенергия и се ангажират с нея в дългосрочен план по силата на договори за разлика.

Планът също предвижда отсяване на приоритетните от неприоритетните зони в Черно море на базата на проучвания именно на големи компании в сектора. Така ще има най-голяма предвидимост за бъдещите концесионери и ще могат да бъдат привлечени лидери във вятърната енергия, които да приложат собственото си ноу-хау.

Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition

На 18 октомври "Капитал" организира второто издание на Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition. Събитието цели обмен на идеи между бизнес лидери, обществени експерти и инвеститори за зеления преход и устойчивия растеж. Конференцията ще се съсредоточи върху шест ключови области: България и целите на ЕС в областта на климата; Възможност за трансформация в областта на чистата енергия; Ролята на индустрията в икономиката с нулево нетно потребление; Климатично неутрален транспорт и интелигентни градове; Финансиране на прехода; Нови бизнес модели за устойчиво бъдеще.

Сред лекторите са Джерард Рийд, съосновател и партньор в Alexa Capital, Кристоф Рюл от Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет в Ню Йорк, Мачей Мазур, главен изпълнителен директор на PSPA и Вицепрезидент на AVERE, Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe и др.

Форумът ще се проведе в "София Ивент Център" и онлайн, повече за програмата, лекторите и билетите може да прочетете тук.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar
    • - 1
    • + 2

    Ура, да спираме и Козлодуй тогаз.

    Нередност?
  • 2
    oligofrendim avatar :-|
    Иван
    • - 1
    • + 2

    Поредната "играчка" за заблуда на масите.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 3

    "Вятърният потенциал" на Балтийско не отърва миналата година Германия от енергиен колапс, въпреки инсталираните вятърни мощности колкото три Козлодуя.
    Природа, сър.
    А неолибералното НПО ЦИД е повече от очаквано да клакира уж авторитетно на неолибералната доктрина във всичките й дялове.
    Т.е. компрометирани доктринери коментират хаотични природни явления. И дават директиви.
    Някак глупаво и определено откъснато от действителността.

    Пак ли Америка за България финансира и Центъра за изследване на демокрацията?

    Нередност?
  • 4
    pbdan avatar :-|
    Пламен Данаилов

    Има много интересни инженерни и научни проекти за добив, съхранение на енергия от ВЕИ. Като се намесят обаче мениджментите, икономистите и особено политиците всяка полза остава за тях, а недостатъците на системата се обират от държавата. Затова сме на това дередже.

    Нередност?
  • 5
    iod48646864 avatar :-|
    iod48646864
    • - 1
    • + 2

    Когато спонсорирани от чужда държава грантаджии упорито започнат да те убеждават в нещо и да се кахърят за цената на енергията ти, очевидно става въпрос за геополитически и енергийни интереси на господаря им, а не за твоите.

    Нередност?
  • 6
    qjd24566910 avatar :-|
    Тангра
    • + 2

    Бреговата ивица покрай морето (и морето) са основен път за много видове прелетни птици. Не само щъркели, но и патици, пеликани и всякакви други. Неслучайно е пълно с резервати по това протежение.

    Тия месомелачки ще смелят цели ята. Кому е нужно!? Докато се избие инвестицията ще са за скрап.

    Изследователите в центъра на демокрацията да се захванат с истинска работа, защото баенето не им се отдава.
    Икономистите им пречели.
    Горното е от икономист. (Гласът на ) Разумът им пречи.

    Нередност?
Нов коментар